Annons

Flodéns brasklapp: ”Vi har inte höjt räntan ännu”

Martin Flodén, vice riksbankschef, håller inte med om att svensk ekonomi går mot sämre tider.
Martin Flodén, vice riksbankschef, håller inte med om att svensk ekonomi går mot sämre tider. Foto: Yvonne Åsell

Riksbanken är snabbfotad och kan ställa in sin planerade räntehöjning om inflationen blir för låg. Det säger Martin Flodén, vice riksbankschef, inför vad som kan bli ett historiskt räntemöte.

Under strecket
Publicerad

En vecka före julafton fattar Riksbanken vad som kan bli ett historiskt räntebeslut. Den officiella planen från oktober är att banken kommer höja räntan, i så fall från minus 0,25 procent till noll procent. Det skulle i så fall vara första gången på fem år som räntan inte längre blir på minus.

Men enligt Martin Flodén, en av sex beslutsfattare på Riksbanken, är höjningen inte huggen i sten. Färska siffror visar att aktiviteten i både svensk tillverknings- och tjänsteindustri har fallit till den lägsta nivån på flera år.

– Det är en del data i Sverige som har kommit in svagare, säger Flodén, i samband med ett anförande i Stockholm på torsdagen.

Han ser en tydlig trend nedåt i siffrorna men menar att detta bara är en av många bitar i pusslet som måste läggas innan Riksbanken fattar beslut om räntan i december.

En annan viktig pusselbit är BNP-tillväxten, eller hur mycket ekonomin växer. Siffran för det tredje kvartalet var tydligt lägre än Riksbanken spått och visar på en inbromsning av svensk ekonomi.

Kan du komma ihåg någon gång som Riksbanken har höjt räntan när ekonomin är på väg mot sämre tider?

Annons
Annons

– Det vet jag inte, säger Flodén och ifrågasätter delvis påståendet att ekonomin går mot sämre tider.

Allas ögon är därför riktade mot novembersiffran som kommer att släppas bara dagar innan Riksbankens räntemöte den 18 december.

– Vår bild är att den inte kommer att försvagas så mycket mer. Vi har nu ett ganska normalt konjunkturläge, och så kommer det att se ut en tid framåt. Vi har heller inte höjt räntan ännu. I december får vi se vad vi landar i.

På Riksbankens senaste möte sa Martin Flodén att kommande inflationssiffror blir särskilt viktiga för hans ställningstagande i december. Sedan dess har inflationen varit marginellt lägre än Riksbankens prognos. Allas ögon är därför riktade mot novembersiffran som kommer att släppas bara dagar innan Riksbankens räntemöte den 18 december.

Flodén menar att det är ett problem om inflationen överraskar på nedsidan eftersom undersökningar visar att Riksbanken inte helt lyckats återupprätta förtroendet för bankens inflationsmål på 2 procent. Inflationen har fallit tillbaka den senaste tiden och legat under målet i flera år. Även viktiga aktörers förväntningar om framtida inflation har fallit de senaste månaderna.

– Överraskar inflationen då på nedsidan så är ju det ett problem, i och med att förtroendet för målet inte är perfekt ännu, säger Flodén.

Riksbankens arbete med att ta fram underlag för räntebesluten börjar flera veckor före besluten. Mycket av analysen har alltså redan gjorts när Riksbanken får reda på hur inflationen utvecklades i november.

Är ni tillräckligt snabbfotade om inflationssiffran skulle överraska för mycket på nedsidan?

Annons
Annons

– Det är vi alltid. Det är det ingen tvekan om, säger Martin Flodén.

De senaste åren har den svenska kronan varit en viktig parameter när Riksbanken fattat beslut om räntan. Banken var länge öppen med att den låga räntan delvis var ett sätt att hålla kronan svag eftersom investerare skyr valutor som erbjuder låg avkastning i form av låg ränta. En svag krona har i sin tur en positiv effekt på inflationen eftersom det betyder att svensk import då blir dyrare i kronor räknat.

Givet att kronan är så svag som den är så kan vi inte använda kronan som ett instrument för att pressa upp inflationen ytterligare.

Efter att ha tappat runt 30 procent mot euron och 50 procent mot dollarn de senaste åren har kronan stärkts de senaste veckorna. En ytterligare förstärkning kan på sikt bli ett problem för Riksbanken eftersom det riskerar att dämpa inflationen.

Men Martin Flodén verkar inte orolig. Han tycker heller inte att Riksbanken ska försöka försvaga kronan för att få upp inflationen.

– Givet att kronan är så svag som den är så kan vi inte använda kronan som ett instrument för att pressa upp inflationen ytterligare. Kronan rör sig, ibland blir den lite svagare, ibland lite starkare. De rörelser som vi har sett nu är i det stora hela inte på något sätt dramatiskt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons