Annons

IS-anhängare dödade åtta i högsäkerhetsfängelse

Tre fängelsevakter och 29 fångar är döda efter ett upplopp i Tadzjikistan.
Tre fängelsevakter och 29 fångar är döda efter ett upplopp i Tadzjikistan. Foto: TT

Minst 32 människor har dödats i samband med ett upplopp på ett fängelse i Tadzjikistan, enligt landets justitiedepartement.

Bland de döda finns de 24 IS-anhängare som uppges ha initierat upploppet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Fem fångar och tre vakter ska inledningsvis ha dödats av de 24 IS-anhängarna i upploppet på söndagskvällen. IS-anhängarna dödades sedan av säkerhetsstyrkor som försökte återställa ordningen, enligt uttalandet från justitiedepartementet.

I fängelset, som ligger öster om huvudstaden Dusjanbe, sitter personer dömda bland annat för terrorism och religiös extremism. Fängelset rymmer 1 500 fångar.

Enligt justitiedepartementet höggs vakterna först till döds, och sedan de fem fångarna för att skrämma de andra. Sedan togs fångar som gisslan. De ska sedan ha friats efter att IS-anhängarna dödats och 35 andra greps.

Två av de mördade fångarna var välkända aktivister för ett förbjudet islamistiskt oppositionsparti, enligt den lokala fängelsemyndigheten.

Myndigheterna meddelar att situationen är under kontroll i fängelset efter upploppet. Anhöriga till fångar samlades under måndagen vid fängelset för att få reda på om deras familjemedlemmar var i säkerhet.

I november 2018 dödades 26 människor i ett fångupplopp i ett fängelse i staden Khujand i landets nordöstra delar. IS har tagit på sig den händelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons