Annons

Flera länder ställer sig bakom Iraninsats

Stena Impero när fartyget omringas av iranska patrullbåtar innan det konfiskeras.
Stena Impero när fartyget omringas av iranska patrullbåtar innan det konfiskeras. Foto: Morteza Akhoondi

En rad länder ställer sig bakom den europeiska insatsen i Persiska viken, där fartyg ska eskorteras för att inte stoppas av Iran.

Bakgrunden är konfiskeringen av ett svenskägt fartyg – men Sverige sluter inte upp.

Carl V Andersson / TT
Publicerad

Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark ställer sig bakom insatsen, enligt Reuters.

Enligt Storbritanniens förslag ska styrkan vara europeisk, men inte vara direkt kopplad till EU, inte heller till Nato eller USA. Insatsen kan ledas av Storbritannien och Frankrike gemensamt, uppger diplomatkällor till Reuters.

Initiativet tas efter att brittiskregistrerade Stena Imperio, som ägs av svenska rederiet Stena Bulk, beslagtagits i Hormuzsundet.

Annons

Spanien, Polen och Tyskland ska också ha visat intresse, enligt nyhetsbyrån. Också Sverige nämns, men den uppgiften tillbakavisas av svenska utrikesdepartementet.

– Vi har inte fått någon förfrågan från Storbritannien och inte heller tagit initiativ till att vara med, säger Jasmina Sofic, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

– Sedan Iran tog fartyget har UD haft konstanta kontakter med Storbritannien. Diskussionerna har rört hur man kan försöka lösa situationen, men inte den här insatsen, säger Jasmina Sofic.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons