Annons

Flygbranschen varnar: 70 procent kan ställas in

Det blir allt mer tomt på Arlanda. Upp mot 70 procent av flygen kan ställas in.
Det blir allt mer tomt på Arlanda. Upp mot 70 procent av flygen kan ställas in. Foto: Sophia Sinclair

I slutet av veckan kan upp emot 70 procent av flygen vara inställda. Det uppger Transportföretagen som nu vill ha snabb hjälp av regeringen mot coronakrisen. Infrastrukturminister Tomas Eneroth hävdar att regeringen är beredd på snabba insatser för att säkra flyget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) påpekar att coronakrisen kommer i ett extra svårt läge.

Foto: Thommy Tengborg/TTBild 1 av 1

Varningarna har haglat från flygbolagen den senaste veckan. Norwegian, SAS, Finnair, Lufthansa, ja i princip alla bolag ställer in mängder av flygningar och försöker snabbt få ned kostnaderna.

– Det här är ett väldigt allvarligt läge. Det är en mobilitetskris som gör att folk inte flyger, åker buss eller båt och det berör även hotell och all verksamhet runtomkring, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen som organiserar företagen i den svenska transportbranschen.

Han påpekar att läget snabbt har försämrats och att det framöver ser ut att bli än värre.

– Vi har sett att minst 50 procent av flygen är inställda och vi räknar med att det ökar och kan till och med gå upp mot 70 procent inställda flyg i slutet av veckan. Så det här går oerhört fort, säger Marcus Dahlsten.

För att hantera krisen har flygbolagen satt igång en rad åtgärder. SAS ledning förhandlar till exempel med facken om att de anställda ska gå ned 20 procent i tid och lika mycket i lön i tre månader.

– Vi är beredda att prata om alla de behov som bolaget har just nu och vad vi kan göra för att hjälpa SAS genom krisen, säger Wilhelm Tersmeden ordförande för SAS-piloterna i Svensk pilotförening.

Annons
Annons

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) påpekar att coronakrisen kommer i ett extra svårt läge.

Foto: Thommy Tengborg/TTBild 1 av 1

Vad man konkret kommer överens om återstår att se. Men Wilhelm Tersmeden betonar att det behövs mycket flexibilitet så att SAS kan anpassa sig till de snabba förändringar som coronaviruset tvingar fram.

På Transportföretagen har man redan haft möte med delar av regeringen och på fredag möter flygbranschens företrädare infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Nu hoppas Marcus Dahlsten att transportföretagen, och inte minst de hårt pressade flygbolagen ska få stöd från regeringen.

– De viktigaste åtgärderna är att få till avtal om korttidsarbete. Det andra är att vi behöver olika former av åtgärder som snabbt underlättar. Det kan vara uppskjutna skatteinbetalningar, slopad flygskatt, lägre avgifter och så vidare, säger Marcus Dahlsten.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) påpekar att coronakrisen kommer i ett extra svårt läge.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) påpekar att coronakrisen kommer i ett extra svårt läge. Foto: Thommy Tengborg/TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth är uppenbart oroad över de drastiska effekter som coronavirusets spridning fått på flygbranschen och hur det påverkar även andra transporter.

– Det här är en väldigt stor utmaning för flygbranschen och effekterna överstiger dem vi såg efter finanskrisen, säger Tomas Eneroth.

Han påpekar att coronakrisen kommer i ett extra svårt läge. Flygbolagen har dålig lönsamhet och är dessutom pressade av att försöka få till ett mer miljövänligt flyg.

– För Sverige som är ett litet exportberoende industriland är det oerhört viktigt att ha väl fungerande förbindelser både inrikes och ut på exportmarknaden. För regeringen handlar det nu om att säkerställa att Sverige har transportkapacitet och vi är beredda att agera snabbt, säger Tomas Eneroth.

Vid sidan av generella åtgärder som arbetstidsförkortning kan det, enligt Tomas Eneroth, även bli ändrade regler som underlättar för flygbolagen samt olika typer av ekonomiska stimulanser.

– Nu gäller det att se till att vi inte tappar den transportkapacitet som behövs när coronakrisen är över. Det är ett av skälen till att vi inför korttidsarbete, säger Tomas Eneroth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons