Annons

EU och Turkiet har enats om flyktingavtal

EU och Turkiet har enats om ett avtal för att få kontroll över flyktingkrisen, bekräftar Donald Tusk via Twitter. Enligt uppgifter innebär avtalet att nya migranter från den 20 mars, som tagit sig över till Grekland, återsändas till Turkiet.

Under strecket
Publicerad

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande.

Foto: Stephane de Sakutin/AP

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande.

Foto: Stephane de Sakutin/AP
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Stephane de Sakutin/AP

Under fredagen fortsatte förhandlingarna i Bryssel och vid 15-tiden kom uppgifter om att ett avtal tagit fram mellan Turkiet och EU-ledarna. Det var Tjeckiens premiärminister som var först med att meddelade det via Twitter.

Avtalet med Turkiet är godkänt, skrev Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotkam strax efter 15-tiden på fredagen, och fortsatte:

"Alla illegala invandrare som anländer till Grekland från Turkiet från och med den 20 mars kommer att skickas tillbaka!"

Annons
Annons

Preben Aamann, talesperson för EU:s rådsordförande Donald Tusk, bekräftade vid 16-tiden på fredagen via Twitter att ett avtal tagits fram.

"EU-ledarnas möte är över. Toppmötes slutsatser antagna. Nu möter EU-ledarna premiärminister Ahmet Davutoglu för att anta EU:s och Turkiets gemensamma uttalande", skriver Donald Tusks talesman Preben Aamann på Twitter.

Vid 17-tiden kom den officiell bekräftelse från EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

"Nu finns enhällig uppgörelse mellan alla EU:s stats- och regeringschefer och Turkiets premiärminister om ett gemensamt uttalande", skriver Tusk på Twitter.

Tidigare under fredagen hölls ett möte mellan EU:s rådsordförande Donald Tusk och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Vid 14-tiden samlades de 28 EU-ledarna för att få en avrapportering från mötet och vid 15-tiden ska samtliga enats.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som tagit del av utkastet gäller detta:

"Alla nya irreguljära migranter som tar sig över från Turkiet till de grekiska öarna från den 20 mars 2016 kommer att återsändas till Turkiet", står det i punkt ett av det utkast till gemensamt uttalande från EU-ledarna och Turkiet, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

"Det här ska ske i full enlighet med EU-lag och internationell rätt, vilket på så vis utesluter alla former av kollektiva utvisningar. Alla migranter kommer att skyddas i enlighet med relevanta internationella normer och med respekt för principen om non-refoulement"

Annons
Annons

Non-refoulement är en internationell princip som innebär att man inte får utvisa eller avvisa flyktingar till ställen där de är i fara eller på grund av deras ras, religion, sexuella läggning med mera.

Vad gäller Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU lyder det gemensamma uttalandet att parterna "beslutat, som nästa steg, att öppna kapitel 33 under det nederländska ordförandeskapet".

Kapitel 33 rör finansiella frågor och budgetvillkor och har länge ansetts som ett relativt enkelt förhandlingsområde.
Totalt har Turkiet sedan tidigare fått igång 15 av de 35 förhandlingskapitlen.

Enligt det utkast till uttalande som Reuters tagit del av ser det ut som om Turkiet fått definitivt klartecken till ytterligare tre miljarder euro i stöd till syriska flyktingar i landet — om än först när de först utlovade tre miljarderna är slut.

"När dessa resurser är på väg att användas till fullo, och om ovanstående åtaganden uppfyllts, kommer EU att mobilisera ytterligare finansiering av tre miljarder euro fram till slutet av 2018", står det i uttalandet.

De tre miljarder euro som EU redan tidigare utlovat till stöd för syriska flyktingar i Turkiet meddelas i uttalandet att EU-kommissionen "inom en vecka" ska identifiera "en första lista på konkreta projekt för flyktingar, främst inom områdena hälsa, utbildning, infrastruktur och livsmedel".

Direktrapport:

Turkiet-avtalembed.scribblelive.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons