Annons

Fler barn utsätts för tvångsäktenskap

Myndighetens kampanj går ut till flygplatser för att öka medvetenheten om barn som förs ut ur landet. Arkivbild.
Myndighetens kampanj går ut till flygplatser för att öka medvetenheten om barn som förs ut ur landet. Arkivbild. Foto: Elise Amendola/AP/TT

Sommaren är en kritisk tid för tvångsgifte. Barn luras att följa med utomlands på "semester" och skolan finns inte där som skydd.

Samtidigt ökar antalet fall av tvångsäktenskap och nu går den samordnande myndigheten ut med en kampanj till polis, socialtjänst och flygplatser.

Under strecket
TT
Publicerad

– Barn förs ut till länder som de flyr ifrån i dag, säger Juno Blom som är ansvarig för regeringens nationella satsning mot hedersförtryck på länsstyrelsen i Östergötland.

Under årets fyra första månader fick den nationella stödtelefonen hos länsstyrelsen samtal om 21 fall där barn eller unga förts ut ur Sverige mot sin vilja. Lika många är antalet samtal där barn och unga utsatts för tvångsäktenskap.

– De kan ha blivit vilseledda och sedan kommer de inte hem, och i några fall har man aktivt fört ut dem, säger Juno Blom.

Utöver tvångsgifte tar myndigheten också emot samtal om alltifrån fysiskt våld till dödshot och könsstympning. Och siffrorna har ökat. 2016 var antalet ärenden 455, förra året låg siffran på 600 och under de fyra första månaderna i år ligger antalet redan på 315.

Samtalen kommer främst från socialtjänst, skolor eller förskolor och i dem kan fler personer än den som är drabbad nämnas, exempelvis syskon. Men myndigheten har ingen klar bild över deras utsatthet.

Förklaringar till ökningen är enligt länsstyrelsen att fler känner till stödtelefonen, socialtjänst och polis har blivit vassare på att utreda ärenden och skolor är bättre på att prata om barns rättigheter.

Annons
Annons

– Men sedan kan vi se att vi har ärenden som rör asylsökande och nyanlända, vilket varit en relativt ny målgrupp sedan hösten 2015. Så den gruppen har också ökat, säger Juno Blom men tillägger:

– Många barn som förs ut ur det här landet har levt här länge.

I arbetet mot hedersvåld och förtryck kommer hon ofta i kontakt med personer som är direkt påverkade. Det är allra främst unga, i hälften av fallen är de under 18 år. Juno Blom nämner som exempel den flicka som fördes ut ur Sverige där familjen sade upp hennes svenska medborgarskap men behöll sina egna.

Även om risken finns årets alla dagar att barn förs ut ur landet är sommaren en särskilt kritisk tid. Det sociala skyddsnät som skolan utgör, med andra vuxna än familjen närvarande, finns inte där.

– Sommarlovet är kanske då man som familj planerat detta utan att barnet vet vad som pågår. När de väl förs ut ur Sverige till länder där vi inte har några samarbetsavtal, då minskar våra möjligheter avsevärt att få unga tillbaka, säger Juno Blom.

I år går därför myndigheten ut med en bred informationskampanj om problemet. I förra veckan skickades den till landets alla skolor, socialkontor, ungdomsmottagningar och även till polisen och flygplatser – alla platser där personal kommer i kontakt med utsatta.

Informationen ska sättas upp synligt i allmänna- och personalutrymmen för att få i gång samtal och öka medvetenheten, enligt Juno Blom.

På sociala medier har en kampanj som under flera år florerat i folks flöden börjat att dyka upp igen. Den handlar om att flickor ska gömma skedar i trosorna för att bli upptäckta i flygplatsernas säkerhetskontroller och därefter eskorteras till ett rum där de kan berätta sin historia utan att föräldrarna märker något.

På länsstyrelsen i Östergötland känner man väl till den.

– Det är som en sista utväg och jag tänker att allt som kan göras är bra. Jag har mött flickor, och pojkar, som förts ut ur landet mot sin vilja och när man lyssnar på deras förtvivlan, sorg och rädsla, så kan jag känna att vad vi än kan göra för att skydda barn från det här, allt är bättre än att vi sitter och rullar tummarna, säger Juno Blom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons