Annons

Moderaterna röjer på listan inför EU-valet

Moderaternas förslag till valsedel i valet till EU-parlamentet toppas av, från vänster, Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn samt Arba Kokalari.
Moderaternas förslag till valsedel i valet till EU-parlamentet toppas av, från vänster, Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn samt Arba Kokalari. Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderaterna vill ha "ett helt nytt gäng" i valet till EU-parlamentet i maj.

Toppar förslaget till valsedel gör den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé. För Anna Maria Corazza Bildt finns det ingen plats.

"Självklart är jag djupt besviken", skriver hon

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) kommer inte att kandidera på nytt i valet i vår. Arkivbild.

Foto: Anna Karolina Eriksson/TTBild 1 av 1

EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) kommer inte att kandidera på nytt i valet i vår. Arkivbild.

Foto: Anna Karolina Eriksson/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
M vill se nytt blod i EU-parlamentet
EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) kommer inte att kandidera på nytt i valet i vår. Arkivbild.
EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) kommer inte att kandidera på nytt i valet i vår. Arkivbild. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Förutom Tobé föreslår partiets nomineringskommitté ytterligare tre namn på de översta platserna på listan. Det är de båda riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn, samt Arba Kokalari som varit engagerad i ungdomsförbundet.

Kommitténs och valberedningens ordförande Erik Langby säger att de senaste valen till EU-parlamentet har varit besvikelser för Moderaterna. Från fem mandat 1999 har M tappat till tre i förra valet, 2014. Nu är målet att vända den trenden.

– Vi själva tycker att vi är det största Europapartiet, men vi har inte varit så lyckosamma i senare val, säger Erik Langby.

Han hävdar trots det att ingen skugga ska falla över de nuvarande parlamentarikerna Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt. Hökmark och Fjellner har under de senaste dagarna själva sagt att det får räcka, medan Corazza Bildt ser sig som utkastad och fråntagen chansen att kryssa sig upp på listan.

Annons
Annons

"Man vill förvägra mig varje möjlig plats på den moderata listan", skriver Anna Maria Corazza Bildt i en kommentar på Facebook om att hon inte finns med på den 34 namn långa listan.

– Vi har väldigt duktiga parlamentariker, men vi har inte lyckats få väljare och vi har inte lyckats med samspelet mellan politiken här hemma och i EU, säger Langby och tillägger:

– Vi har landat i att vi vill ha ett helt nytt gäng.

Det blir Moderaternas partiråd som avgör listans slutliga utseende på ett möte den 23 november. Inför det säger Corazza Bildt att hon ska göra vad hon kan för att ta sig in på valsedeln igen.

– 15 år är en lång tid. Det är dags för andra att ta över, säger Christofer Fjellner till TT om varför han inte vill försöka bli omvald i valet den 26 maj nästa år.

Fjellner valdes in som 27-åring 2004 och har framför allt jobbat med handels- och miljöfrågor. Och beslutet att flytta hem var inte enkelt.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att göra något i mer än 15 år. Å andra sidan känns det just nu som om det händer väldigt mycket i EU som är avgörande för Sveriges och Europas framtid och behovet av kunniga och drivna svenska röster i Europa är större än på väldigt länge, säger Fjellner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons