Annons

Fler ansöker om att leta mineraler

Ny teknik, som exempelvis solceller, kräver nya mineraler. Detta har bidragit till att ansökningarna om att få söka efter mineralfyndigheter i Sverige har ökat. Arkivbild.
Ny teknik, som exempelvis solceller, kräver nya mineraler. Detta har bidragit till att ansökningarna om att få söka efter mineralfyndigheter i Sverige har ökat. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Förra året lämnades det in närmare 230 ansökningar om att prospektera efter nya mineralfyndigheter i Sverige. Det är nästan dubbelt så många som åren före, rapporterar P4 Norrbotten.

– Efter 2013 har det legat på en låg nivå men 2017 blev ett trendbrott, säger bergmästare Åsa Persson som är chef för Bergstaten som handlägger ansökningarna.

Anledningen till det ökade intresset för prospektering tror hon beror på att priserna på mineraler gått upp. Dessutom letas det efter nya mineraler.

– Man ser att ny teknik som batterier och solceller ger utslag, man letar nya mineraler som litium, vanadin, kobolt och grafit, säger Åsa Persson till P4 Norrbotten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons