Annons

FI:s experter ville fälla bankerna – stoppades

Slarvigt och okunnigt. Stenhård kritik har riktats mot fyra sparbanker efter att Finansinspektionen granskat deras arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Myndighetens egna experter krävde kraftfulla sanktioner, men stoppades av högsta ledningen.

Uppdaterad
Publicerad
Kritiken mot fyra banker, med totalt en halv miljon kunder, gömdes i hemligstämplade skrivelser.
Kritiken mot fyra banker, med totalt en halv miljon kunder, gömdes i hemligstämplade skrivelser. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD Näringsliv kan i dag avslöja att Finansinspektionen (FI) riktade hård kritik mot sparbankerna i Sörmland, Skåne, Alingsås och Varberg efter en undersökning som genomfördes 2016 och 2017. Den visade på en rad allvarliga brister och fel när det gäller bankernas förmåga att skydda sig mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Men kritiken mot de fyra bankerna, med totalt en halv miljon kunder, gömdes i hemligstämplade skrivelser. Därför har allmänheten aldrig fått vetskap om den.

SvD kan nu, efter att ha tagit del av sekretesstämplade utredningar och talat med flera källor inifrån Finansmyndigheten, berätta vad utredarna kom fram till: De fyra sparbankerna följde inte penningtvättlagen, var okunniga om regelverket och hade haltande rutiner som öppnade upp för kunder som ville tvätta svarta pengar vita.

Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Källorna beskriver de fyra sparbankernas skydd mot penningtvätt som ”ett svart hål”:

– Tre av de fyra utpekade bankerna saknade helt en självständig riskbedömning för penningtvätt. Det är ett grundkrav i penningtvättlagen. Man hade i stället kopierat Swedbanks riskbedömning och gjort den till sin egen, säger en källa med bakgrund på FI.

Ärendena rapporterades till Finanspolisen av myndigheten själv under utredningen. I ett fall ska det ha rört sig om misstänkt terrorfinansiering.

FI:s utredare tog ett 30-tal stickprov på kundakterna i var och en av de fyra sparbankerna för att få belägg för sina misstankar om att bankerna slarvade med penningtvättbestämmelserna. De visade att bankerna saknade nödvändig bakgrundskunskap om sina egna kunder i 60-70 procent av fallen. En anmärkningsvärt hög siffra.

FI:s tjänstemän upptäckte också ett antal fall av misstänkt penningtvätt som sparbankerna hade missat. De ärendena rapporterades till Finanspolisen av myndigheten själv under utredningen. I ett fall ska det ha rört sig om misstänkt terrorfinansiering.

Ett konkret exempel på kritik var att ansvaret för penningtvättsfrågor låg på alldeles för låg nivå. Ansvarig person ska sitta i, eller nära, bankledningen.

– Det visade sig att bankens ansvariga för penningtvättsfrågor var en självlärd tjänsteman som i vanliga fall hade ansvar för dödsbon, säger en av SvD Näringslivs källor.

Martin Noréus, vice generaldirektör på Finansinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Under våren 2017 förbereder sig både FI:s penningtvättavdelning och myndighetens ledning för en sanktionsprocess mot de fyra sparbankerna. Man var då överens om att någon form av sanktion var aktuell, det vill säga ge en varning, utdöma böter eller i värsta fall dra banktillståndet. Sådana sanktionsåtgärder följs alltid av ett publikt pressmeddelande.

Plötsligt meddelar myndighetens ledning att det, trots den tydliga rekommendationen från de egna utredarna, inte längre är aktuellt med sanktion.

– Alla var överens om detta skulle gå till sanktion, säger en källa.

Uppgiften stöds av de interna dokument som SvD Näringsliv fått ta del av. En annan källa säger:

– Flera av sparbankerna var själva inställda på böter eller varning och att det skulle offentliggöras. De insåg att de hade missat detta och flera toppchefer i bankerna bad om ursäkt vid de platsbesök FI genomförde.

Men under sommaren 2017 händer något på Finansinspektionen. Plötsligt meddelar myndighetens ledning att det, trots den tydliga rekommendationen från de egna utredarna, inte längre är aktuellt med sanktion.

Martin Noréus är vice generaldirektör på FI. Han är vill inte kommentera enskilda ärenden men tonar ner oenigheten mellan penningtvättsexperterna och ledningen.

– Det är inte ovanligt att vi tycker olika. Det är till och med bra att det är högt i tak och att olika argument förs fram. Det borgar för en god tillsynsprocess där ledningen i slutändan får fatta sitt beslut.

I det här fallet var kritiken ovanligt omfattande och experterna eniga om sanktion, enligt uppgiftslämnare?

– Jag kan som sagt inte uttala mig om specifika ärenden.

Kan oron för att bankerna ska överklaga och att FI därmed hamnar i långdragen rättsprocess vara orsak till att ni väljer en mjukare linje?

– Vi ska göra en helhetsbedömning. Det avgörande är om man har följt eller inte följt penningtvättsregelverket, säger Martin Noréus.

Efter reklamen visas:
Så ska bankerna sätta stopp för penningtvätt

För tjänstemännen på penningtvättavdelningen kom beskedet från myndighetsledningen som en kalldusch, enligt uppgiftslämnarna.

En slutskrivelse innebär också att alla brister som penningtvättsutredarna hittat förblir dolda för allmänheten.

Utredningarna mot de fyra sparbankerna avslutades nu i stället med en så kallad slutskrivelse. Den kan liknas vid ett slags informationsdokument, där kritiken omvandlats till råd och rekommendationer från FI utan att bankerna är tvungna att följa dem.

En slutskrivelse innebär också att alla brister som penningtvättsutredarna hittat förblir dolda för allmänheten. Att bankerna undslapp offentlig kritik är ett av de stora problemen, anser flera av de källor vid FI som SvD varit i kontakt med.

– Tyvärr funkar inte slutskrivelser på de här slipade affärsbankirerna. De säger ”det här ska vi lyssna på” vid tillsynsbesöket. Men när FI lämnat rummet viskar de ”det här kan vi strunta i.”

Annons
Annons
Annons

Kritiken mot fyra banker, med totalt en halv miljon kunder, gömdes i hemligstämplade skrivelser.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

Martin Noréus, vice generaldirektör på Finansinspektionen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons