Annons

”Betyder att vi är tagna på allvar”

Anna Maria Corazza Bildt – en av de svartlistade.
Anna Maria Corazza Bildt – en av de svartlistade. Foto: Fredrik Persson/TT

Ryssland har svartlistat närmare 90 EU-medborgare. Bland de svartlistade finns åtta svenskar, som inte längre är välkomna. Bland svenskarna finns bland andra Anna Maria Corazza Bildt, Gunnar Hökmark samt tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är en av åtta svenskar som förbjuds resa till Ryssland.

Foto: TTBild 1 av 1

Före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är en av åtta svenskar som förbjuds resa till Ryssland.

Foto: TTBild 1 av 1
Före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är en av åtta svenskar som förbjuds resa till Ryssland.
Före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är en av åtta svenskar som förbjuds resa till Ryssland. Foto: TT

– Det betyder att vi är tagna på allvar, att Kreml ser vad vi gör och uppfattar det som allvarligt, säger Anna Maria Corazza Bildt, till Sveriges Radio.

Sent på fredagskvällen publicerade finska Yle namnen på det som tros vara på Rysslands svarta lista.

UD kommenterar inte hur listan kom till deras kännedom, inte heller när eller vem som överlämnade listan.

"Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT.

När SvD ringer UD på fredagskvällen vill man inte berätta några detaljer om listan.

– Vi har kontaktat ryska ambassaden och bett om en förklaring där vi också uttrycker det anmärkningsvärda i det här agerandet, säger Mats Samuelsson på UD:s pressjour till SvD.

Annons
Annons

Vilka personer handlar det om?

– Vi kommenterar inte vilka de är eller vad de gör för något, säger Samuelsson.

UD kan inte säga vad de tror att detta kommer att innebära, utan avvaktar svaret från ryska ambassaden.

Senare under fredagen blev listan offentlig. EU-parlamentarikerna Anna Maria Corazza Bildt, Gunnar Hökmark samt tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth är bland de svenskar som svartlistats av Ryssland. Det rapporterar finska Yle som uppger att de kommit över listan med samtliga personer som portas av Ryssland.

Anna Maria Corazza Bildt har som parlamentariker flera gånger uttalat sig fränt när det gäller Rysslands angrepp på Ukraina:
– Det betyder att vi har att vi har lyckats i vårt uppdrag som parlamentariker. Att stå emot Putinism är ett hedrande uppdrag i dagens Europa, säger Anna Maria Corazza Bildt till Sveriges Radio.

**Gunnar Hökmark **säger till Sveriges Radio:
– I mitt fall är det att jag har varit mycket tydlig i min kritik av Putinregimen. Det är djupt beklagligt att Ryssland har blivit ett sånt samhälle, att man inte vill och vågar låta de som har kritiska synpunkter på regimen resa in i landet, det är allvarligt för Ryssland, säger Gunnar Hökmark

Läs hela listan från Yle här.

.

Annons
Annons

Eva Liedström Adler, rikskronofogde, finns också på listan. Hennes namn är intressant då Kronofogden sålde ryska handelskammarens hus på Lidingö förra året. Detta har irriterat Ryssland som varnat för konsekvenser. Det skulle kunna vara en anledning till att hennes namn finns med.

Enligt AFP portförbjuder Ryssland 89 politiker inom EU. Det är ett svar på EU:s egna sanktioner mot Ryssland och reseförbud för ryska medborgare.

Enligt den nederländske premiärministern Mark Rutte överlämnades listan i torsdags till olika EU-ambassader. På en presskonferens sade Rutte att två nederländska parlamentsledamöter och två ledamöter i EU-parlamentet finns på listan, rapporterar AFP.

Guy Verhofstadt, som leder den liberala gruppen i EU-parlamentet och tidigare belgisk premiärminister, finns med på listan, bekräftar hans talesman Jeroen Reijnen för AFP.

– Verhofstadt är förbjuden att resa in i Ryssland, säger Reijnen.

Rutte säger att det nederländska parlamentet förkastar det ryska agerandet och att Nederländerna kommer att ge en tydlig reaktion på det.

Enligt tyska medier stoppades den tyske parlamentsledamoten Karl-Georg Wellmann, som har starka band till Ukraina, från att komma in i Ryssland i söndags när han anlände med flyg till Moskva. Wellman íngår i förbundskansler Angela Merkels grupp CDU-CSU och leder förbundsdagens vänskapsgrupp med Ukraina.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons