Annons

Skottar vill rösta om självständighet igen

Skottland vill rösta om självständighet igen. Ett utkast till lagförslag läggs fram, som ett hot gentemot London att Skottland inte ska tillåtas förlora sina band till EU under brexit-processen.

Under strecket
TT
Publicerad

Nicola Sturgeon.

Foto: Frank Augstein / APBild 1 av 1

Nicola Sturgeon.

Foto: Frank Augstein / APBild 1 av 1
Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Foto: Frank Augstein / AP

– I dag kan jag bekräfta att en proposition inför en folkomröstning om självständighet läggs fram för förhandlingar i nästa vecka, säger Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon enligt brittiska medier.

Utspelet görs på det styrande partiet SNP:s kongress. SNP har sedan brexit-resultatet i EU-folkomröstningen i juni kampanjat hårt för att Skottland inte ska riskera några förbindelser med övriga Europa under den London-ledda processen för att lämna EU.

Sturgeons utspel kan ses som en förhandlingsbricka i detta spel – många britter vill lämna EU, men för allt i världen inte splittra Storbritannien.

Skottland folkomröstade om självständighet för bara två år sedan, den 18 september 2014. Då vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7.

Ja-sidan hade dock gjort en överraskande stark slutspurt i kampanjandet, och till och med gått förbi i några av de sista opinionsmätningarna. Att nej-sidan ändå vann klart förklarades bland annat med mångas ovisshet om hur landsdelen skulle kunna klara sig på egen hand.

– Vi har valt enighet snarare än splittring och positiv förändring i stället för en onödig separation, sade Alastair Darling, ledare för nej-sidans "Better Together"-kampanj, omedelbart efteråt – i ett av flera uttalanden som sedermera har fått en ironisk klang i samband med brexit-debatten.

Skottlands dåvarande regeringschef Alex Salmond avgick efter folkomröstningen och ersattes av Nicola Sturgeon, som sedan dess gjort Skotska nationalistpartiet (SNP) ännu mer populärt i Skottland.

I det senaste brittiska parlamentsvalet vann SNP exempelvis 56 av de 59 skotska platserna i underhuset i London.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons