Annons

Hennes bolag ska göra 10 000 tester i veckan

Anne Kihlgren, vd och grundare på Dynamic Code, är en av flera privata aktörer som vill bli viktiga bitar i testpusslet.
Anne Kihlgren, vd och grundare på Dynamic Code, är en av flera privata aktörer som vill bli viktiga bitar i testpusslet. Foto: Pressbilder

Anne Kihlgren är en av företagarna som ska hjälpa Sverige genom coronakrisen. Hennes lösning används redan för att testa vårdpersonal i Stockholm – och nu bygger bolaget Dynamic Code ett eget labb.

– Vi har kapacitet för 10 000 tester i veckan från juni, säger Anne Kihlgren.

Under strecket
Publicerad

”Vårt koncept funkar i hela Sverige, och vi hoppas att flera regioner vill få hjälp av oss”, säger Anne Kihlgren.

Foto: Pressbild

”Testa, testa, testa. Testa varje misstänkt fall.”

Budskapet från WHO-chefen Tedros Adhanom var tydligt när han mötte världspressen i mitten av mars.

Många lyssnade.

I Sverige fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt öka testkapaciteten. Regeringen vill nå 100 000 tester i veckan.

Men facit än så länge är nedslående. Trots att det finns analyskapacitet för långt fler genomfördes 29 400 tester förra veckan.

Ett problem är flaskhalsar. Logistiken brister i den komplexa kedjan som krävs för säker provtagning. Folkhälsomyndigheten har bjudit in näringslivet för att hjälpa till.

Linköpingsbolaget Dynamic Code är en av flera privata aktörer som vill bli viktiga bitar i testpusslet. Specifikt har bolaget kunnat koppla ihop olika pusselbitar som laboratorium, vårdgivare och patienter med varandra.

– Vår plattform är lite av en spindel i nätet, säger grundaren Anne Kihlgren.

Dynamic Code har sedan flera år tillbaka en lösning för att hantera hemtester. Det har bland annat handlat om tester för klamydia och halsfluss.

Men nyligen skrev bolaget ett avtal med Region Stockholm. Sedan dess har plattformen använts för tester för regionens vårdanställda.

Annons
Annons

”Vårt koncept funkar i hela Sverige, och vi hoppas att flera regioner vill få hjälp av oss”, säger Anne Kihlgren.

Foto: Pressbild

– Det är vår standardlösning för att man ska kunna stanna hemma och testa sig, som vi nu har anpassat för covid-19. Vi har skickat ut tusentals sådana test, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Codes system fångar upp signalen att ett test ska göras, distribuerar testet hem till personen och ser till att det blir skickat till laboratoriet. Sedan dyker provsvaret upp i testpersonens journal.

I uppdraget från regeringen till Folkhälsomyndigheten nämns just hemtester specifikt som ett sätt att avlasta behovet av provtagande personal och skyddsutrustning. Sedan 14 april är Dynamic Code en ”officiell partner” till myndigheten i arbetet med att utöka tillgängligheten av testerna.

”Vårt koncept funkar i hela Sverige, och vi hoppas att flera regioner vill få hjälp av oss”, säger Anne Kihlgren.
”Vårt koncept funkar i hela Sverige, och vi hoppas att flera regioner vill få hjälp av oss”, säger Anne Kihlgren. Foto: Pressbild

Nu kraftsamlar bolaget för att ta nästa steg. Företaget har tagit fram egna testkit och bygger ut sitt laboratorium för analys av covid-19.

Det handlar, precis som tidigare, om tester som visar om en person bär på sjukdomen just nu.

– Vårt koncept funkar i hela Sverige, och vi hoppas att flera regioner vill få hjälp av oss. Vi har byggt upp en egen kapacitet för 10 000 prov i veckan från juni, säger Anne Kihlgren.

Coronatestet kommer, i varje fall inledningsvis, inte att säljas direkt till konsument. I stället ska det vara öronmärkt för Sveriges regioner och deras personal inom vård och omsorg.

Nyligen fyllde Dynamic Code kassan med 60 miljoner kronor i riskkapital. Det finns med andra ord tillväxtambitioner, och en önskan från investerarna att få avkastning.

Anne Kihlgren uppger dock att coronatesterna inte är ett sätt att tjäna pengar i krisen.

Räknar ni mer att göra vinst på covid-19-testerna?

– Nej, det gör vi inte. Men samtidigt ser vi att efterfrågan på våra andra tester ökar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons