Annons

Expert: Dags göra slut om du bockar av 2–3 punkter

När ska man lämna en relation? Det finns flera undermedvetna signaler att vara vaksam på. Här är åtta tecken på att du bör överväga att gå vidare, enligt relationsexperten Jacqueline Joo: ”Kan du bocka av två, tre stycken är det kanske verkligen dags att bryta relationen”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

När ska relationen brytas? Jacqueline Joo, KBT-terapeut och ”relationsexpert”, listar åtta varningstecken att se upp med: ”Ju fler punkter du känner igen dig i, desto värre. Kan du bocka av två, tre stycken är det kanske verkligen dags att lämna.”

Foto: Privat och Wikimedia CommonsBild 1 av 1

1 / 8

Tecken 1: Du ser ingen framtid med hen

När ska relationen brytas? Jacqueline Joo, KBT-terapeut och ”relationsexpert”, listar åtta varningstecken att se upp med: ”Ju fler punkter du känner igen dig i, desto värre. Kan du bocka av två, tre stycken är det kanske verkligen dags att lämna.”
När ska relationen brytas? Jacqueline Joo, KBT-terapeut och ”relationsexpert”, listar åtta varningstecken att se upp med: ”Ju fler punkter du känner igen dig i, desto värre. Kan du bocka av två, tre stycken är det kanske verkligen dags att lämna.” Foto: Privat och Wikimedia Commons

Absolut ett tydligt tecken på att du har börjat tänka att det här inte längre är viktigt för mig.

En stor del av ett välmående förhållande är att se framåt tillsammans, göra planer och bygga en framtid ihop.

Om du har slutat att se din partner som en naturlig del av din framtid, är det enligt Jacqueline Joo ett starkt varningstecken på att du sakta håller på att gå vidare.

– Här måste du rannsaka dig – varför kan jag inte längre tänka flera steg framåt med min partner?

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

2 / 8

2: Din blick börjar vandra

Foto: Wikimedia Commons

Det säger någonting om var du befinner dig i din relation.

Är din partner inte längre ditt självklara fokus?

En amerikansk studie som undersökte engagemang i förhållanden visade att ju mer tid vi lägger på att tänka eller titta på andra, desto mindre engagerade är vi faktiskt i våra egna förhållanden.

– Du kanske alltid har tittat lite grann på andra men inte varit det minsta intresserad. Om du märker att du plötsligt börjar bli väldigt öppen för den typen av kontakt, så säger det någonting om var du befinner dig i din relation, säger relationsexperten Jacqueline Joo.

Likaså visar studier att när vi verkligen är kära, så kan vi inte sluta titta på personen som vi har känslor för. Under en normal konversation har två personer vanligtvis ögonkontakt under 30 till 60 procent av tiden – att jämföra med 75 procent när det handlar om två människor som är kära i varandra.

Annons
Annons

Johnny och Gheorghe i prisbelönta ”God’s own country”.

Foto: Agatha A Nitecka/Nonstop EntertainmentBild 1 av 1

3 / 8

3: Du vill inte längre vara intim

Johnny och Gheorghe i prisbelönta ”God’s own country”.
Johnny och Gheorghe i prisbelönta ”God’s own country”. Foto: Agatha A Nitecka/Nonstop Entertainment

Känner du till och med avsky eller äckel, då har det gått långt.

Alla par går igenom upp- och nedgångar i sängkammaren. Att inte känna sig sexuellt upphetsad kan ha en mängd olika förklaringar, allt från att du är stressad till att dina hormonnivåer är ur balans.

Men om tanken på sex med din partner rentav gör dig avtänd – medan du fortfarande är sugen på sex generellt – kan betyda att det är dags att bryta upp.

– Om du plötsligt känner att du inte vill att din partner tar i dig, då är det ett allvarligt tecken. Känner du till och med avsky eller äckel, då har det gått långt, säger Jacqueline Joo.

Annons
Annons
Foto: Courtesy Everett Collection/IBLBild 1 av 1

4 / 8

4: Du stör dig på saker du tidigare uppskattade

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Att man stör sig lite milt är inte så farligt, det gör man med alla.

Har du plötsligt börjat känna avsky när din partner smaskar?

När vi förälskar oss har vi en förmåga att överse med saker vi hade irriterat oss på om det gällde någon annan – kanske vi till och med börjar uppskatta dem. En amerikansk studie från 2014 visade att specifika särdrag eller små egenheter hos en person kan göra oss mer kära än vad fysisk attraktion kan.

Problemet är att vi oftast bara älskar de här små egenheterna hos våra partners under tiden vi faktiskt är kära.

– Att man stör sig lite milt är inte så farligt, det gör man med alla. Men det kan vara ett första tecken. Man kanske känner att det vore skönare om den här personen inte var här, men vågar ännu inte ta steget och lämna, säger Jacqueline Joo.

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

5 / 8

5: Dina prioriteringar skiftar fokus

Foto: Wikimedia Commons

Man bör försöka utreda varför man känner så. Varför har jag skiftat prioriteringar?

När du är kär är vanligtvis förhållandet din och din partners främsta prioritering. För att få det att funka är ni båda villiga att göra uppoffringar.

Om du däremot börjar tumma på den regeln, kan det vara ett tecken på att förhållandet är på väg utför. Märker du att du börjar prioritera dig själv och dina behov helt utan att ta din partner i beaktning, är du kanske helt enkelt inte längre kär.

Men känslan kan också vara orsakad av helt normala slitningar i en relation, menar relationsexperten Jacqueline Joo.

– Det är ett tecken på att något inte stämmer och då bör man försöka utreda varför man känner så. Varför har jag skiftat prioriteringar? Hur länge har jag känt så här? Har det hänt något mellan oss som jag kan ta itu med innan jag faktiskt lämnar?

Annons
Annons
Foto: Courtesy Everett Collection/IBLBild 1 av 1

6 / 8

6: Du känner dig instängd

Foto: Courtesy Everett Collection/IBL

Oavsett är det ett tecken på att du vill bort härifrån.

Känns det som att du ska kvävas när din partner sluter dig i sina armar?

Enligt Jacqueline Joo är det däremot bra att vara uppmärksam på känslan av att vara instängd. Börjar du känna dig fastlåst eller instängd när du är tillsammans med din partner – eller konstant föredrar att umgås med andra – kan det vara dags att börja fundera på att gå vidare.

– Det kan handla om att hjärtat längtar ut, men det kan också komma av att det förekommer psykisk misshandel, att din partner kontrollerar dig. Oavsett är det ett tecken på att du vill bort härifrån, du verkar inte vilja det här längre.

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

7 / 8

7: Du har förlorat respekten för din partner

Foto: Wikimedia Commons

Ett av de tydligaste tecknen på att relationen inte kommer att hålla.

Att börja känna förakt eller ringaktning gentemot din partner kan vara en av de största indikatorerna på att du inte längre är förälskad.

Forskning pekar på att respekt till och med kan vara viktigare än kärlek för fungerande förhållanden.

Att ha respekt för någon är tätt länkat till att exempelvis känna förtroende för och vilja stötta en annan person. Tappar du respekten, tappar du med andra ord även många andra viktiga aspekter som håller ett förhållande starkt, hälsosamt och vid liv.

– Att det finns förakt i samspelet är ett av de tydligaste tecknen på att relationen inte kommer att hålla. Det kan visa sig i till exempel pikar, nedlåtande kommentarer och nästan subtil mobbning.

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

8 / 8

8: Ni bråkar mer än ni är sams

Foto: Wikimedia Commons

Är det verkligen värt det för de 30 procenten som är bra?

Relationsexperten Jacqueline Joo menar att många stannar kvar i destruktiva och osunda förhållanden alltför länge. Att bråka då och då är normalt – att göra det merparten av tiden är det inte.

– När majoriteten av tvåsamheten är tung, när det är jobbigt, smärtsamt och majoriteten av relationen är gräl, tårar och irritation – då är det ett tydligt tecken. Men det är många som inte lämnar då heller. Man ser det inte när man är mitt i det.

Ett förhållande som det är dags att lämna behöver inte nödvändigtvis vara bråkigt. Det kan också vara helt dött.

– Vi lever sida vid sida, men 70 procent av tiden är det dött. Är det verkligen värt det för de 30 procenten som är bra?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons