SvD Perfect Guide
Annons

Flugfiske och avkoppling på svenskägda hotellet i Catskills

Ett par timmar norr om New York driver svenska Anna Åberg ett omtalat hotell. Här varvar storstadsbor och hipsters ner med nya trendsporten flugfiske.

Text: Isabelle Brandhofer - 28 februari 2020

Vägarna i Catskills, norröver i staten New York, går mellan uråldriga träd, längs porlande bäckar och genom pittoreska småstäder. Trakten som var hem åt Woodstockfestivalen och många familjära hotellkomplex under 60-, 70- och 80-talen – vi minns Kellerman’s Resort där Baby träffade Johnny i Dirty dancing – är en plats dit stressade Manhattanbor länge kommit för avkoppling eller en mer naturnära vardag.

Två av dem är Anna Åberg och Tom Roberts. De lämnade Williamsburg i Brooklyn för småstadsidyllen Livingston Manor i Catskills. Anna, som är uppvuxen i Göteborg, och Tom från Stoke on Trent i England är båda vana att ha nära till naturen. Efter sex år i New York City fick de nog.

– Vi började känna att det blev för mycket av betongdjungeln och suktade efter träd och grönt, säger Anna Åberg.

Det var floden Willowemoc som gjorde att paret föll för Livingston Manor. Floden rann dessutom alldeles intill det fallfärdiga huset som de hittat, och Tom hade tidigare fiskat i området som sägs vara flugfiskets amerikanska födelseplats. För att få huset beboeligt tog de hjälpa av sina vänner.

Annons
Annons

.

– Vi gav dem öl och sovplats och alla jobbade och slet. Behovet av att få skapa med sina egna händer blir så starkt i storstäderna, speciellt i New York, tror jag. Det var också då vi insåg hur mycket folk gillade att tillbringa tid här.

Det väckte tanken på att utveckla det som först var tänkt som ett privat lantställe till någonting större – konceptet bakom Livingston Manor Fly fishing club var fött. En plats för avkoppling, umgänge och flugfiske. Modern all-inclusive som Anna Åberg kallar det för. I inredningen har man satsat på en stil som kan beskrivas som lantlig lyx – där svenska Lexington varit med och tagit fram delar av dekoren.

Och idén är en framgång. Flugfiskeklubben lockar både Manhattans karriärselit och alternativa Brooklyn-hipsters – en målgrupp som kanske inte dyker upp först i huvudet när flugfiske kommer på tal. Sporten som länge dominerats av vita män i medelåldern har blivit en ny trendig metod att varva ned på för millennials och New York Times har varit här och gjort reportage.

– Jag ville inte bara ha en massa medelålders män här. Och intressant nog är det fler kvinnor än män som besöker oss, många är mellan 25 och 35 år. Sporten förändras.

.
.
Annons
Annons

Anna och Tom hinner knappt fiska själva längre, sedan de startade Livingston Manor Fly fishing club.

Anna och Tom hinner knappt fiska själva längre, sedan de startade Livingston Manor  Fly fishing club.
Anna och Tom hinner knappt fiska själva längre, sedan de startade Livingston Manor Fly fishing club.

Anna erkänner att hennes egen relation till fiske inte är ”jättestark”. För henne handlar det mer om ett aktivt sätt att komma nära naturen och finna lugnet. Samtidigt betyder sportens starka band till området hon nu bor i mycket.

– Hemligheten är att jag bara fiskat en handfull gånger, mitt jobb är att se till att gästerna känner sig som hemma, har en god dryck i handen och vet vägen till den vedeldade bastun när de kommer upp från vattnet, säger hon och skrattar.

– Tom flugfiskar oftare men de senaste åren har det inte blivit så mycket för honom heller. Han brukar skämta och säga att om man vill fiska mer så ska man inte starta en flugfiskeklubb.

– Innan tänkte vi ’åh, vad mysigt att gå och plocka blommor i naturen varje dag’ men vi jobbar hårdare nu än någonsin. Blomplockandet får vänta! Förutom att driva mitt eget hotell har jag alltid drömt om att arbeta med inredningsdesign, men jag kunde aldrig ana att det var en flugfiskeklubb som skulle vara språngbrädan till det. Men allt är inte bara drömmigt, skrattar Anna. Vi lägger mycket tid på att fixa vattenläckor och toaletter, och andra akuta otrevliga problem som hör till hotellivet.

Annons
Annons

Delar av inredningen på Livingston Fly fishing club kommer från svenska Lexington.

Anna och Tom utvecklar hela tiden sina olika koncept. Och den som inte vill sova i vanliga rum kan välja glampingtälten

Delar av inredningen på Livingston Fly fishing club kommer från svenska Lexington.
Delar av inredningen på Livingston Fly fishing club kommer från svenska Lexington.

Att starta eget och renovera ett helt hus utan speciellt mycket erfarenhet har inneburit mycket slit. Det finns en inre konflikt med att jobba så hårt med att driva ett företag vars mål är att varva ned, säger Anna.

– Det är en balansgång. Det var också en utmaning att bli lantisar. Vi är fortfarande unga och har stora ambitioner i livet. Men förhoppningsvis har vi hittat en plats där vi kan vara lantisar och samtidigt uppnå våra karriärsmål. 

Kan du sakna storstadslivet?
– Ja, ibland. Vi bor i New York City en månad per år under vintern. Man får lite ’cabin fever’. Jag var i Köpenhamn i somras och fick en chock över att 90-talsmodet är tillbaka igen, det hade jag helt missat. Då kände jag att jag kanske bott i skogen lite för länge.

Anna och Tom utvecklar hela tiden sina olika koncept. Och den som inte vill sova i vanliga rum kan välja glampingtälten
Anna och Tom utvecklar hela tiden sina olika koncept. Och den som inte vill sova i vanliga rum kan välja glampingtälten
Annons
Annons

Det blir alltid en diskussion bland invånarna här när nya artiklar om oss publiceras. Ena halvan är livrädd för att det ska bli nya Montauk.

I Livingston Manor bor 1 200 människor. Anna och Tom känner ett ansvar över vilka de lockar till sitt hotell och till den lilla staden.

– Det blir alltid en diskussion bland invånarna här när nya artiklar om oss publiceras. Ena halvan tycker att det är superkul, andra halvan är livrädd för att det ska bli nya Montauk. 

– När vi först fick förfrågningar om svensexor tänkte vi ’aldrig i livet’ men insåg sedan att det var precis den typen vi vill ha här – kompisgäng som vill umgås och vara nära naturen. Nyss var Ellie Gouldings man här med 36 killkompisar och firade.

På Livingston Fly fishing club jobbar man mycket med vad den lilla staden erbjuder. Under ett helgbesök på flugfiskeklubben ingår bland annat några besök på de lokala ställen Anna och Tom samarbetar med, till exempel en bondgård och ett bryggeri. För dem är det viktigt att skapa upplevelser man inte får om man besöker Catskills på egenhand. 

– Vi har lärt känna folk här som lever otroligt fascinerande liv. Det är väldigt häftigt att se ett coolt New York-gäng sitta uppkrupna i en soffa och kolla på en kvinna som spinner ull. Det är fina intima ögonblick som vi får vara med och dela. Det är vi stolta över.

Foto: Peter Crosby, Adam Weiss

Annons