Annons

Fler vårdbolag på väg till börsen

Fler privata och riskkapitalägda vårdbolag vill till börsen. För ett par månader sedan så satte riskkapitalbolaget Nordic Capital sin vårdjätte Capio på börsen. Men även Aleris och Attendo är till salu, enligt uppgifter till SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Aleris och Attendo.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, AttendoBild 1 av 1

Aleris och Attendo.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, AttendoBild 1 av 1
Aleris och Attendo.
Aleris och Attendo. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Attendo

I våras höll SEB:s investmentbank Enskilda en lunch för investerare. Där presenterade sig vårdbolaget Capio. I juni noterade ägaren riskkapitalbolaget Nordic Capital vårdbolaget på börsen.

Det fanns även två andra bolag som var med på samma lunch hos Enskilda och som också presenterade sin verksamhet. Det var riskkapitalbolaget IK Partners vårdbolag Attendo samt Investors dotterbolag Aleris.

– Det är mitt absoluta intryck att både IK och Investor är intresserade av att börsnotera sina vårdinnehav, säger en representant för en stor institution som deltog i lunchen.

Attendo följde upp mötet på Enskilda med flera investerarmöten. Syftet var att sälja in bolaget hos intresserade fonder och pensionsbolag.

– Henrik Borelius (vd för Attendo, red:s anm) är den borne säljaren, men intresset har varit ganska svalt för att köpa aktier. De måste åtminstone få in ett par större långsiktiga ägare för att få någon att nappa, säger en annan källa.

Annons
Annons

De senaste åren har Attendos försäljning vuxit med drygt 10 procent per år och marginalen ligger på drygt 8 procent. Med så fina så kallade nyckeltal så borde Attendo redan sålts utanför börsen till någon annan riskkapitalist för länge sedan. Men haken är just att det är ett vårdbolag i en bransch som många professionella investerare ratar på grund av den politiska risken. Attendo är ett av de absolut äldsta bolagen i IK:s portfölj. Riskkapitalbolget köpte bolaget 2006 och nästa år kan bolaget fira tioårsjubileum.

På IK vill man inte kommentera SvD:s uppgifter.

Men också Wallenbergs Aleris har gjort flera presentationer för möjliga investerare. På Investor förnekar man dock att det finns några börsplaner.

– Nej. Vi har inga planer på börsnotera eller sälja Aleris. Fokus är att utveckla bolaget, säger Investors vd Johan Forssell till SvD Näringsliv.

Att det egna portföljbolaget Aleris varit och träffat investerare på Investors husbank SEB, säger han sig inte känna till.

Till skillnad mot IK Partners behöver inte heller Investor känna samma press att sälja. Investor har inget slutdatum på sina investeringar utan har snarare skruvat om sin strategi de senare åren till att även innehav i onoterade dotterbolag kan var långsiktiga.

Men helt klart är att investeringar i välfärdsbolag blivit en allt känsligare fråga i och med det tuffare politiska klimatet. Flera experter på företagsaffärer som SvD Näringsliv talat med dömer ut sektorn som ointressant och bolag som näst intill osäljbara. Men Attendo och Aleris kan ta sig till börsen om de kan härma Capios strategi och skaffa nya tunga aktieägare.

I fallet Capio fick Nordic Capital tidigt fram en så kallad ankarinvesterare av kött och blod. Det var Robert af Jochnick, grundare av Oriflame. Med af Jochnick på plats kunde sedan Fjärde AP-fonden, Robur Fonder och Handelsbanken Fonder också tänka sig att köpa större poster aktier i Capio.

Som SvD Näringsliv tidigare skrivit om har redan skolföretaget Academedia och deras ägare EQT flaggat för att man vill sälja via börsen. Att börsen blivit en intressant säljväg för riskkapitalister beror på att övriga alternativ är stängda nu för välfärdsbolag. Få eller inga riskkapitalbolag uppger att de tänker satsa på sektorn.

Att det tidigare så heta området blivit oattraktivt har att göra med den högljudda politiska debatten om vinstbegränsningar. Om hoten en dag realiseras blir välfärdsbolagen betydligt mindre värda. Ett faktum som redan idag innebär att hotet om vinstbegränsningarna tryckt ned prislapparna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons