Annons

Fiske på Åland lockar turister från hela världen

Det är dags för höstfiske på Åland, dit turister från hela världen numer åker för guidade fisketurer i Östersjöns vildaste vatten. Särskilt gäddfisket har blivit en turistmagnet. På långa vägbankar över glittrande hav och till sist med linfärja for SvD till ön Simskäla, där fångsten är nästan garanterad.

Under strecket
Publicerad

Nordlig vind. Vågorna slår mot det lilla skäret utanför Långholmen. Solen är på väg ner. Vi kastar i vindriktningen. Här och nu borde gäddorna hugga. De borde och ligga lura just här, en sådan här kväll, den här tiden på året. Vi kastar så nära grunden vi kan utan att få bottennapp.

– Konstigt. Dom borde ha nappat vid det här laget.
Mikael Lindholm är besviken redan efter ett tiotal kast. Själv är jag glad om jag får iväg draget i rätt riktning. Jag har aldrig fått fisk på kastspö och har inga förhoppningar. Men det har Mikael. Han har jobbat som fiskeguide i den åländska skärgården i drygt tio år. Och härute får man fisk. I vattnen simmar massor av gäddor, abborrar, sikar, havsöringar - men allt har sin säsong, som till exempel laxarna som på väg mot de norrländska älvarna simmar förbi under ett par veckor varje försommar.
Mellan Ålands drygt 6 500 namngivna öar finns alla typer av fiskevatten.

Mikael och jag har tagit oss ut från båthuset på Västra Simskäla med hans drygt sex meter långa
sportfiskebåt. Ännu är det bara augusti och väl tidigt på säsongen för att gäddorna ska nappa riktigt bra. Från månadsskiftet mot september till och med november är det desto lättare att få storgäddor på kroken. Höst och vår, då vattnet är lite kallare och klarare är det åländska fisket som bäst. Den kraftfulla havsöringen nappar när vattnet inte längre är badbart och sju till tio grader varmt. Det är på höstarna som de flesta sportfiskarna kommer hit ut och det är då Mikael Lindholm har som mest att göra.
Vi ger upp. Mikael suckar. Han tycker att vi i alla fall borde ha fått någon gädda under de minuter vi stått och kastat här. Han styr ut båten över Simskälafjärden för att plocka upp ytterligare några fiskegäster. Fjärden ligger stilla och solens rosaröda strålar smeker de små skären i norr: Ramsööarna, Furön och Älgskär.

Annons
Annons

Tatijana och Alexander Zazymko kommer från Ukraina. Tillsammans med dottern Julya och hennes make Johan Åkerblom blir de kvällens sällskap för mig och Mikael. Johan har bott tio år i
Stockholm där han jobbade på ett stort företag men han flyttade tillbaka till Åland för ett par år sedan för att driva lantbruk. Han bytte liv, och har inte ångrat sig. Möjligheten att ge sig ut på kvällsfiske i ett av Skandinaviens bästa fiskevatten är ett av skälen.
En normal fiskekväll får alla deltagare fisk under en tur som den vi gör. Ju senare på hösten desto större men färre blir gäddorna. Varje år fångas åländska gäddor på över 13 kilo och det är inte ovanligt med abborrar som väger mer än 2 kilo. Men det är inte storleken utan mängden gäddor som gör fisket bra här ute. En otroligt bra dag lär man kunna fånga upp till 100 gäddor på ett enda spö.

Många besökare hyr en stuga med bastu och fiskeutrustning och lägger en hösthelg eller en hel vecka på fisket. De första dagarna är det vanligt att man hyr guide för att lära sig var fisken står. Andra kommer för att delta i de otaliga fisketävlingar som arrangeras på höstarna.

Turisterna kommer från stora delar av världen. Mikael har guidat 37 olika
nationaliteter i vattnen runt Västra och Östra Simskäla, två små öar i glesbygdens skärgård nordost om det åländska fastlandet. Hit kan man åka bil över snirklande vägbankar i havet och till sist med linfärja som går på anrop. Mikael uppskattar att åtta av tio besökare kommer från antingen Sverige eller Finland. Den svenska andelen ökar.

Annons
Annons

– Där har jag äntligen napp.
Mikael låter lättad på rösten, samtidigt som han hellre skulle ha sett att det var någon av oss gäster som fick gäddan. En liten grönaktig fisk med stort huvud på drygt ett kilo har bitit tag i hans klarblå fiskedrag av modell krokodil. Fiskens ögon hinner knappt komma ovanför vattenytan innan Mikael har hakat loss den från krokarna och släppt den tillbaka ner i havet. Den får växa till sig innan den hamnar i någons gryta.

Fisket på Åland är relativt hårt reglerat. I Stockholms och Finlands skärgårdar gäller i viss mån fritt fiske medan man i alla åländska vatten måste lösa fiskekort. För att få ta upp fisk måste den också vara tillräckligt
stor. En gädda ska vara minst 42 centimeter lång. Det mesta fisket är alltså så kallat catch and release, att fisken släpps tillbaka efter fångsten. Fiskestammen på Åland tycks må ganska bra och vattnet är hyfsat rent vilket det ökade antalet sälar är ett av många tecken på. Men med ökat fisketryck finns en risk att fiskarna aldrig tillåts växa till sig. Dessutom är det osäkert hur gäddorna påverkas av att fångas gång på gång. Därför pågår ett projekt med märkning av fiskarna. En liten markör fästs på fenan och varje gång fisken fångas bryts en del av markören av och numret på fisken noteras och rapporteras. Fjärde gången samma fisk biter tag i en krok skall den tas upp. Då har den gjort bort sig tillräckligt.

Vi rundar Långholmen än en gång. Solens sista strålar kämpar för att lysa över grantopparna borta vid horisonten. Vinden har mojnat. Då är det svårare att få fångst. Så länge vattnet är krusat och lite oroligt så är det lättare att få fisken att tro att ett metalldrag med krokar egentligen är en
god småfisk. När vattnet är klart är inte gäddor och abborrar lika lättlurade.
Nu går Julyas spö i en båge upp i luften. Och hon har inte bottennapp. Hon har en gädda på kroken. Den drar och drar och protesterar, men med Julyas stadiga vevande närmar den sig obevekligen båten. Den här gäddan väger två kilo och är perfekt att äta. Den kommer att hamna i grytan. Kanske serverad med skirat smör och färskriven pepparrot eller - om den mals till färs - som gäddbiffar med dillpotatismos.

Vi kastar en stund till. Det är lönlöst. Solen har gått ner långt under horisonten, vattnet är spegelblankt. Med oss tillbaka har vi i alla fall en gädda i en blå hink. I september, oktober eller november, skulle vi ha fått betydligt mycket mer.

marcus haraldsson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons