Annons

Torbjörn Isacson:Fler utrensningar och miljardböter hotar Perssons Swedbank

Göran Persson får mycket på sin att-göra-lista när han nu tar över ordförandeskapet hos Swedbank.
Göran Persson får mycket på sin att-göra-lista när han nu tar över ordförandeskapet hos Swedbank. Foto: Lars Pehrson

Måndagens utrensningar kan vara en västanfläkt mot vad som väntar. Som statsminister sparkade Göran Persson ministrar på löpande band – och han lär ta till samma strategi i Swedbank. Men det är inte den enda stormen som hotar banken.

Under strecket
Publicerad

Sent på måndagen kom beskedet att Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag. Men det är sannolikt bara början.

Göran Persson har redan, i en intervju med Expressen, skickat signaler om vad som väntar när han tillträder som ordförande på onsdagen: Swedbank måste övertyga omgivning och myndigheter om att den gör rätt.

Det är inte gjort i en handvändning.

Penningtvättsfrågan riskerar att hänga över Swedbank i flera år. Det handlar mindre om problem med svenska myndigheter, där personkopplingarna onekligen är väl täta, än om vilka motdrag som kan tänkas komma från de amerikanska motsvarigheterna.

Miljardböter är högst sannolika. Att banken ska slås ut helt är knappast ett realistiskt alternativ. Men det går nog inte att utesluta att det leder till att Swedbank köps upp av någon annan bank, även om denna kanske inte är svensk i så fall. Filialen i New York kan också leva farligt, och en stängning där kan nog slå hårdare än man kan tro vid ett första ögonkast. Det är en verksamhet som stundtals varit väldigt lönsam, plus att en stängning skulle ge en tung signaleffekt.

Annons
Annons

Därtill förbereder amerikanska advokatbyråer stämningar från aktieägare.

Frågan är också hur stora förändringar som krävs i bankens operativa ledning för att vädra ut den kultur som lett till dagens problem. Det är tydligt att banken drivits enligt vad som i en vänlig version kan beskrivas som tystnadskultur, men som förtjänar ett hårdare epitet.

En handlingens man som Göran Persson vill knappast riskera att hamna i beroende av en ledning där han inte kan känna förtroende för att den inriktningen ändras radikalt. Göran Perssons historik med hög omsättningshastighet på statsråd kan nog få efterföljare inom Swedbank.

Göran Persson får som ny ordförande sällskap i styrelsen av två ledamöter med gedigen erfarenhet av specialområden från andra banker. Liknande rockader har skett i andra problembanker förr, och är sannolikt något Swedbanks ledning också skulle må bra av.

Även om Göran Persson på sina håll ses som en mer tillfällig krislösning så finns det dessutom en hel rad långsiktiga strukturfrågor som banken måste förhålla sig till.

I princip all traditionell bankverksamhet utmanas från flera håll. Både inom ut- och inlåning dyker det ständigt upp nya konkurrenter, som i många fall ligger långt före de gamla storbankerna rent tekniskt och kostnadsmässigt. Även om det är en trögt rullande rörelse, så flyttar den sig inte till Swedbanks och de andra jättarnas fördel.

Datasystemen blir ständigt allt mer komplexa i bankvärlden, liksom kraven och kostnaderna. Här ligger Swedbank knappast längst fram i bankledet.

De höga marginalerna inom fondspararande, där Swedbanks Robur har stora skalfördelar, kommer inte att hålla i sig i all framtid, även om en del nya regler snarast motverkar sitt syfte och främst gynnar giganterna.

Annons
Annons

En annan fråga är vad som händer när konjunkturen mattas och börjar få genomslag i allt från företagskundernas resultat till bostads- och fastighetsmarknaden. De nuvarande toppvinsterna, och det efterföljande utdelningsregnet till aktieägarna, kan snabbt sina.

I slutänden handlar det om vilken typ av bank Swedbank egentligen ska vara. Övergången från en jordnära mer lokalt inriktad sparbank till en högrisktagare på den internationella scenen har som bekant medfört ett och annat problem.

Rörelsemannen och jordbrukaren Göran Persson var under sin tid som statsminister visserligen positiv till utvidgningen av EU österut, vilket i förlängningen nu gett honom en del att bita i på Swedbank. Men han var långt ifrån lika imponerad av att vara beroende av finansmännen på Wall Street.

Swedbank har tappat mycket av sin historiska position till Handelsbanken, som numera dock har en del bekymmer. En riktigt radikal omstöpning av Swedbank kan nog inte uteslutas.

Göran Persson talar i en intervju i måndagens GP om att han trivs allt mer i ladugården, och inspekterar ägorna två gånger om dagen. Men han får nog förbereda sig på att tillbringa rätt mycket tid med Swedbank för att kunna beta av sin att-göra-lista i rimlig takt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons