Annons

Flexibilitet krävs i flyktingskrisen

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Kommuner, företag och föreningar har lyckats få fram
66 000 boendeplatser för asylsökande. Det rör sig om allt från gymnastiksalar till campingplatser. Länsstyrelserna har på regeringens uppdrag inventerat möjliga boenden. 60 000 platser var målet, men de lyckades skramla fram 6 000 fler. Och de behövs.

Regeringens initiativ var välkommet, men sent påkommet. En liknande inventering behöver även ske för att ta reda på vilka övriga resurser som finns. Dessutom måste myndigheternas brist på flexibilitet åtgärdas.

**Lena Micko, ordförande **för SKL, har i Dagens Samhälle (12/10) beskrivit hur det kan gå till när en kommun behöver hjälp. En kommun hade lagt märke till en nedlagd skola som skulle kunna fungera som flyktingboende. En myndighet i närheten hade ett lager av sängar, men meddelade att de inte kunde användas för de asylsökande, eftersom de enligt regelverket enbart fick användas i kris.

Migrationsverket har skrivit upp prognosen till 190 000 asylsökande i år. Nu kan statsminister Stefan Löfven (S) inte vänta längre. Regelverken måste anpassas efter de ökade flyktingströmmarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons