Annons

”Flyktingbarnen i Sverige ska känna sig som hjältar”

”Som Pippi för flyktingar” – med boken om superflickan Sarah som flyr från krig över Medelhavet vill gräsrotsfinansierade startupen Kidnovation hjälpa syriska flyktingbarn att bearbeta sina trauman.

– Jag vill att de ska känna sig som hjältar, säger grundaren Imad Elabdala, själv flykting från Syrien.

Under strecket
Publicerad

Imad Elabdala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Imad Elabdala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Imad Elabdala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Imad Elabdala.
Imad Elabdala. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Imad Elabdala vet alltför väl hur det är att traumatiseras av krig. Han var själv en av tusentals demonstranter som gav sig ut och protesterade mot Assad-regimen på torget i staden Homs, den ödesdigra dagen 2011. De fredliga protesterna slogs brutalt ner av Assads armé. Minst 200 människor dödades på stadens torg.

– Rädsla invaderade våra liv den dagen. Kriget tog allt ifrån oss, säger Imad Elabdala.

Under åren som följde bevittnade Imad Elabdala vidrigheter han inte trodde var möjliga. Bomber föll, människors liv slogs i spillror. Värst var att se hur barnen i Syrien förändrades, säger han – barn som han nu vigt sitt liv åt att hjälpa.

– Kriget stal inte bara barnens barndom. Det tog deras drömmar och förändrade deras personligheter. De slutade prata om seriefigurer och tv-figurer och började prata om död och vapen.

Annons
Annons

Imad Elabdala.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I Syrien jobbade Imad Elabdala som ingenjör – men i krigets inferno blev han självlärd journalist och rapporterade till omvärlden om vad som skedde. Och efter att ha öppet kritiserat den syriska regimen i internationell tv och sett sin bästa vän skjutas ihjäl av en krypskytt, blev han och hans familj tvungen att fly Syrien – och hamnade så småningom i Sverige.

Väl här, försökte han så snart som möjligt lämna kriget bakom sig. Han lärde sig snabbt svenska, fick jobb som ingenjör på AGA, skaffade egen lägenhet och åkte på skidsemester.

Imad Elabdala.
Imad Elabdala. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Jag ignorerade allt vad svaghet hette. Under dagarna spelade jag rollen som en glad och framgångsrik ingenjör. Och jag var väldigt uppskattad, säger Imad Elabdala.

Men det var något som skavde inom honom, något som gjorde att han kände som att han hade huvudet nedstoppat i sanden, berättar han. Han led av posttraumatisk stress, PTSD.

Parallellt med jobbet självbehandlade han sig genom att läsa runt om hur man behandlar den typen av trauma som han gått igenom. Och det var hans egen läkeprocess som till slut fick honom att överge karriären som ingenjör och återvända till krigets barn – och berättandet.

Han sade upp sig och lade två år på intervjuer med forskare, kunskapsinhämtning och volontärarbete bland flyktingbarn. Resultatet: startupen Kidnovation, som finansierats genom en crowdfundingkampanj. Och boken ”Saras resa”, där vi får följa en flyktingflicka som flyr ett krig, tar båt över ett stormigt hav och till slut kommer till ett fredligt land.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men till skillnad från de flyktingbarn som tagit sig igenom just en sådan resa, har Sara superkrafter som gör att hon kan styra vädrets makter för att hjälpa dem omkring henne.

– Det är som Pippi för flyktingar, säger Imad Elabdala.

Enligt honom är ”Saras resa” dock så mycket mer än en bok. Det är ett sätt att ge barnen KBT-terapi.

– Det handlar om att bygga ett system där vi kombinerar forskning, konst och storytelling för att ändra livet för barn.

Metoden har utvecklats i samråd med forskare inom psykologi, bland annat vid Stockholms universitet, och kombinerar barnboken med en instruktionsbok till lärare och ett onlinebaserat spel där barn får följa Saras resa. Boken ges ut på arabiska, svenska och engelska.

Och intresset för Saras resa är stort, enligt Imad Elabdala. 13 länder har redan beställt boken, som kommer att läsas av barn i bland annat Slovenien och Kanada. I Sverige har bland andra Engelska skolan testat metoden.

– Men detta är bara första boken. Sara kommer att växa upp, precis som Harry Potter. Hon kommer att möta alla utmaningar som flyktingbarn möter och hitta lösningar på deras problem. Det handlar om att hjälpa samhällena att hjälpa de barn som kommer, säger Imad Elabdala.

Finns det en lucka här i Sverige, tycker du?

– Ja, absolut. Problemet i Sverige är inte bristen på erfarenhet och psykologi, problemen är att bygga bryggan till barnen. Det är den bryggan jag vill skapa. Jag vill hjälpa Sverige se flyktingbarn som möjligheter, inte belastningar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons