Annons

Riktigt halt i morgontrafiken

Det är riktigt halt på vägarna runtom i landet. Arkivbild.
Det är riktigt halt på vägarna runtom i landet. Arkivbild. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Se upp, det är riktigt halt på vägarna runtom i landet. Särskilt runt Vänern och i Stockholmsområdet gör vinterns risker sig påminda, enligt Trafikverket.

Under strecket
TT
Publicerad

Det är väldigt halt på många håll i Sverige, särskilt i Västra Götaland och i Stockholmsområdet, enligt Alexandra Elias på Trafikverkets pressjour.

– Framför allt i Vänersborgsområdet och runt Vänern, men även i öst, runt Stockholm.

Trafikverkets entreprenörer har varit ute och halkbekämpat på sina håll under morgonen och natten, berättar hon, för det är det som gör de allra första bedömningarna av halkläget lokalt.

– I norra delen av landet rapporteras det om bra väglag nu, men där kan det också vara halt lokalt. Däremot väntas det frost i norr till kvällen, så då ska entreprenörerna halkbekämpa.

Flera olyckor har inträffat runtom i landet. Bland annat rapporterar DN om att flera fordon har krockat på E45 mot Göteborg, och att vägen är helt avstängd i riktning mot Göteborg. Men Trafikverket kan inte sätta olyckorna i direkt samband med halkan ännu.

– Det går inte att säga nu om olyckorna beror på halkan, det får utredningarna efteråt visa.

Trafikverket rekommenderar att trafikanter anpassar sig efter väglaget.

– Det är det viktigaste, att anpassa farten och att hålla avståndet, säger Alexandra Elias.

Ännu är det inte krav på att köra med vinterdäck, först från den 1 december är det olagligt att köra utan. Men dubbdäck får användas från och med den 1 oktober.

I år har också reglerna ändrats så att tunga fordon och släpvagnar måste ha vinterdäck på alla hjul från den 1 december.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons