Annons

Fler mässlingsfall hotar efter smitta i Gävle

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus.
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Foto: CDC

Ett fall av mässling handläggs på Gävle sjukhus. Den smittade är ett barn som sökt vård flera gånger innan misstanke om mässling uppstod den 11 september.

Nu pågår sökandet efter personer som löper risk att ha smittats.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Det smittade barnet är bosatt i Gävle och besökte en hälsocentral den 3 september och stadens akutmottagning den 9, 10 och 11 september. Vid det sista besöket uppstod misstanke om mässling, och barnet blev inlagt för att på så sätt bryta smittspridningsrisken.

Nu försöker sjukhuset kartlägga vilka personer som varit på mottagningarna samma tid och två timmar efter barnets besök, då smittrisk kan ha funnits. Vårdpersonal kommer att ta kontakt med dessa, och de som behöver kommer att erbjudas vaccin eller andra åtgärder.

Barnet har även gjort en bussresa i Gävle, så det finns en risk att mässlingviruset spridits även på andra håll.

– Som jag har kunnat bedöma nu skulle ett eventuellt nytt fall kunna insjukna mellan den 10 och 29 september, säger Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, som dock poängterar att risken för smitta är mycket låg.

– Det är så oerhört många som har skydd, och sannolikheten att någon utan skydd ska ha träffat barnet är väldigt låg, men den är inte noll.

I Sverige erbjuds alla barn vaccination från 18 månaders ålder och en andra dos ges i skolan i årskurs ett till två. Vuxna som är födda före 1960 har nästan till 100 procent haft mässling.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons