Annons

Fler kan titta och spela – därför ska du bry dig om 5G

Hemligheten är inte snabbare surf. Det handlar i stället om att öka kapaciteten så att fler kan titta på HD-tv samtidigt, spela datorspel – och uppkopplade robotar inom industrin. Därför kommer 2019 blir året när 5G-tekniken slår igenom spår Ericsson i sin färska mobility report.

Under strecket
Publicerad

5G ökar kapaciteten för surf, streaming och spel.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2

Patrik Cerwall.

Foto: Ericsson Bild 2 av 2

5G ökar kapaciteten för surf, streaming och spel.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
5G ökar kapaciteten för surf, streaming och spel.
5G ökar kapaciteten för surf, streaming och spel. Foto: Jessica Gow/TT

Om man ska tro den senaste upplagan av Ericsson Mobility Report, som presenteras i dag tisdag kommer 5G att slå igenom nästa år. Om ytterligare några år kommer tekniken att vara vardagsmat.

Men det finns en utmaning. Varför ska vi bry oss?

Att 5G möjliggör ännu snabbare dataöverföring är lite som att lansera en ny bil som kan köra 250 i stället för 200 kilometer i timmen, när ändå ingen får köra snabbare än 120.

Enligt rapportens chefredaktör Patrik Cerwall är det helt andra saker än snabbare surf som ska övertyga vanliga konsumenter att byta upp sig till 5G.

– Om det bara är du som ska titta på en film i HD räcker dagens teknik mer än väl. Men om alla dina grannar också vill se på film via trådlöst bredband räcker dagens nät inte till, säger han.

Annons
Annons

Patrik Cerwall.

Foto: Ericsson Bild 1 av 1

Ericsson räknar samtidigt med att nya tjänster hela tiden kommer att skruva upp kravet på kapacitet. Vi kommer att vilja ha ännu högre upplösning på filmerna, och Ericsson har inte gett upp hoppet om att det kommer nya videoformat som virtuell verklighet och förstärkt verklighet, det vill säga när man lägger ett lager digital information på en vanlig videofilm.

Resultatet blir ett högre tryck på mobilnäten. Ericsson räknar med att mängden data som skickas i mobilnäten kommer att växa fem gånger fram till 2024.

Förutom ökad kapacitet utlovar 5G-tekniken också kortare fördröjningar. I dagens nät kan datapaketen ibland stanna upp någon hundradels sekund.

Man kan tycka att det inte spelar någon roll om det tar någon millisekund extra att få över informationen, men för den som spelar ett krigsspel kan det vara skillnaden mellan liv och död.

– För den som spelar mycket mobilspel kommer 5G att innebära en stor skillnad, säger Patrik Cerwall.

Ericsson lyfter också fram en annan trend i sin rapport, som kallas internet of things. Det handlar om att fler och fler av våra apparater hemma blir uppkopplade mot nätet.

Patrik Cerwall.
Patrik Cerwall. Foto: Ericsson

Långt ifrån alla uppkopplingar behöver 5G. En smart högtalare kan kopplas upp via hemmets wifi, och en uppkopplad kamera pratar med mobilen över bluetooth.

Med Patrik Cerwall räknar med att vi också kommer att ha uppkopplade apparater långt från hemmen som är beroende av mobilnätet.

– Du kan till exempel ha en uppkopplad kamera så att du kan se vad som händer på din sommarstuga när du inte är där. Jag kan tänka mig att de ofta kommer att säljas i paket där uppkopplingen ingår, säger Patrik Cerwall.

Internet of things väntas också bli mycket vanligare i industrin. Det handlar om allt från enkla tillämpningar där ett verktyg larmar om det håller på att gå sönder, till uppkopplade robotar.

Företagen kommer garanterat att vilja ha 5G innan de kapar sladdarna till robotarna. En stor industrirobot som börjar bete sig oförutsägbart på grund av fördröjningar i nätet är betydligt mer allvarligt än att bli skjuten i ett mobilspel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons