Annons

110 000 drabbas när SAS ställer in måndag–tisdag

Pilotstrejken inom SAS fortsätter och 61 000 passagerare kommer att drabbas på måndagen och 49 000 på tisdagen, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”På grund av den pågående konflikten ställs nu ytterligare avgångar in under måndagen och tisdagen” skriver SAS.

”Totalt beräknas det drabba cirka 61 000 passagerare när 667 avgångar ställs in i hela Skandinavien på måndag. På tisdagen är det cirka 49 000 passagerare som påverkas av 546 inställda avgångar.”

SAS skriver i pressmeddelandet att bolaget ”strävar efter att nå en lösning så snart som möjligt” men det finns ännu inte något besked om konkreta förhandlingar. Fri om- och avbokning av biljetter gäller till och med den 5 maj, enligt SAS.

Rivalen Norwegian sålde slut på fredagen och under helgen till priser som låg tusenlappar över det normala.

Majoriteten av SAS svenska inrikesflygningar ställs in men även många flygningar inom Europa samt långdistansflygningar. SAS har tidigare sagt att strejken berör omkring 70 procent av SAS flygningar och konflikten beräknas kosta bolaget 60–80 miljoner kronor per dag.

Ett av piloternas centrala krav är att upprätta ett nytt avtal som reglerar i vilken utsträckning SAS kan använda externa piloter för bolagets flygningar. Det avtalet har sagts upp.

Flera flygningar med rivalen Norwegian sålde slut på fredagen och under helgen till priser som låg tusenlappar över det normala.

I Norge har Norwegian även satt in extraavgångar under lördagen och söndagen, rapporterar NTB. Några extraavgångar i Sverige är inte aktuellt för tillfället, enligt bolaget.

När Stockholmsbörsen stängde i fredags hade SAS-aktien gått ner mer än fem procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons