Javad Hasani var 23 år när han dog i Syrien den 27 december 2015. Den gula plaketten skvallrar om att han var med i Fatemiyoun-divisonen.
Javad Hasani var 23 år när han dog i Syrien den 27 december 2015. Den gula plaketten skvallrar om att han var med i Fatemiyoun-divisonen. Foto: Tor Arne Andreassen

Iran har hittat ett sätt att förse Assad med soldater

”Jag förlorade min bror i Aleppo.” Afghanska flyktingar berättar om varför de krigar för Assads regim i Syrien. Varför skulle så många afghaner, som har reducerats till en närmast rättslös underklass i Iran, låta sig rekryteras till en milis organiserad av Iran?

SvD
Publicerad

Vi gav våra själar för dig, Zainab.

MASHHAD ”Vi gav våra själar för dig, Zainab”. Orden står skrivna på ett av de plakat som hänger på Beheshte Reza-gravplatsen utanför staden Mashhad i västra Iran. Bredvid plakaten ser vi de dödas ansikten, de flesta av dem unga män i tjugoårsåldern, ingraverade i gravstenarna.

Mohammed Feizi, dödad i Palmyra den 13 mars 2016.

Morteza Rajabi, dödad i Syrien den 9 april 2016.

Mohammed Ahtar Sharifi, dödad i Aleppo den 2 august 2016.

Annons

Mohammed Eshaq Naderi, dödad i Syrien den 24 mars 2017.

De skickades till Syrien för att försvara Bashar al-Assads regim. Den Zainab som plakatet hänvisar till var profeten Mohammeds barnbarn. Ett mausoleum har rests till hennes ära i Damaskus i Syrien och ses som en helig plats.

Soldaterna som ”gav sina själar” för att försvara denna helgedom och Bashar al-Assads regim var inte iranska medborgare, utan tillhörde sen stora grupp afghanska flyktingar som har befunnit sig i Iran under fyra decennier.

Officiellt bor det en miljon afghanska flyktingar i Iran, men den verkliga siffran är närmare tre miljoner. De lever som andra klassens invånare i Iran. Utan ett iranskt medborgarskap har de väldigt begränsade möjligheter att få ett arbete eller driva näringsverksamhet. De får inte äga en bostad, ta körkort eller köpa en bil.

Annons

Många av afghanerna som kom med flyktingvågen till Europa 2015 och 2016 lämnade denna tillvaro i Iran. Vägen till Europa stängdes 2016 och för några är kriget i Syrien nu en väg ut ur den svåra situationen.

De allra flesta soldater som rekryteras till kriget är shiamuslimska hazarer, en folkgrupp som utsätts för omfattande diskriminering och upprepade övergrepp från sunnimuslimer i hemlandet Afghanistan.

De afghanska flyktingarna lockas av utsikten att få permanent uppehållstillstånd i Iran.

Annons

Om de krigar kan tillvaron som flykting vara över

Afghanerna får höra att de ska delta i ett gemensamt försvar av shiamuslimer i Syrien och rekryteras in i Fatemiyoun-divisionen. Enligt iranska källor och flera experter som Aftenposten har pratat med består det iranska Revolutionsgardet uteslutande av afghaner, bortsett från ledarna. De övertalas bland annat med löften om iranskt medborgarskap.

”De afghanska flyktingarna lockas av utsikten att få permanent uppehållstillstånd i Iran och några få hundra dollar i månaden i lön”, skriver den dansk-iranska forskaren Ali Alfoneh i en artikel återgiven av Atlantic Council.

För ett år sedan antog Iran en ny lag som öppnar upp för att ge medborgarskap till släktingar till utlänningar som har kämpat för Iran i landets krig.

Annons

– Min kompis var en kille som gillade att umgås med sina vänner. Han åkte till Syrien för att få pengar och medborgarskap, säger 25-åriga Mohsen Heydari.

Heydari föddes i Mashhad i Iran, men eftersom föräldrarna var afghanska flyktingar räknas han som en afghansk medborgare. Han berättar att han träffade sin kompis under dennes permission och att vännen då var helt förändrad. ”Det var en religiös stämning bland oss som deltog i kriget i Syrien”, berättade kompisen, som senare åkte tillbaka till Syrien och dödades i Aleppo.

– Jag förlorade min bror i Syrien, säger Mohsen Heydari.

Han presenterar oss för vännen Mohammad Hossein, även han afghan som har växt upp i Iran. Under vårt samtal hänvisar Hossein till västvärldens försvarsallians NATO och frågar retoriskt varför inte även shiamuslimerna kan få organisera sig i ett gemensamt försvar. Han uppskattar att så många som 20 000 afghaner bosatta i Iran kan ha gått med i Fatemiyoun-divisionen.

Annons

– Vi är inte onda människor. Vi vet att Assad inte är någon ängel, men om han försvann skulle det bli ännu mer kaotiskt, förklarar han.

Hazarerna har alltid trakasserats av andra folkgrupper i Afghanistan.

Hossein framställer shiamuslimernas krig på Assads sida som en kamp mot terrorister och sätter denna stämpel på alla de syrianska upprorsmakarna, inte bara på IS. Så kommer överraskningen.

– Jag förlorade min bror i Aleppo 2014.

Hossein berättar att hans 42-åriga bror Assad inte var särskilt religiös och att han inte behövde pengarna.

Men varför skulle så många afghaner, som har reducerats till en närmast rättslös underklass i Iran, låta sig rekryteras till en milis organiserad av Iran?

Annons

Enligt Hossein tror många att det kommer att leda till en säkrare tillvaro för hazarerna i Afghanistan.

– Hazarerna har alltid trakasserats av andra folkgrupper i Afghanistan eftersom de inte har haft något försvar, förklarar han.

En arbetare gör rent vid de afghanska soldaternas gravar. Här, på Beheshte Reza-gravplatsen i Mashhad, vilar de afghaner som dödats i Syrienkriget.
En arbetare gör rent vid de afghanska soldaternas gravar. Här, på Beheshte Reza-gravplatsen i Mashhad, vilar de afghaner som dödats i Syrienkriget. Foto: Tor Arne Andreassen

Tusentals utländska soldater slåss för Iran och Assad

Bashar al-Assads syriska armé har decimerats så kraftigt efter nästan sex års krig att de har blivit allt mer beroende av de utländska miliserna som Iran och landets elitarmé, Revolutionsgardet, organiserar.

– Assads armé är nästan borta, alla strider utkämpas av afghaner, säger Hossein.

Annons

Genom att följa officiella rapporter om dödsfall och begravningsannonser i tidningar har forskaren Ali Alfoneh räknat ut att minst 2 423 ur Revolutionsgardet dödats i striderna i Syrien.

Bara 487 av de dödade har varit iranier, resten har varit utländska medborgare. Alfoneh har identifierat 1 053 libaneser, 645 afghaner, 144 pakistanier och 94 irakier.

– En analys av de döda soldaternas nationaliteter visar att Iran gradvis har utvecklat en fördelning av bördan mellan de olika shiamuslimska miliserna. På så sätt har de lyckats minska antalet iranier som dödas i kriget, förklarar Alfoneh.

Iran försvarar en regim som med Teherans hjälp har stått bakom förfärliga förbrytelser.

Iran pekades ut som en särskilt destabiliserande makt när Donald Trump nyligen höll ett tal under ett besök i Saudiarabien. Trump anklagade Iran för att finansiera, beväpna och träna upp miliser som ”sprider ödeläggelse och kaos” och anklagade regimen i Teheran för att ”vara ansvarig för så mycket instabilitet”.

Annons

Forskaren Emanuele Ottolenghi vid Foundation for Defense of Democracies menar att Irans rekrytering av sårbara afghanska flyktingar är moraliskt problematisk.

– Iran försvarar en regim som med Teherans hjälp har stått bakom förfärliga förbrytelser, inklusive omfattande användning av kemiska vapen mot civila. Att utnyttja den sårbara afghanska flyktingbefolkningen i Iran står i stil med denna linje, säger Ottolenghi.

I det afghanska samhället råder en stor ilska över afghanska syrienfrivilliga, som betecknas som legosoldater.

Rekryteringen i Mashhad

Annons

Alfoneh hänvisar till ett inslag av BBC Persia från ett av Revolutionsgardets kontor i Mashhad i nordvästra Iran som visar rekryteringen av afghanska flyktingar. BBC har också intervjuat afghaner som har deserterat från Fatemiyoun-divisionen och som har hamnat i Turkiet och Grekland tillsammans med andra flyktingar.

De har berättat att de fick militär träning av Revolutionsgardet medan de var i Iran, och att de flögs till Damaskus av privata iranska flygbolag. Desertörerna fick höra att de skulle försvara shiaislams heliga platser och upplevde att de kastades in i striderna vid fronten som kanonmat.

BBC och The Guardian skriver att så många som 12 000 personer kan ha rekryterats. Människorättsorganisationen Human Rights Watch hävdar att tusentals afghaner har rekryterats till kriget i Syrien och hänvisar till uppgifter från flyktingar, som säger att de hotades med deportation till Afghanistan om de inte lät sig rekryteras.

– Iran borde erbjuda bättre skydd för afghanska flyktingar och inte tvångsrekrytera dem till att slåss för Assad, sa Peter Bouckaert, nödhjälpschef och krissamordnare på Human Rights Watch, i fjol.

– I det afghanska samhället råder en stor ilska över afghanska syrienfrivilliga, som betecknas som legosoldater, och en ännu större ilska över att den iranska staten missbrukar dem i sin kampanj, förklarar Alfoneh.

– Iran är inte ensamt om att erbjuda utländska medborgare medborgarskap om de gör militärtjänst, påpekar universitetslektor Afshon Ostovar vid Naval Postgraduate School i USA.

I ett mejl skriver Ostovar: ”Enligt min åsikt är det som iranierna gör etiskt försvarbart, så länge de håller vad de lovar. Men det är oklart vad IRGC lovar afghanerna och vad de får samt hur lång tid rekryterna mönstrar på för.”

Krigsöden till allmän beskådan. Mannen i mitten var ledare for Amar-avdelningen i Fatemiyoun-divisionen då han dödades i Syrien. Planscherna hänger vid gravarna på Beheshte Reza-kyrkogården i Mashhad.
Krigsöden till allmän beskådan. Mannen i mitten var ledare for Amar-avdelningen i Fatemiyoun-divisionen då han dödades i Syrien. Planscherna hänger vid gravarna på Beheshte Reza-kyrkogården i Mashhad. Foto: Tor Arne Andreassen

Familjerna till afghanska soldater fick lägenheter i Iran

Radio Free Europe har rapporterat att några av familjerna till de dräpta afghanska soldaterna tidigare i år tilldelades nya bostäder i ett bostadsområde utanför Teheran. Mannen som delade ut nycklarna till några av lägenheterna var ingen mindre än Ebrahim Raisi, den konservativa presidentkandidaten som den 19 maj förlorade kampen om att bli Irans nästa president. Raisi delade ut husnycklarna i egenskap av att vara ledare för den präststyrda organisationen Astan Quds Razavi.

Vi svarar inte på sådana frågor.

Detta är en organisation vars uppgift ursprungligen var att ta hand om gravplatsen till en av shiamuslimernas viktigaste profeter, men som har fått så enorma pengadonationer att de nu praktiskt taget kontrollerar hela Mashhad, Irans näst största stad med tre miljoner invånare.

– Att Astan Quds ger lägenheter till familjerna till döda afghanska soldater är ett exempel på hur olika iranska institutioner stödjer varandra, skriver den dansk-iranska forskaren Ali Alfoneh i ett mejl till Aftenposten:

– Revolutionsgardet rekryterar, tränar och leder afghanerna i strid efter att de har skickat dem till Syrien. När de dör säkrar Martyrstiftelsen de efterlevande ekonomiskt, Imam Khomeini-komittéen säkrar behandling på kliniker och sjukhus, och Astan Quds ger en del av dem bostäder.

Aftenposten bad den iranska ambassaden i Oslo att bekräfta att de rekryterar afghanska flyktingar, lockar dem med medborgarskap och skickar dem till kriget i Syrien. Vi bad dem också att kommentera huruvida detta är moraliskt försvarbart.

”Vi svarar inte på sådana frågor”, var svaret vi fick från den iranska ambassaden.

Tor Arne Andreassen

Aftenpostens korrespondent i Mellanöstern

Bild 1 av 5
Bild 2 av 5

En arbetare gör rent vid de afghanska soldaternas gravar. Här, på Beheshte Reza-gravplatsen i Mashhad, vilar de afghaner som dödats i Syrienkriget.

Foto: Tor Arne Andreassen Bild 3 av 5
Bild 4 av 5

Krigsöden till allmän beskådan. Mannen i mitten var ledare for Amar-avdelningen i Fatemiyoun-divisionen då han dödades i Syrien. Planscherna hänger vid gravarna på Beheshte Reza-kyrkogården i Mashhad.

Foto: Tor Arne Andreassen Bild 5 av 5