Annons

Svenska nazister döms för hets på rysk sajt

VK har de senaste åren blivit populär bland högerextremister.
VK har de senaste åren blivit populär bland högerextremister. Foto: Ulf Palm/TT

Antalet svenskar som döms för hets mot folkgrupp på den ryska sajten VK har ökat kraftigt i år. Flera svenska nazister använder plattformen som är sett som ett mer fritt alternativ till Facebook.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

VK brukar beskrivas som en rysk variant av Facebook, och är en av världens största sociala medier-plattformar. Sajten har de senaste åren blivit populär bland högerextremister efter att Facebook skärpt sina åtgärder mot rasism och hat.

SvD:s kartläggning av tingsrätternas domar visar att minst tolv personer dömts för hets mot folkgrupp på VK hittills i år. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året, då två personer dömdes för att ha publicerat rasistiska inlägg på sajten.

I tio av de tolv målen dömdes personerna för att ha lagt upp nazistiskt eller antisemitiskt innehåll på VK. Flera av personerna är, eller har varit, medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Fem av dem är kvinnor.

En orsak bakom ökningen är att frivilligorganisationen Näthatsgranskaren förra året anmälde flera svenskar som publicerat hatiska och rasistiska inlägg på VK.

– 2018 hade vi en insats mot nazisterna och anmälde 50 personer från NMR, säger Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren.

Annons
Annons

SvD har tidigare berättat om organisationen, som använder olika sökfilter för att upptäcka misstänkta fall av hets mot folkgrupp på sociala medier som Facebook och VK. Näthatsgranskaren sammanställer även information om personerna bakom kontona, och polisanmäler inläggen.

Tomas Åberg tycker att det är bra att fler personer åtalas och döms för inlägg på VK, men säger att polisen borde bli bättre på att utreda fallen.

Han tycker också att poliserna själva borde spana efter hets mot folkgrupp på sociala medier, i stället för att som i dag förlita sig på att privatpersoner anmäler inläggen.

De flesta av personerna som dömts för hets mot folkgrupp på VK i år har dömts till böter, villkorlig dom eller skyddstillsyn. I två fall har personerna dömts till fängelse.

Personerna har spridit inlägg som bland annat uttryckt grovt hat mot muslimer, mörkhyade personer och judar. I flera fall döms personerna för att ha publicerat bilder på sig själva när de gör nazisthälsningar.

NMR och propagandasajten Nordfront har flera gånger uppmanat sina medlemmar att söka sig till VK, där NMR har 6 000 följare på sin ryskspråkiga sida.

– Nordfront tog bort alla kommentarer på sin hemsida häromåret för att slippa åtal mot sin ansvarige utgivare. De har uppmuntrat till att i stället söka sig till VK. De anser att VK inte, som de ser det, censurerar på samma sätt som Facebook och Youtube, säger Christer Mattsson, expert på högerextremism vid Segerstedtinstitutet.

Hets mot folkgrupp innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller nedvärderar personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller sexuell läggning. Från och med i år kan även uttalanden om transpersoner räknas som hets mot folkgrupp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons