Annons

Ny rapport: Fler vapen säljs i världen

Vapenhandeln i världen ökar, och det är USA som står för den största delen av exporten som går till främst Mellanöstern och Asien.

Under strecket
Publicerad
Foto: Susanne Lindholm/TT
Foto: Susanne Lindholm/TT
Foto: Susanne Lindholm/TT

De senaste åren har det varit osäkert i världen med krig på flera håll. Detta syns nu också i statistiken över den globala vapenexporten. Mellan 2011 och 2015 ökade vapenhandeln med 14 procent, det visar en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri, berättar Sveriges Radios Ekot.

**USA står för **den största delen av världens vapenexport med 33 procent, följt av Ryssland som har 25 procent.
En anledning till att USA har ökat sin andel på den internationella vapenmarknaden är, enligt rapporten, minskad efterfrågan i det egna landet vilket har gjort att man aktivt har sökt nya marknader.

Den ökade efterfrågan kommer från, förutom Mellanöstern främst från länder i Östasien som Sydkorea, Japan och Taiwan.

– De har lyckats med att konkurrera bort i vissa fall, eller delvis bort, till exempel vapenindustrier i Europa och även i Ryssland, säger Pieter Wezeman,forskare på Sipri och medförfattare till rapporten, till Ekot.

**Samtidigt ökar **vapenexporten från Kina, som nu har 6 procent av marknaden vilket är lika mycket som Frankrike och Tyskland.

Sveriges vapenexport har minskat något men enligt rapporten har Saab fått flera stora ordrar på framförallt Jas.

– Då tror jag jag nog att det kommer att gå uppåt för svensk vapenexport, för volymen av svensk vapenexport, säger Pieter Weseman till Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons