Annons

”Flum för många – men det mesta är rimligt”

”Joana och Bella, Sacred womb women’s festival, Ängsbacka, 2017.” Från fotograf Elin Berges serie ”Awakening” om den nya nyandligheten bland kvinnor. Bilderna  är en del av det nordiska fotokollektivet Moments grupputställning ”Almost perfect” som visas på Västerbottens Museum fram till den 3 februari 2019.
”Joana och Bella, Sacred womb women’s festival, Ängsbacka, 2017.” Från fotograf Elin Berges serie ”Awakening” om den nya nyandligheten bland kvinnor. Bilderna är en del av det nordiska fotokollektivet Moments grupputställning ”Almost perfect” som visas på Västerbottens Museum fram till den 3 februari 2019. Foto: Elin Berge

Kraften i den nyandlig rörelsen, det ser fotografen Elin Berge som åkte på ”Sacred womb women’s festival” för att skildra kvinnors nyandlighet. Bilderna ställs nu ut på Västerbottens museum som en del i fotografkollektivet Moments utställning ”Almost perfect”.

Under strecket
Publicerad

Varför valde du att skildra nyandlighet i ditt bidrag till utställningen?

– Vi i Moment utgick från begrepp som ofta förknippas med Norden, som individualism, jämlikhet, sekularism och naturromantik. Jag är intresserad av religion och ville utforska det sekulära Sverige: är vi verkligen så rationella som vi tror? Går det att hitta andlighet här? Så jag gav mig ut och letade efter Gud!

– Jag åkte på festivalen ”Sacred womb women’s festival” på kursgården Ängsbacka i Värmland. Från första fototillfället bestämde jag mig för att fokusera på just den nyandliga rörelse som fanns representerad där, som till stor del handlar om ett stärkande och helande systerskap.

Du kopplar ihop denna nyandlighet med individualism. Hur då?

– Man kan välja det som passar en själv och strunta i det andra. Som arenorna för nyandligheten ser ut i dag finns det ingen plikt i tron. Du kan åka på en workshop för att ge dig hän åt andlighet, men när du åker hem varken förhålla dig till en tro – eller begränsa dig. Det är helt enkelt väldigt fritt, vilket passar den moderna individualisten.

Det är helt enkelt väldigt fritt, vilket passar den moderna individualisten.

Är allt detta inte bara flum, då?

– Flumdetektorn slår i taket för många när man tar upp sådana här företeelser. Men om man börjar analysera vad de här personerna pratar om och vad de försöker uppnå – en balanserad, jämställd och välmående värld – så är ju det mesta rimligt. Jag tror att det handlar om människans behov av riter och magi som ett sätt att förstå världen.

– Vissa saker känns flummiga, men samtidigt – och från mitt utifrånperspektiv – finns det en viss politisk sprängkraft i det här. Systerskap pratas det ju om i många delar av samhället i dag, inte bara inom nyandligheten. Det handlar om att samlas i en gemenskap som gör en starkare, liksom viljan att förändra orättvisa strukturer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons