Annons

Flyktingfrågan splittrar KD – här är fyra falangerna

Trots att det är riksdagens minsta parti rymmer Kristdemokraterna flera starka falanger. Partistyrelsen har valt att gå en av dem till mötes på rikstinget i den största konfliktfrågan – migrationspolitiken.

Under strecket
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 2

Emma Henriksson, andre vice ordförande och ordförande i socialutskottet i riksdagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 2

1 / 4

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Socialliberaler – vill ha återgång i migrationspolitiken

Socialliberalerna är en falang som rymmer det som ibland kallas biståndsvänstern. Här är traditionell socialpolitik dominerande. Många vill se en återgång till migrationspolitiken som den var före 2015, några pratar om flyktingamnesti för unga. Många medlemmar har länge varit med i partiet, och har goda kontakter till den allra högsta ledningen.

Emma Henriksson, andre vice ordförande och ordförande i socialutskottet i riksdagen.
Emma Henriksson, andre vice ordförande och ordförande i socialutskottet i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tidigare i år skrev kommunpolitikern Magnus Jacobsson en uppmärksammad motion som samlade många namnunderskrifter främst i denna falang, även om motionären själv hamnar betydligt mer åt höger i andra frågor. Uppropet krävde bland annat att partiet återgår till en mer solidarisk och humanitär hållning i flyktingfrågan, och sätter tydligare fokus på familjeåterförening och anhöriginvandring. En relativt enig partistyrelse har gått kraven till mötes inför rikstinget.

Kända namn:

Emma Henriksson, andre vice ordförande och ordförande i socialutskottet i riksdagen.

David Lega, kommunalråd i Göteborgs stad.

Desirée Pethrus, migrationspolitisk talesperson.

Jakob Forssmed, vice ordförande och ekonomiskpolitisk talesperson.

Annons
Annons

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare.

Foto: Lennart Molin Bild 1 av 1

2 / 4

Kontinentala kristdemokrater – fokus på familjeåterföreningar

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare.
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare. Foto: Lennart Molin

I personer som Lars F Eklund fick partiet ideologer som idémässigt knöt an den svenska kristdemokratin till den framgångsrika kontinentala. Det var i tysthet en stor sak i ett parti som grundades av frikyrkliga företrädare, som traditionellt såg snett på katolska kyrkan. I falangen kontinentala kristdemokrater ryms företrädare som vill se en traditionell socialpolitik, som är marknadsliberaler och som vill ha en strikt migrationspolitik.

Många i partiet har övergått till att en förändring av dagens system måste till för att få ett hållbart mottagande i migrationspolitiken. Här är man kritisk mot en del av de förändringar regeringen genomförde 2015, men man vill inte gå tillbaka till de regler som fanns tidigare. I stället vill man se tydligare fokus på familjeåterförening och vill att partiet arbetar fram en ny gemensam linje i migrationsfrågan.

Kända namn:

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare.

Erik Slottner, gruppledar i Stockholms stadshus.

Annons
Annons

Christian Carlsson, ordförande KDU.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

3 / 4

Traditionellt konservativa – vill ha striktare flyktingpolitik

Christian Carlsson, ordförande KDU.
Christian Carlsson, ordförande KDU. Foto: Jessica Gow/TT

De traditionellt konservativa är en sekulär grupp med högerbetonad rätts- och ekonomisk politik, som vill se en striktare migrationspolitik än dagens, har vuxit sig starkare de senaste åren. Ungdomsförbundet KDU är en stark röst med växande medlemsantal. De är bra på att organisera sig, och ta positioner ute i kommuner och på tjänstemannanivå i riksdagen, regeringen och EU-parlamentet.

KDU har tillsammans med Sara Skyttedal och ett antal andra namn skrivit motioner inför rikstinget om en övergång till ett nytt asylsystem. Det ska grunda sig i att Sverige ska ta emot kvotflyktingar, och att säkra militära zoner utanför EU ska upprättas där människor på flykt ska kunna söka asyl. Motionärerna vill också se språk- och samhällskunskapstest för nyanlända, och utbildning i svensk kultur och värderingar.

Kända namn:

Christian Carlsson, ordförande KDU.

Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping.

Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd.

Andreas Carlson, gruppledare i riksdagen.

Annons
Annons

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

4 / 4

Kristet värdekonservativa – värnar om förföljda kristna

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker.
Lars Adaktusson, EU-parlamentariker. Foto: Lars Pehrson

Etik-, moral- och samvetsfrågor präglar politiken för de kristet värdekonservativa. Inte sällan hörs härifrån en önskan att den första bokstaven i partinamnet ska hissas, precis som Angela Merkel i Tyskland brukar säga. Det är också en av EU-parlamentarikern Lars Adaktussons käpphästar när han åker runt i landets distrikt och pratar. Den kristna etiken bör vara vägledande i samhället, och ”Krist” i Kristdemokraterna gör också att partiet sticker ut bland andra riksdagspartier. Ett starkt distrikt är Ebba Busch Thors Uppsala.

Falangen är delad mellan många av de kyrkoaktiva som vill att partiet står upp för solidaritet med de svagaste och asylrätten, och de som ligger mer högerut. Men migrationsfrågan får ofta stå tillbaka för andra frågor som till exempel kristnas förföljelse i Mellanöstern.

Kända namn:

Lars Adaktusson, EU-parlamentariker.

Tuve Skånberg, riksdagsledamot.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talespersonen.

Annons
Annons
Annons
Annons