Annons

Fler kan strypa stödet till S: ”Intensivare diskussion”

Januariavtalet kan leda till att fler fackförbund slutar ge bidrag till Socialdemokraterna.

– Det är klart att spänningarna ökar, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

LO:s Therese Guovelin ser dock ingen anledning att “trycka på panikknappen”.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Socialdemokraternas Stefan Löfven.
Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

Fackförbundet Kommunal, som de senaste åren bidragit med omkring tre miljoner kronor årligen till Socialdemokraternas kassa, slutar ge partiet pengar. Det meddelade förbundets ordförande Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet på måndagen.

Därmed sällar sig Kommunal till en rad LO-förbund som de senaste åren dragit ner på, eller helt slutat ge, pengar till Socialdemokraternas partikassa. Tidningen Arbetet rapporterade år 2016 att stödet från fackförbunden uppgick till sammanlagt runt 8 miljoner kronor år 2009 och ökade till 10,2 miljoner kronor valåret 2010. År 2017 hade stödet från förbunden minskat till knappt 5,5 miljoner kronor, varav Kommunal alltså bidrog med drygt tre miljoner.

Tobias Baudin skriver i Aftonbladet att Kommunal tror att de tre miljonerna ger facklig-politisk samverkan som bättre gynnar medlemmarna om de används internt istället för att gå in i S-kassan.

Annons
Annons

IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

– Det är ett beslut de har fattat. Våra 14 medlemsförbund äger sin egen verksamhet och budget. Det finns ingen anledning att trycka på någon panikknapp, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

Enligt henne är frågan om att dra ner på, eller helt sluta, att ekonomiskt bidra till S ingen stor fråga inom LO, och den har heller inte växt på senare år.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Foto: Lars Pehrson

Socialdemokraterna har redan gjort kompromisser som många av våra medlemmar inte gillar.

Efter Kommunal kommer det största bidraget från ett enskilt förbund, IF Metall, som 2017 bidrog med knappt 1,5 miljoner kronor till S. Förbundsordföranden Marie Nilsson säger att Kommunals besked inte kom som någon chock, och att frågan är under ständig diskussion i IF Metall.

– Vi har en del individer som är principiella motståndare till att överhuvudtaget ge stöd. Än så länge har vi haft en ganska stor majoritet som tycker att det är principiellt viktigt att stödja Socialdemokraterna, för vi tycker att vi får störst inflytande där och kan påverka politiken, säger Marie Nilsson.

Hon har inte märkt att frågan om direkt ekonomiskt stöd till S ökat i intensitet, men hon tror att diskussionen kan komma att ta mer plats under den kommande mandatperioden, då S i regeringsställning är beroende av Centern och Liberalerna.

Annons
Annons

– Socialdemokraterna har redan i Januariavtalet gjort kompromisser och kommer säkert behöva göra fler som många av våra medlemmar inte gillar. Då vore det inte konstigt om diskussionen om stöd till S blir intensivare. Men det är bara bra, för vi behöver en diskussion om hur vi bäst påverkar politiken, säger Marie Nilsson.

Elektrikerförbundet har mer än halverat sitt bidrag till S, och förbundsordförande Jonas Wallin utesluter inte att de i framtiden går samma väg som Kommunal och helt sluta med det ekonomiska stödet.

Seko och Byggnads hör till LO-förbunden som redan strypt bidragen till Socialdemokraterna.

– Vår utgångspunkt är alltid att våra pengar ska göra största möjliga nytta för medlemmen. Vi har under en lång rad år lagt fokus på arbetsplatsen, vi söker en nära relation, lyssnar och vill ha en dialog. Vi menar att det arbetet gör vi bäst genom att förfoga över våra egna pengar, och det kommer vi att fortsätta göra, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Varken han eller Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson har märkt att beslutet att inte ge S ekonomiskt stöd har påverkat förbundens samarbete med Socialdemokraterna.

– Vi har vår politiska samverkan. Vi lyssnar in och pratar med dem där ute på arbetsplatserna så att att medlemmarna ser att vi påverkar politiken och att det händer saker, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons