Annons

Räd mot terrorcell – 15 döda i självmordsdåd

Polis och soldater i Kalmunai efter räden mot den misstänkta terroristgömman.
Polis och soldater i Kalmunai efter räden mot den misstänkta terroristgömman. Foto: Achala Upendra

Tre misstänkta IS-terrorister sprängde sig själva när polis och militär slog till mot ett hus på östkusten i Sri Lanka. 15 personer dog i explosionerna – varav flera kvinnor och barn.

Bombmaterial, sprängdeg och tusentals kulor hittades i räden.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Soldater röjer upp i kyrkan S:t Anthony i Sri Lanka som var en av de platser som bombades under påskhelgen.

Foto: Manish Swarup

Soldater röjer upp i kyrkan S:t Anthony i Sri Lanka som var en av de platser som bombades under påskhelgen.

Foto: Manish Swarup
Efter reklamen visas:
Sri Lanka: Tillslag
Soldater röjer upp i kyrkan S:t Anthony i Sri Lanka som var en av de platser som bombades under påskhelgen.
Soldater röjer upp i kyrkan S:t Anthony i Sri Lanka som var en av de platser som bombades under påskhelgen. Foto: Manish Swarup

Polis och militär i Sri Lanka slog till mot ett misstänkt IS-tillhåll på östkusten under natten till lördag. När styrkorna närmade sig huset i närheten av staden Kalmunai sprängde tre män sig själva till döds och skottlossning utbröt mellan styrkorna, enligt polisen.

Sex barn och tre kvinnor som befann sig i huset dödades i explosionen. Ytterligare tre män sköts till döds utanför huset. Enligt polisen bar även de på självmordsbomber.

– Elden besvarades och styrkorna stormade tillhållet där en stor gömma av sprängmedel har förvarats, säger Sumith Atapattu i ett uttalande.

Tillslaget gjordes efter ett tips och har kopplingar till massakrerna på påskdagen, när självmordsbombare attackerade kyrkor och hotell på Sri Lanka.

Enligt militärens talesperson Sumith Atapattu var personerna medlemmar i extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ) som misstänks vara en av terrorrörelserna bakom sprängdåden under påskhelgen.

Annons
Annons

President Maithripala Sirisena meddelade på lördagen att NTJ och extremiströrelsen Jammiyathul Millathu Ibrahim förbjuds att verka i landet.

I ett annat hus i samma område, som också uppges vara ett av terroristernas gömställen, hittades tusentals kulor, sprängdeg och material för att tillverka bomber.

Striderna ska ha pågått i mer än en timme och sammanlagt 15 personer dödades i räden. Ingen militär eller polis ska ha skadats. Sex av de döda var barn, uppger en talesperson för militären.

Ett barn som hamnade i skottlinjen skadades och fördes till sjukhus. En kvinna skadades också.

IS har tagit på sig påskhelgens attack som tog 253 liv och skadade runt 500 personer. Det skulle innebära att dådet är det största terrordåd som IS utfört utanför Irak och Syrien. Än finns inga bevis för att IS verkligen låg bakom attacken.

Polisen uppger att man hittat den IS-flagga som användes i en film som terrorrörelsen publicerade efter attacken och där NTJ:s grundare Mohamad Zahran Hashim medverkar.

Mohamad Zahran Hashim sprängde sig själv till döds tillsammans med en annan man på hotellet Shangri-La under påskhelgen. Dna har analyserats som visar att det var han, meddelade president Sirisena i fredags.

Enligt en släkting till Hashim är den skadade flickan och den skadade kvinnan dotter respektive hustru till terrorledaren.

Hashims chaufför har också gripits.

Oron för nya attentat i Sri Lanka är stor. Muslimer har flytt sina hem i rädsla för hämndattacker och religiösa ledare har uppmanat troende att inte samlas vid kyrkor eller moskéer.

Ärkebiskop Malcolm Ranjith i staden Colombo uppger att han sett hemliga dokument som läckt från säkerhetstjänsten som varnar för nya attacker mot kyrkor. Ranjith säger att det inte kommer att hållas några katolska mässor någonstans i landet under söndagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons