Annons
Krönika

Birgitta Forsberg:Flickan med guldbyxorna vågade och vann

Lena Olving är kvinnan som har gjort allting rätt. Eller åtminstone rätt mycket. Ta det här med Mycronic. På fem år har hon mer än åttafaldigat aktiekursen, dubblat omsättningen och fått bolaget att gå med en ordentlig vinst.

Under strecket
Publicerad

Lena Olving, Mycronics vd.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

Lena Olving, Mycronics vd.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Lena Olving, Mycronics vd.
Lena Olving, Mycronics vd. Foto: Yvonne Åsell

Lena Olving har varit lite som pojken med guldbyxorna. Så fort hon tog över Mycronic verkade hon dra upp miljon efter miljon ur byxfickan. När det häromdagen stod klart att hon skulle sluta föll aktiekursen i tre dagar, totalt drygt 5 procent.

Snart är det en kvinna färre som är börs-vd. I våras hade endast 27 av Stockholmsbörsens 320 bolag en vd som var kvinna.

Men låt oss backa bandet. För att över huvud taget kunna bli börs-vd är det vissa rutor som helst ska kryssas i.

För det första en tung utbildning. Lena Olvings pappa var rektor och professor i elektroteknik på Chalmers och hon valde att läsa maskinteknik där.

För det andra att jobba ute i linjen, inte med mjuka frågor på huvudkontoret. Den före detta SEB-chefen Annika Falkengren brukade nämna: se till att ha operativt ansvar. Hårda fakta som siffror går svårligen att bortse ifrån. Lena Olving gjorde karriär på biltillverkaren Volvo i 25 år.

Annons
Annons

Hennes man sålde sitt företag, barnen, 11 och 14, sa ”du förstör vårt liv”.

För det tredje att vara framåt. Då Lena Olvings vd, på Volvo, en dag kallade in henne på sitt rum fick hon veta att hon borde flytta till Kuala Lumpur och chefa där om hon skulle kvalificera sig för en post i koncernledningen.

Hennes man sålde sitt företag, barnen, 11 och 14, sa ”du förstör vårt liv”. Lena Olving reste runt i Asien medan övriga familjemedlemmar trivdes utmärkt i Malaysia. Efter fem år var det dags för ett jobb i koncernledningen i Göteborg. Barnen sa: ”Du förstör vårt liv”.

För det fjärde att ha en bredd i sin cv. Kvinnor påstås ofta hänga kvar i ett jobb länge, medan männen sägs ha lättare för att kasta sig ut på nya äventyr.

Lena Olving hade många olika positioner på Volvo. Och när hon fick ett erbjudande om att bli vice vd på försvarskoncernen Saab 2008 grep hon chansen.

För det femte devisen ”våga och vinn”. Lena Olving hade en hög post på Saab, som omsatte 24 miljarder 2012, när hon blev erbjuden att vara vd för lilla Mycronic 2013.

Teknikföretagets omsättning hade länge stampat runt 1 miljard och rörelseresultatet hade harvat runt nollan. Några tiotals miljoner plus eller minus i rörelsevinst är inte mycket på den omsättningen. De senaste tre åren hade aktien endast gått upp 10 procent.

För det sjätte att vara kompetent, vara en naturlig ledare och ha ett gott självförtroende. Och vara så välkänd att man är ett namn i rekryteringsbranschen. Lena Olving i ett nötskal. Hon kommer från en driftig familj. Som 16-åringar flydde hennes föräldrar från Estland med sina familjer i slutet av andra världskriget.

Annons
Annons

Lena Olving blev börs-vd för ett företag som är det enda i världen som säljer avancerade laserritare. Pris: upp till 400 miljoner styck. De som tillverkar bildskärmar använder ritarna för att göra så kallade ”masker”. Det är ungefär som att göra negativ för framkallning av pappersfoton. Resultatet blir bildskärmar till mobiltelefoner, datorer, plattor, tv-apparater.

Dessutom gör Mycronic maskiner för att tillverka elektronik. Typ ”armar” som griper komponenter och sätter dem på kretskort eller munstycken som skjuter ut lodpasta (typ lim) på kretskorten. Här finns ett otal konkurrenter i världen.

I sitt sommarprogram i P1 2010 berättade hon att hon sjöng Lilla snigel tyst för sig själv medan männen i ledningsgruppen satt i långa diskussioner. När det blev läge presenterade hon sin lösning på problemet.

Lena Olving påstås ha drivit upp tempot i uppgraderingen av monteringsmaskinerna. Nya versioner kommer nu slag i slag. Hon har också fått fart på eftermarknad och service. Och hon har köpt flera bolag på elektroniksidan. Resultatet är mer än dubblerad omsättning och en ordentlig vinst.

Hon har heller inga problem med att fatta beslut. Den utdragna svenska konsensusprocessen är hon inte så glad i. I sitt sommarprogram i P1 2010 berättade hon att hon sjöng Lilla snigel tyst för sig själv medan männen i ledningsgruppen satt i långa diskussioner. När det blev läge presenterade hon sin lösning på problemet.

Men Lena Olving kan även vara burdus, så det händer att hon ringer upp och ber folk om förlåtelse för att hon sårat dem.

Självfallet är dock inte Mycronics himmel molnfri. Det vet blankarna, det vill säga de som positionerar sig för en nedgång i aktiekursen. De hade länge Mycronic som svensk favorit. Men i höstas seglade bostadsutvecklaren JM förbi som Sveriges mest blankade aktie.

Oron för Mycronic verkar vara att marknaden för laserritare kan bli mättad. Om bolaget något år skulle sälja en eller två färre skulle det slå hårt mot Mycronic, som säljer ett par stycken per år. Men företaget hävdar att marknaden är stabil.

På julafton fyller Lena Olving 62 år. Nästa år ska hon gå i pension, efter fem år som börs-vd. Fast hon lär väl bli styrelseproffs. Hon sitter redan i Latours, Assa Abloys, Munters och Kungliga Operans styrelse. Även här verkar Lena Olving ha krattat manegen rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons