Annons

Copine”Flickvännen” på Östermalm som har allt

Copine förför, ”flickvännen” är elegant men inte för flott.
Copine förför, ”flickvännen” är elegant men inte för flott. Foto: Tomas Oneborg

Överraskande, smakfullt, elegant, men samtidigt avspänt. Jim & Jacobs ”flickvän” Copine har allt som kan önskas, och lite till, av en skön kvarterkrog.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Copine

Typ
Mellanklass
Kontakt
Kommendörsgatan 23, tel: 08-408 008 44.

Betyg: 5 av 6

Vi blir varmt omhändertagna. Snabbt och smidigt landar några små söta majsbröd och en klick salt smör på bordet. Förväntansfulla blickar vi runt omkring oss. Sällskap efter sällskap fyller lokalen.

Krogen drivs av krögarna Jonathan Mattsson, Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm. Där de två sistnämnda också driver Jim & Jacob, som finns i Vasastan. Copine är systerkrogen eller ”flickvännen” som namnet anger.

Menyn kräver lite eftertanke. Förrätterna kallas rätter och är många till antalet – allt från extra bröd (för den som inte kan få nog av de magiska majsbröden) för bara 20 kronor, till en lyxig löjromsanrättning för 235 kronor.

Varmrätterna är dock bara fyra till antalet. Å andra sidan byts de ut ofta. För den som inte kan bestämma sig erbjuder Copine en avsmakningsmeny som kallas Beslutsångest. Vi kastar oss över ett antal ”rätter” i varierande storlekar.

Det är enkla råvaror men hanteringen lyfter dem till oanade nivåer.

Cevichen från Peru och tunisisk harissa till sillen vittnar om att Copine inte bara kör franskt utan blickar ut över stora delar av världen i sin matinspiration. Allt är konstfullt upplagt och överraskar på något sätt.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Den inlagda strömmingen är en extremt prisvärd smakupplevelse i sin milda citruston. Copines ravioli är redan en favorit på menyn, så perfekt tillagad med pecorino, ricotta och tryffel, att den inte går att byta ut.

1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2
Foto: Tomas Oneborg

Jordärtskockan serveras med svart trumpetsvamp, fårticka och svart vitlök. Det är enkla råvaror men hanteringen lyfter dem till oanade nivåer. Lövtunna vackra frasiga stycken av jordärtskocka utgör tak över en umamistinn svart vitlökssås.

Piggvaren till det facila priset av 255 kronor är en generös portion med finstämd basilikasås. Tyvärr har fisken tillagats något för länge.

Copines franska duva är en modig rätt ta in, men den som antar utmaningen får snabbt sin belöning. Pumpa och den marockanska kryddblandningen ras el hanout ger rätten vingar.

Efterrätterna ger oss åter det där fåniga nöjdleendet.

Även oxfilén är ett kulinariskt mästerverk serverad under ett täcke av saltbakad rotselleri och med en ljuvlig kräm på rot- och blekselleri. Inga pommes, ingen potatis, inget ris, inget tjafs. Bara det bästa köttet med närodlade rötter.

Efterrätterna ger oss åter det där fåniga nöjdleendet. Ett karamelliserat äpple låter kanske inte så märkvärdigt, men om det serveras med mandelkaka och en luftig mousse på brynt smör börjar smaklökarna vibrera.

Desserten choklad är en djup tallrik helt täckt med choklad. Vid serveringen smälter kolasåsen hål i täcket. Inuti döljer sig glass, kaka, rispuffar, kanderad kakao och salt kolasås. Vackert och samtidigt syndigt segt och smarrigt.

För övrigt är ett besök på Copine ett måste för den som gillar ost. Vitmögelosten Brillat Savarin är inget annat än en fullständig sensation.

Ja, ni hör – så de förför. Copine är ett ställe att trivas på, elegant i sin nordiska stil men inte på något sätt för flott för de flesta av oss. Personalen gör sitt bästa för att vi ska känna oss bekväma även om vi inte kommer direkt från storbolagets styrelserum. Eller om vi faktiskt gör det.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons