Annons

Gunilla von Hall:Flyktingavtalet med Turkiet – ett europeiskt luftslott

Vad händer med de 14 000 flyktingar som sitter fast i Grekland på gränsen till Makedonien. Ett av många frågetecken som EU:s avtal med Turkiet inte rätar ut. På bilden Hamo från Irak som knuffar sin rullstolsburna åttaåriga dotter Sidra genom leran på väg mot den makedonska gränsen.
Vad händer med de 14 000 flyktingar som sitter fast i Grekland på gränsen till Makedonien. Ett av många frågetecken som EU:s avtal med Turkiet inte rätar ut. På bilden Hamo från Irak som knuffar sin rullstolsburna åttaåriga dotter Sidra genom leran på väg mot den makedonska gränsen. Foto: Petros Giannakouris/TT

Ett elegant luftslott som ska lugna hemmaopinioner och sända signalen att sluta fly till Europa. Så kan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet beskrivas. Planen är orealistisk och full av frågetecken – och riskerar att provocera fram nya smuggelrutter till EU.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 6
Foto: Malin HoelstadBild 2 av 6
Foto: Thanassis StavrakisBild 3 av 6
Foto: Lefteris Pitarakis/APBild 4 av 6
Foto: Malin HoelstadBild 5 av 6
Bild 6 av 6
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

GENÈVE Med triumferande miner deklarerade förhandlare från EU och Turkiet på fredagen att man nått en överenskommelse om Europas flyktingskris. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk viftade belåtet med avtalet och talade om att historia hade skrivits i Bryssel. Läget är under kontroll, snart är flyktingkrisen över.

Men läget är allt annat än under kontroll, och överenskommelsen full av praktiska oklarheter, svårgenomförbara förslag och drömmerier.

Här är fem stora frågetecken :

Hur ska avtalet kunna träda i kraft direkt?

Foto: Malin Hoelstad

Från och med på söndagen ska flyende från Turkiet till Grekland kunna söka asyl i Grekland. Väljer de att inte söka asyl eller får avslag skickas de tillbaka till Turkiet. Men i Grekland finns varken fungerande mottagningscenter eller asylprocesser.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2
Foto: Thanassis StavrakisBild 2 av 2

Runt 4 000 asylutredare, poliser och domare behövs för att detta ska fungera. Omkring 2 000 flyende kommer till Grekland varje dag vilket kan innebära en prövning av 10 000 ansökningar per vecka. Det är obegripligt hur en asylorganisation ska upprättas på de grekiska öarna inom snar framtid.

Vad händer med flyende som inte söker asyl?

Foto: Malin Hoelstad

Eller de som får avslag och skickas tillbaka till Turkiet? Detta är en logistisk och humanitär gåta. Hur ska de sändas tillbaka till Turkiet och vart ska de lämnas?

Man kan knappast dumpa de flyende på stranden i Izmir. Nya mottagningsläger som uppfyller krav på humana förhållanden måste upprättas vilket lär ta tid. Och hur ska de sedan på säkert sätt skickas tillbaka till sina hemländer?

Får flyktingar som stannar i Turkiet sin sak prövad där?

Foto: Thanassis Stavrakis

Grekland anser att Turkiet är ett säkert tredjeland, där människor som behöver kan få skydd. Men detta frågasätts av människorättsgrupper som anser att rättssäkerheten är svag. Får asylsökande tillgång till advokater, tolkar och möjligheter att överklaga?

Annons
Annons
Foto: Lefteris Pitarakis/APBild 1 av 3
Foto: Malin HoelstadBild 2 av 3
Bild 3 av 3

Ett problem är också att Turkiet idag inte accepterar asylsökande från länder som Irak och Afghanistan, som kan få kalla handen direkt.

Kommer EU att ta emot fler syriska flyktingar?

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

För varje syrisk flykting som skickas tillbaka till Turkiet ska EU ta emot en syrisk lägerflykting. EU erbjuder sammanlagt 72 000 platser för syrier från Turkiet som ska fördelas mellan medlemsländerna. Det verkar utopiskt när EU hittills vägrat ta emot fler flyktingar.

Dessutom finns redan 45 000 flyktingar i Grekland som väntar på att utplaceras i EU, bland dem nära 14 000 i gyttjepölar i Idomeni. Men även här är utsikterna usla, då planen att fördela 160 000 flyktingar inom EU har blivit ett fiasko.

Tror någon att flyktingströmmarna till Europa minskar?

Foto: Malin Hoelstad

Som svar på Turkietavtalet erbjuder människosmugglare redan, via sociala medier, alternativa flyktrutter via Albanien, Bulgarien, Libyen, Marocko och Ryssland. Flyktingströmmen har senaste dagarna ökat över Medelhavet från Libyen där över 700 migranter räddats ur havet. Människor kommer inte att sluta fly utan troligen försöka ta andra vägar in i EU.

Avtalet i praktiken: Ihåligt som en schweizerost

Kort sagt låter avtalet mellan Turkiet och EU kanske bra i teorin – men är håligt som en schweizerost i praktiken. Det brådskar att få en lösning på krisen, och nu har man hastat fram ett dokument man hoppas ska avskräcka människor från att fly över Egeiska havet, och lugna upprörda hemmaopinioner.

Men att det ska förbättra läget för miljontals flyktingar undan krig och konflikter är en dagdröm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons