Annons

”Del av planet landade 100 meter från oss”

Räddningstjänsten kommer in med båt och vrakdelar till hamnen i Södra Bergsboda i närheten av olycksplatsen vid Umeälven.
Räddningstjänsten kommer in med båt och vrakdelar till hamnen i Södra Bergsboda i närheten av olycksplatsen vid Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT

Efter flygplansolyckan utanför Umeå som krävde nio personers liv utreds nu händelsen av Statens haverikommission. Olycksutredningar tar vanligen upp till tolv månader. Planet som störtade var tillverkat i Australien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Morén, förundersökningsledare, under en pressträff efter söndagens flygolycka.

Foto: Samuel Pettersson/TT Bild 1 av 3

En räddningshelikopter cirkulerar ovanför olycksplatsen.

Foto: Samuel Pettersson/TT Bild 2 av 3

Gösta Lindberg såg flygplanet innan olyckan vid Storsandskär, Umeälven.

Foto: Samuel Pettersson/TT Bild 3 av 3

Eftersom planet inte hade någon svart låda får man söka information genom vittnesförhör, undersökning av vraket och från telefoner och surfplattor ombord som registrerar höjd och position.

– Men de spelar inte in vad piloten har gjort eller hur motorn har mått, sade Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission, till TT på söndagen.

Enligt honom kan utredningen av vad som hänt komma att fördröjas om det är så att man behöver hämta in information från tillverkare utomlands.

Planet lyfte från Umeå flygplats klockan 13.33 och flygtornet fick haverilarmet klockan 14.12. En kort filmsekvens som Aftonbladet kommit över visar hur planet störtar till synes vertikalt, rakt ned med nosen först.

– Vi såg en del landa i vattnet, något vi trodde var en drönare men det måste ju vara en del av planet. Det landade 100 meter från oss, säger ett vittne till tidningen.

Daniel Lindblad från Sjöfartsverket berättar att flera personer ringt in strax efter klockan 14 angående ett mindre sportflygplan som havererat.

Kraschen skedde på ön Storsandskär, sex kilometer sydost om centrala Umeå, ganska nära flygplatsen. Vittnesuppgifter till SVT gör gällande att några personer hoppat ur planet innan det kraschade.

Annons
Annons

Kristoffer Morén, förundersökningsledare, under en pressträff efter söndagens flygolycka.

Foto: Samuel Pettersson/TT Bild 1 av 1

– Enligt uppgifter ska nio personer ha varit ombord på planet, sade Conny Qvarfordt, inre befäl hos räddningstjänsten, till TT kort efter att olyckan blivit känd.

– Det är fallskärmshoppare, det verkar ha hänt någonting precis efter start.

Vad som ligger bakom flygolyckan är än så länge okänt. Uppgifter om att den ena vingen ska ha slitits av har cirkulerat, men enligt Peter Swaffer från Statens Haverikommission sitter vingarna kvar på olycksplanet.

– Vad som har hänt kan jag inte svara på ännu. Vi kan konstatera att två vingar är kvar och en gående motor.

Kristoffer Morén, förundersökningsledare, under en pressträff efter söndagens flygolycka.
Kristoffer Morén, förundersökningsledare, under en pressträff efter söndagens flygolycka. Foto: Samuel Pettersson/TT

På söndagskvällen hölls en pressträff med företrädare från polis, räddningstjänst och Region Västerbotten. Där framgick det att alla de avlidna var hemmahörande i Norr- och Västerbotten.

Polisens förundersökningsledare Kristoffer Norén uppgav att alla officiellt inte var identifierade och att alla anhöriga ännu inte var underrättade.

Allmänheten uppgavs också ha bistått räddningsarbetet med att hjälpa räddningspersonal komma ut till ön där olyckan inträffat.

– Redan när vi kom fram till stranden fanns det privatpersoner i båtar som vi kunde stoppa ner personal i och åka över med. Det var jättehjälpsamt och jag är tacksam för det, säger Christer Björkman från räddningstjänsten.

Statsminister Stefan Löfven har kommenterat olyckan på regeringens hemsida:

Annons
Annons

En räddningshelikopter cirkulerar ovanför olycksplatsen.

Foto: Samuel Pettersson/TT Bild 1 av 2

Gösta Lindberg såg flygplanet innan olyckan vid Storsandskär, Umeälven.

Foto: Samuel Pettersson/TT Bild 2 av 2

"Det är med stor sorg som jag mottagit beskedet om det störtade flygplanet utanför Umeå. Jag tänker på de omkomna och deras anhöriga i denna svåra stund. Regeringen är i nära kontakt med berörda myndigheter och det är nu viktigt att utreda orsaken."

Den svenska kungafamiljen har också skickat sina kondoleanser:

”Min familj och jag sänder våra tankar till de förolyckades familjer och närstående”, säger kungen i ett uttalande på hovets hemsida.

En räddningshelikopter cirkulerar ovanför olycksplatsen.
En räddningshelikopter cirkulerar ovanför olycksplatsen. Foto: Samuel Pettersson/TT

I nuläget finns särskilda lokaler i anslutning till Umeås flygplats öppna för anhöriga och närstående i behov av psykosocialt stöd.

Andra som behöver prata eller få stöd bjuds in till Ålidhemskyrkan i Umeå.

Gösta Lindberg är en av fyra ungdomar som vid olyckstillfället sommarjobbade med att byta ut väggar i en sommarstuga på fastlandet. Han säger till TT att att de satt och åt lunch när de såg och hörde ett plan ungefär 600–700 meter ifrån dem.

– 40–50 minuter senare kom ena polaren och sa att ett plan hade kraschat i Umeå. Då kollade vi var det var och förstod att det var det planet vi hade sett, säger Gösta Lindberg.

Gösta Lindberg såg flygplanet innan olyckan vid Storsandskär, Umeälven.
Gösta Lindberg såg flygplanet innan olyckan vid Storsandskär, Umeälven. Foto: Samuel Pettersson/TT

De som eventuellt påträffar vad som kan misstänkas vara rester av flygplanshaveriet uppmanas vända sig till polisen. De uppmanas också att de inte röra något, även fast det påträffas på eller under vattenytan.

Tågtrafiken förbi Umeå som tidigare under eftermiddagen stoppats av polis tillåts nu att passera i krypfart.

Swedavia uppger att planet är ett GippsAero GA8 Airvan, en flygplansmodell som i regel är knappt nio meter lång, med propeller på nosen.

Efter reklamen visas:
Nio döda i flygkrasch i Umeå
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons