Flyktingar om regeringskaoset: ”Sverige börjar likna Libanon”

Svenskarnas oro över att sakna regering roar syriska Farah Jarrar, som tycker det är orimligt att ingen pratar med SD. Mujtaba Habibis kompisar i Afghanistan skämtar om att Sverige kanske behöver internationell hjälp. SvD:s Saeed Alnahhal pratar om den politiska krisen med nyanlända som aldrig upplevt verklig demokrati.

Publicerad
Mujtaba Habibi, Sufian Tuoma och Farah Jarrar är nyanlända som aldrig har upplevt en fungerande demokrati i sina hemländer.
Mujtaba Habibi, Sufian Tuoma och Farah Jarrar är nyanlända som aldrig har upplevt en fungerande demokrati i sina hemländer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Vi pratar hemma och förvånas över hur engagerade svenskarna är och hur oroliga de är över regeringens framtid. Vi skrattar över hur vi var och hur de är.

Det säger syriska Farah Jarrar, 29 år, som kom till sin sambo i Sverige för tio månader sedan, en man med rötterna i Syrien. De bor i Sollentuna.

– En gång när jag kollade nyheter på min praktikplats, Sida, bad en svensk kollega mig att öppna en artikel med Stefan Lövfens bild. Hon läste den med stort intresse och sedan satt hon händerna framför ansiktet och skrek: ”Oj, vad är det som kommer att hända med oss?”.

Farah Jarrar menar att det är något väldigt nytt för oss syrier: att folket bryr sig om en regeringsbildningsprocess. En annan syrier, Sufian Tuoma, som också arbetar på Sida håller med och säger:

– Hos oss var regering alltid klar direkt.

De skrattar.

1/3

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven

Foto: Pontus Lundahl/TT
2/3

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Claudio Bresciani/TT
3/3

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Som syrisk journalist upplevde jag flera president- och parlamentsval i hemlandet. Jag märker en påfallande skillnad mellan hur syrierna där följde valrörelsen och hur politiskt intresserade syrierna i Sverige nu är.

Nu följer vi valrörelsen i ett land som tillåter att man uttrycker sina åsikter. Även om man bara varit här i sex månader missar man inte gärna den chansen.

Syrier, som andra flyktingar, följer politiska debatter, valrörelsen och regeringsbildningen på tv. De är också ganska aktiva på sociala medier.

Annons

Farah Jarrar påpekar att flyktingar från Mellanöstern törstar efter demokrati och efter att kunna påverka.

– Nu följer vi valrörelsen i ett land som tillåter att man uttrycker sina åsikter. Även om man bara varit här i sex månader missar man inte gärna den chansen, säger Farah Jarrar.

Sedan 1973, två år efter att Assads familj började styra Syrien, slår den syriska konstitutionen fast att en regering inte behöver parlamentens godkännande. Så presidenten Bashar al-Assad − och tidigare hans pappa Hafez – kunde alltid välja vem som helst till statsminister eller till andra ministerposter. Dessutom godkände parlamentet alltid presidentens önskemål.

I Sverige är det annorlunda. Nästan fyra månader efter valet har landet ännu inte en ny regering. Det verkar vara en väldig stor sak både för många svenskar och för nyanlända.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Sufian Tuoma, 32 år, kom med sin familj till Sverige från Syrien för drygt tre år sedan. Han anser att det är normalt i ett demokratiskt land att regeringsbildningen ibland tar lång tid. Men samtidigt förstår han frustrationen.

– Det finns en riktig politisk pluralism och folkets åsikter respekteras, förklarar Tuma.

– Jag förstår varför mina kollegor och kompisar är väldigt oroliga över problemet. Viktiga beslut kan inte fattas så länge det saknas regering, bland annat en förändring i budgeten som tillåter myndigheterna att anställa nya medarbetare.

Precis som Farah Jarrar och hennes man diskuterar Sufian Tuoma och hans fru regeringsbildningsprocessen hemma.

– Vi kände oss mycket oroliga när Ulf Kristersson fick sonderingsuppdraget. Men när det kom tillbaka till Stefan Löfven andades vi ut, säger Sufian Tuoma.

– De som diskuterar regeringsbildningen är inte bara de som är intresserade av politik. När ämnet påverkar dig direkt, kan du inte låta bli att engagera dig. Det påverkar oss alla.

1/2

Politikerveckan i Järva vill minska avståndet mellan politiker och medborgare. Bakom initiativet står den ideella föreningen The global village. Samtliga partier deltar. Bild från 2018 års Järvavecka.

Foto: Tomas Oneborg
2/2

Åhörare lyssnar på Gustav Fridolin (MP) under Järvaveckan på Spånga IP i somras.

Foto: Tomas Oneborg

Han och många andra syrier tror att Socialdemokraterna har en mer flyktingvänlig politik än Moderaterna. Den senaste SCB-mätningen visade att 48,5 procent utrikes födda uppger att Socialdemokraterna är det parti som står dem närmast.

Annons

Engagemanget är överlag bra. Men många upprepar bara det de hör av andra.

Men under min tid i Sverige har jag fått uppleva att det faktiskt var under S-MP-regeringen som invandringspolitiken blev hårdare. Man fick exempelvis permanent uppehållstillstånd när Fredrik Reinfeldt var statsminister. Men efter två år med Löfven infördes tillfälliga uppehållstillstånd – och det blev ännu svårare att återförenas med sin familj.

Farah Jarrar tycker att flyktingarnas politisk engagemang inte baseras på fakta och en helhetsbild.

– Engagemanget är överlag bra. Men många upprepar bara det de hör av andra, till exempel att S är bättre än M, eller gör stor sak av att SD fått 17,5 procent i valet och så vidare, nämner hon.

– Vi flyttade från ett samhälle utan demokratisk kultur till land där man redan i skolan lär sig resonera om vilka möjligheter varje partiledare har att bilda regering.

”Vi flyttade från ett samhälle utan demokratisk kultur till land där man redan i skolan lär sig resonera om vilka möjligheter varje partiledare har att bilda regering”, säger Farah Jarrar. Bilden: SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett valmöte i augusti.
”Vi flyttade från ett samhälle utan demokratisk kultur till land där man redan i skolan lär sig resonera om vilka möjligheter varje partiledare har att bilda regering”, säger Farah Jarrar. Bilden: SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett valmöte i augusti. Foto: Lars Pehrson
Annons

När vi syrier var i hemlandet, särskilt före 2011, hörde vi bara sådana debatter om Libanon. Det grannlandet har en sekterisk maktfördelning och hade svårt att få fram en president – och en regering. Vilket ofta leder till kaos.

Nu skämtar nyanlända syrier här i Sverige om att deras nya hemland börjar verka som Libanon. Där har över ett halvår gått sedan valet och premiärministern har inte lyckats jämka samman de rivaliserande lägrens krav på ministerposter och politiskt inflytande.

Vi fick höra att du har samma problem där! Då behöver Sverige kanske en John Kerry.

Sådana saker kan också afghanen Mujtaba Habibi, 28 år, få höra av sina kompisar när han ringer till Afghanstan: ”Vi fick höra att du har samma problem där! Då behöver Sverige kanske en John Kerry.”

Kerry var USA:s utrikesminister och hjälpte till med bildandet av den senaste afghanska regeringen. Det tog nästan sju månader.

Mujtaba Habibi röstade och arbetade med en valrörelse när han var i hemlandet.

– Afghanistan har börjat bygga en demokrati. Men den går inte att jämföra med Sverige. En massa korruption och det stora antalet kandidater spolierar processen, förklarar Mujtaba Habibi.

Annons

Det var innan han återförenades med sin fru i Sverige för ett och ett halvt år sedan. Nu bor de i Sollentuna och han arbetar på Sida. Där jobbar flera nyanlända som var engagerade i samhället redan i sina hemländer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Här i Sverige upplever Mujtaba Habibi en annorlunda demokratisk process nu. Men den är inte som han väntade sig.

– Jag trodde verkligen inte att så många skulle rösta på ett parti som har ett nationalistiskt tänkande och inte heller tror på demokratiska värderingar, berättar Mujtaba Habibi.

– Vi har flytt från länder där man ser mycket diskriminering baserad på etnicitet och religion. Vi vill inte lida av det igen i vårt nya land.

Det har blivit barnsligt.

Farah Jarrar delar rädslan för att SD får mer inflytande i den kommande regeringen. Men hon tycker också att det är orimligt och odemokratiskt att de andra partiledarna bara går runt partiet och undviker att prata med det.

Annons

– SD finns oavsett om vi erkänner det eller inte. Om SD har så många anhängare och fortsätter öka kommer partiet förr eller senare att bli en stor spelare som inte kan ignoreras. Det har blivit barnsligt, säger Farah Jarrar.

Syriska Farah Jarrar, 29 år, känner att marken ryckte till under svenskarna.
Syriska Farah Jarrar, 29 år, känner att marken ryckte till under svenskarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sufian Tuoma, som sympatiserar med Socialdemokraterna, tycker att upplösandet av blockpolitiken är dålig.

– Om Stefan Löfven accepterar Centerpartiets och Liberalernas krav kommer det att påverka flyktingarna. Men det verkar som en nödvändigt ont, tycker Sufian.

Bland annat vill Centerpartiet sänka anslagen för integration i budgeten och minska tillgången till välfärd för flyktingar för att Sverige ska kunna ta emot fler.

Mujtaba Habibi, som Sufian Tuoma och Farah Jarrar, fick uppehållstillstånd i Sverige, har bostad, jobb och lön. Men läget är betydligt svårare för tusentals andra afghaner. De flesta är unga och deras äranden är fortfarande öppna hos Migrationsverket.

Annons

– De som nådde Sverige brände alla broar bakom sig. De har ingenting att åka tillbaka för. Om de inte får stanna blir det katastrof för dem, tror Mujtaba Habibi.

Det gäller också många irakier som fick avvisningsbeslut på grund av att Irak inte är ett krigsdrabbat land, och många syrier som bara fick tillfälligt uppehållstillstånd. Nu gör den utdragna regeringsbildningsprocessen att de känner sig än mer osäkra på sin framtid.

Jag känner att marken ryckte till under svenskarna. För mig var det väldigt märkligt att se sådan rigiditet hos alla partier.

Farah Jarrar kan tänka sig att svenskarna inte var förberedda för så utdragen process.

– Jag känner att marken ryckte till under svenskarna. För mig var det väldigt märkligt att se sådan rigiditet hos alla partier. De är rädda att ge upp lite för att deras makt påverkas på lång sikt, tror Farah Jarrar.

– Trots att det låter demokratiskt verkar det för mig som en meningslös och långt utdragen process, säger Farah Jarrar.

I Farah Jarrars ögon är Sverige ändå en fungerande demokrati. I alla fall så länge hon inte hör på nyheterna att landet kollapsar, människor förlorar sina arbeten eller projekt stoppas för att viktiga beslut inte kan fattas.

Vad är lösningen nu?

– Att de kompromissar.

Mujtaba Habibi, Sufian Tuoma och Farah Jarrar är nyanlända som aldrig har upplevt en fungerande demokrati i sina hemländer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven

Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Politikerveckan i Järva vill minska avståndet mellan politiker och medborgare. Bakom initiativet står den ideella föreningen The global village. Samtliga partier deltar. Bild från 2018 års Järvavecka.

Foto: Tomas Oneborg

Åhörare lyssnar på Gustav Fridolin (MP) under Järvaveckan på Spånga IP i somras.

Foto: Tomas Oneborg

”Vi flyttade från ett samhälle utan demokratisk kultur till land där man redan i skolan lär sig resonera om vilka möjligheter varje partiledare har att bilda regering”, säger Farah Jarrar. Bilden: SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett valmöte i augusti.

Foto: Lars Pehrson
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Syriska Farah Jarrar, 29 år, känner att marken ryckte till under svenskarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman