Annons

Flygkaoset växer – Air France ställer in flyg från Sverige

Foto: Christophe Ena /TT

Tiotusentals EM-resenärer kommer att drabbas av franska strejker. Air France rekommenderar ombokning av resor kommande fyra dagar. Även järnvägarna påverkas. Men facket lovar att visa supportrarna viss hänsyn.

Under strecket
Publicerad

EM-festen i Frankrike sammanfaller med fortsatta strejker mot bland annat reformeringen av fransk arbetsrätt. I dag lördag, räknar Air France med att var fjärde flight på mellandistans, alltså främst mellan andra europeiska länder och Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris, kommer att ställas in.

Bland annat stoppas lördagens kvällsflight med Air France från Arlanda till Paris och även en eftermiddagsflight från Köpenhamn ställs på lördagen.

På sin sajt skriver Air France att alla som vill undvika störningar, får flytta fram sin flygresa utan kostnad, tills efter 14 juni då pilotstrejken ska ha upphört.

Långdistans- och inrikesflyg påverkas också men i något mindre utsträckning.

Det är nu 25 procent av Air France piloter som under fyra dagar, med start idag, lägger ner arbetet som protest, bland annat mot att den nederländska delen av flygjätten – KLM som inte berörs av strejken – anses ha fått för stor del av flygtrafiken. Dessutom strejkar man för bättre lönevillkor.

EM-resenärer som ska förflytta sig inom Frankrike med tåg kommer också i kläm. I helgen är hälften av intercitytågen och regionaltågen inställda, medan 90 procent av snabbtågen TGV ska gå. Enligt järnvägsbolaget SNCF försöker man prioritera fjärrtåg till helgens matchstäder.

Annons
Annons

Även Paris snabbpendel RER påverkas på linjerna B och D när två av tre tåg ställs in. Men det mest militanta facket CGT som protesterar mot regeringens lagförslag att luckra upp fransk arbetsrätt, säger sig inte vilja blockera supportrar på väg till matcherna. Enligt CGT ska RER B och D få rulla i skytteltrafik till och från Stade de France tre timmar före och tre timmar efter match. RER A uppges gå normalt på lördagen.

De breda missnöjesyttringarna som råkar sammanfalla med att landet står värd för sommarens stora fotbollsfest, märks inte bara inom transportsektorn. Till exempel är det nu strejk även vid den statliga väderlekstjänsten Meteo-France. Ett annat exempel är att parisarna inför EM har plågats av en sopstrejk, men enligt borgmästaren ska soporna åter samlas in nu i helgen.

Som vanligt kan Frankrike visa upp två helt olika sidor samtidigt. I vissa regioner ställs strejker in med hänsyn till EM, i andra bryter de ut. Till exempel är 70 procent av buss- och spårvagnsförarna i Bordeaux i strejk under lördagen smtidigt som matchen Slovakien–Wales.

De sociala spänningarna i Frankrike ska trots allt inte överdrivas. Acceptansen för strejker är relativt stor, med rötter som går tillbaka till republikens uppkomst genom revolution.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons