Annons

Fler danskar jobbar längre

Danskarna jobbar längre. Arkivbild.
Danskarna jobbar längre. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Dubbelt så många danskar jobbar i dag längre än pensionsåldern på 65 år, jämfört med för tio år sedan.

Under strecket
TT
Publicerad

Det visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Dansk Industri (DI), som använt sig av statistikuppgifter, enligt Berlingske.

Förra året rörde det sig om 86 000 personer.

– Det är en riktigt positiv utveckling som pågår, där de äldre medarbetarna har lust att fortsätta lite längre på arbetsmarknaden, och där verksamheterna i hög grad har användning av medarbetarna, säger DI:s Steen Nielsen.

Pensionsfrågan är aktuell i Danmark, sedan Socialdemokraterna kommit med ett utspel om möjligheten att gå i pension tidigare, om man exempelvis är sliten eller har arbetat i många år. DI varnar för en generell rätt att gå i pension tidigare, men får mothugg av partiet.

– Vi inser att många kan och kommer att arbeta längre och det är bra. Men vi vet också att det finns en stor grupp som inte kan. De som har kämpat sedan de var 17 på slakteriet eller någon annanstans måste kunna säga att "nu kan jag inte längre göra det". Utvecklingen öppnar för att vi kan hantera de mest slitna, säger Socialdemokraternas arbetstalesperson Leif Lahn Jensen till Berlingske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons