Annons

Fittjadomen överklagas – experter granskar mobiler

Flera hundra personer i Malmö demonstrerade i december mot den friande domen gällande gruppvåldtäkten i Fittja och mot överfallsvåldtäkter i Malmö. Arkivbild.
Flera hundra personer i Malmö demonstrerade i december mot den friande domen gällande gruppvåldtäkten i Fittja och mot överfallsvåldtäkter i Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren överklagar den friande domen mot fem män i det uppmärksammade fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. Med hjälp av ny teknik ska polisen öppna två av männens mobiltelefoner i hopp om att hitta videoklipp från det påstådda övergreppet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Två av de åtalades telefoner har i mellandagarna skickats till Tyskland i förhoppningen att man där ska kunna extrahera videosnuttar från övergreppet.

– De har andra möjligheter att komma åt det där, än vad svenska tekniker har, säger åklagare Markus Hankkio.

Från tysk sida är beskedet att telefonerna går att låsa upp och att processen väntas vara avslutad om fyra veckor.

– Det är svårt att veta nu om det finns något i telefonerna, men i och med att det finns uppgifter från både målsägande och misstänkta att själva händelsen har filmats så är det såklart av stort intresse att se om det finns någon film, säger Markus Hankkio.

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, uppger i ett sms till TT att även hon kommer att överklaga domen. Massi Fritz anser att det finns stödbevisning som styrker att kvinnan blivit utsatt för en gruppvåldtäkt.

Kvinnan som är målsägande har i förhör uppgett hur hon kom till Fittja, i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm, för att köpa narkotika. Hon träffade en av männen i Fittja centrum och följde med honom till ett trapphus på en närliggande adress. Hon har detaljerat beskrivit hur hon sedan våldtagits av uppemot tio olika män under uppemot fyra timmar.

Sperma som hittats på kvinnans kläder har kunnat knytas till tre av de åtalade männen och enligt den läkare som undersökte henne på Södersjukhuset i Stockholm var hon mycket illa tilltygad.

Några av männen har medgett att de haft sex med kvinnan, men nekar till alla anklagelser och säger att det skedde med kvinnans medgivande. En av de män som åtalades har i förhör sagt att han filmade händelsen, men filmen har inte återfunnits.

Södertörns tingsrätt friade samtliga fem åtalade, varav tre åtalats för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. Även om tingsrätten konstaterar att "någonting hände i Fittja" räckte inte bevisningen för att kunna fastslå att kvinnan blivit våldtagen och rätten pekade på en illa genomförd polisutredning.

Den friande domen väckte stark kritik. Bland annat har tiotusentals människor har skrivit på namninsamlingen "Vi står bakom kvinnan i Fittja!".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons