Annons

Fler drönarattacker under Trumps styre

En militär drönare i luften ovanför ett flygfält i Kandahar i södra Afghanistan. USA har ökat antalet drönarattacker sedan Donald Trump blev president, visar en ny studie.
En militär drönare i luften ovanför ett flygfält i Kandahar i södra Afghanistan. USA har ökat antalet drönarattacker sedan Donald Trump blev president, visar en ny studie. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

USA:s användning av beväpnade drönare har ökat sedan Donald Trump blev president, visar en ny rapport från den oberoende tankesmedjan Stimson Center.

Under Trump har militära befälhavare fått mer spelrum att auktorisera drönarattacker utan att först få ett godkännande från Vita huset eller säkerhetspersonal i Washington. Enligt Pentagon ger det befälhavarna större möjlighet att fatta beslut i realtid och hävdar att det inte ökat risken för att civilpersoner dödas.

Under de åtta år som Barack Obama var president beordrade han 550 drönarattacker i Pakistan, Jemen, Somalia och andra länder där USA officiellt inte är i krig. Trump har i motsvarande grad godkänt 80 drönarattacker under sitt första år som president.

Rapporten noterar också att underrättelsetjänsten CIA i högre grad vill kunna genomföra drönarattacker i krigszoner som till exempel Afghanistan. En slutsats är att USA:s drönarpolicy under Trumpregeringen blivit mindre transparent och överskådlig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons