Annons

Flyktingungdomar utnyttjas i prostitution

Ensamkommande flyktingungdomar utnyttjas för sex. Prostitution i den utsatta gruppen, ofta personer som lämnat sin placering och gått under jorden, har blivit ett verkligt problem, uppger Stockholmspolisen.

– De har ingenstans att ta vägen och inga pengar. Prostitution blir en sista utväg, säger polisen Christian Frödén.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Christian Frödén, polis som arbetar uppsökande mot de ensamkommande flyktingungdomar i Stockholm city.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 3

Christian Frödén är en av få poliser som arbetar med ensamkommande unga.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3
Foto: John Alexander Sahlin / TTBild 3 av 3

Christian Frödén, polis som arbetar uppsökande mot de ensamkommande flyktingungdomar i Stockholm city.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Christian Frödén, polis som arbetar uppsökande mot de ensamkommande flyktingungdomar i Stockholm city.
Christian Frödén, polis som arbetar uppsökande mot de ensamkommande flyktingungdomar i Stockholm city. Foto: Tomas Oneborg

Christian Frödén sitter i baksätet i en bil på en parkering utanför centralen i Stockholm. Gatorna inne i stan är hans arbetsplats.

Han är en av få poliser som arbetar uppsökande med de ensamkommande flyktingungdomar och ungdomar som rymt från sin placering, som lever på gatan och saknar en trygg plats.

**I höstas började **oron gro över hur Sverige skulle klara av att fånga upp den nya stora gruppen utsatta flyktingungdomar och ungdomar. De mest utsatta riskerar att bli offer för människohandel och prostitution, konstaterade länsstyrelsen i Stockholm i en rapport i början av året.

Nu handlar det inte längre om att det är en risk att prostitution kan förekomma. Polisen i Stockholm ser tydligt att ungdomarna utnyttjas i sexuella syften.

Annons
Annons

De har ingenstans att ta vägen och inga pengar. Prostitution blir en sista utväg

– Det handlar ofta om unga som har avvikit från sin placering eller fått avslag och gått under jorden. De har ingenstans att ta vägen och inga pengar. Prostitution blir en sista utväg, säger Christian Frödén.

Han berättar om en händelse där ett pågående sexköp avbröts.

– Det är först nu som vi börjar märka det här. Att man gått in och avbrutit ett pågående köp är ju ett tydligt tecken för att detta är ett verkligt problem. Det här handlade om en ensamkommande pojke och en man som var på väg att köpa sex av honom, säger Christian Frödén.

Det går inte att säga hur utbredd problematiken är. Christian Frödéns känsla är att det främst är äldre män som söker upp pojkarna.

– De här pojkarna hittas inte på nätsajter, eller hyrs in på ett hotellrum. Det handlar snarare om pojkar som söks upp i parker eller gathörn.

Nu hoppas Christian Frödén att poliserna som arbetar uppsökande mot ensamkommande unga ska kunna samarbeta närmare med polisens prostitutionsgrupp, där man har särskild kompetens att gripa sexköpare.

Ensamkommande unga är särskilt tacksamma offer för gärningsmännen, eftersom de aktivt undviker kontakt med polis och andra myndigheter.

– Det är inte helt lätt att upptäcka det här. Det är väldigt tabubelagt och skamfyllt att prata om, särskilt med myndighetspersoner som man generellt inte har något förtroende för, säger Christian Frödén.

Han säger dock att risken för gärningsmännen att bli upptäckta är "minimal".

Det är en ljusskygg uppsökande verksamhet i skumma kvarter

Annons
Annons

Christian Frödén är en av få poliser som arbetar med ensamkommande unga.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: John Alexander Sahlin / TTBild 2 av 2

– Det är en ljusskygg uppsökande verksamhet i skumma kvarter, säger Frödén.

Christian Frödén är en av få poliser som arbetar med ensamkommande unga.
Christian Frödén är en av få poliser som arbetar med ensamkommande unga. Foto: Tomas Oneborg

Fältgruppen i Göteborg, som jobbar med ensamkommande unga som driver runt i city, har reagerat särskilt på en berättelse från ett flyktingbarn. En kille berättade om en man med kameror. Han hade blivit tillfrågad om att bli fotad och filmad i ett sexuellt sammanhang.

– Han kände också till andra som blivit tillfrågade, men han hade sagt nej, och visste inte om andra ställt upp, säger Maria Filipovic, fältarbetare.

Hon berättar att de frågat ungdomarna om prostitution, men ingen har velat berätta något om det.

– Om man är pedofil så känner man nog på sig vilka barn som är utsatta och i en situation där man skulle kunna gå med på det här. Alla barn som lever på gatan är ju lätta byten, säger Maria Filipovic.

Foto: John Alexander Sahlin / TT

Droger är också ett stort problem i ungdomsgruppen som rör sig i city. Polisen Christian Frödén tror att drogberoendet också spelar in i prostitutionsproblematiken.

Annons
Annons

Droger är ett argument för att sälja sig. Hasch skulle jag säga att nästan alla röker eller har använt

– Droger är ett argument för att sälja sig. Hasch skulle jag säga att nästan alla röker eller har använt. Alla är inte missbrukare såklart. Men många har ett problem med det här. Även med bensodiazepiner, alltså lugnande medel.

Polisen säger att det krävs ett långsiktigt förtroendearbete för att få unga och unga att anmäla. Därför är det viktigt att de syns ute på stan ofta – vilket är svårt när polisgruppen är liten.

– Vi är för få. Från september är det sagt att vi ska vara i vart fall sex poliser i vår grupp, vilket ger helt andra möjligheter.

Kommer ni arbeta annorlunda nu när ni vet att det här förekommer?

– När vi vet att det sker är det lättare att reagera på att en ensam ung kille hänger tillsammans med en 20 år äldre man på Vasagatan. Att våga se och läsa in det här är jätteviktigt.

Finska Yle Nyheter rapporterade i början på året att två ensamkommande unga berättat att de sålt sex till finska äldre kvinnor. Kvinnorna hade frågat om ungdomarna kunde ställa upp på att ha sex med dem mot 200 kronor. Svenska polisen uppger att det är extremt sällsynt med kvinnliga sexköpare.

Ensamkommande ungdomar har även tvingats sälja sex och utsatts för sexuella övergrepp för att ta sig till Sverige, rapporterade SVT tidigare i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons