Annons

FI har hittat ”svagheter” – nagelbitare för Persson

Swedbank styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson.
Swedbank styrelseordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vintern kan bli en nagelbitare för Swedbanks nya ledarduo. Vd Jens Henriksson och ordförande Göran Persson kommer inom kort att få ett brev från Finansinspektionen efter myndighetens beslut att inleda en sanktionsprövning mot banken.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Materialet är omfattande, slutsatsen tydlig. Per Håkansson, chefjurist på Finansinspektionen (FI), säger till SvD att myndigheten hittat flera brister i Swedbanks åtgärder mot penningtvätt.

– I skrivelsen kommer vi redogöra för vår preliminära bedömning när det gäller våra iakttagelser kring regelöverträdelser. Vi berättar också för banken vilka olika sanktionsmöjligheter det finns för oss att tillgå. Därefter får banken möjlighet yttra sig, säger FI:s chefsjurist Per Håkansson.

Att inleda en sanktionsprövning är en allvarlig åtgärd från FI. Det man gör man inte utan anledning.

 –Vi har samlat in ett väldigt omfattande material från Swedbank, det har även våra kollegor i Estland gjort. I materialet har vi observerat brister och svagheter när det gäller kontroll och styrning av åtgärderna mot penningtvätt i banken, säger Per Håkansson.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

En sanktion innebär antingen en ”anmärkning” eller en ”varning” från Finansinspektionen. Båda kan kombineras med dryga böter. I värsta fall motsvarande 10 procent av omsättningen. För Swedbank skulle det innebär drygt 4 miljarder kronor.

Det finns tillräckligt mycket i ärendet för att gå vidare med en prövning.

Det finns utöver det ett skräckscenario för banken – att FI beslutar att dra in banktillståndet, om regelbrotten anses vara extra allvarliga.

– En sanktionsprövning betyder inte att vi har tagit ställning till att det kommer bli en sanktion. Men jag har som chefsjurist beslutat att det finns tillräckligt mycket i ärendet för att gå vidare med en prövning.

Hur vanligt är det att man inleder en sanktionsprövning och att det i slutändan inte blir någon sanktion?

– Det har jag ingen uppfattning om. Jag vill inte heller gå in mer i detalj kring vad det är för brister vi har upptäckt. Blir det en sanktion kommer vi däremot informera om alla relevanta delar i detta, säger Per Håkansson.

Även Estlands finansinspektion, som arbetar sida vid sida med sina svenska, lettiska och litauiska motsvarigheter, meddelade på tisdagsmorgonen att myndigheten har inlett en sanktionsprövningen mot Swedbank.

Bakgrunden till Finansinspektionens omfattande granskningen av Swedbank är SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande i våras. Uppdrag granskning kunde då berätta om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet på minst 40 miljarder kronor. Det fick börskursen att kollapsa och tvingade senare både vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark, att avgå.

Annons
Annons

Utöver FI:s undersökning bedriver även Ekobrottsmyndigheten (EBM) en brottsutredning i ärendet med rubriceringen obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Den leds av kammaråklagare Thomas Langrot.

Från Swedbanks bankledning är det locket på. Varken vd Jens Henriksson eller ordförande Göran Persson vill kommentera FI:s beslut.

I ett skriftligt pressmeddelande skriver banken:

”Swedbank fortsätter att samarbeta fullt ut och tar fram all den information som myndigheterna begär. Arbetet med att förstärka interna funktioner för att motverka penningtvätt och öka kundkännedomen fortskrider i hela banken.”

I början av nästa år räknar FI med att slutföra granskningen av Swedbank och då meddela om det eventuellt blir ett straff för banken.

– Swedbanks ledning har all anledning att vara bekymrade, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot Mutor, IMM.

Hon menar att alla misstankar om penningtvätt och korruption regelmässigt leder till att förtroendet för det utpekade bolaget skadas. I det här läget är öppenhet extra viktigt menar Natali Engstam Phalén.

– Jag vill inte recensera bankledningens agerande just idag. Men generellt är transparens viktigt när man hamnar i en förtroendekris. Att visa öppenhet är ett sätt bygga förtroende, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons