Annons

Flyktingströmmen sinar på Egeiska havet efter EU-avtal

Niklas Edlund spanar efter flyktingbåtar tidigt på morgonen utanför Samos.
Niklas Edlund spanar efter flyktingbåtar tidigt på morgonen utanför Samos. Foto: Lars Pehrson

Inte en flyktingbåt så långt ögat når. EU:s avtal med Turkiet verkar ha effekt, då flyktingströmmen över Egeiska havet nu minskar dramatiskt.

Under sex timmar på havet siktade SvD på tisdagen inga flyende eller tomma gummibåtar. Men det betyder inte att flyktingkrisen är löst.

Under strecket
Publicerad

Thomas Brzezinski, styrman på en av de Gula båtarna.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 3

Kvarlämnade flytvästar på Samos.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 3

Ordföranden i Samos dykarförening, Alexandros Malagaris, viker ihop sin torrdräkt.

Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3

Thomas Brzezinski, styrman på en av de Gula båtarna.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

SAMOS Klockan halv sex på morgonen kastar vi loss ombord på Sjöräddningssällskapets Gula Båtarna. Egeiska havet ligger blänkande svart och en tunn månskärva skiner över de turkiska bergen några kilometer bort. Båtarna ska ut för att söka efter flyktingar som behöver räddas på den livsfarliga vägen från Turkiet till Grekland.

Men denna gång sker det efter att avtalet mellan EU och Turkiet börjat gälla, flyktingar satts bakom lås och bom på öarna och ett par hundra redan ”deporterats” tillbaka till Turkiet. Frågan är om detta redan haft en avskräckande effekt på flykten. Dagen innan siktade de inga flyktingar, berättar Thomas Brzezinski som är styrman på ena båten.

Det är ett helt nytt läge. Nu sinar strömmen. Vår roll verkar plötsligt ha gått från sjöräddning till övervakning

– Det är ett helt nytt läge. Nu sinar strömmen. Vår roll verkar plötsligt ha gått från sjöräddning till övervakning, säger han och tillägger att de tidigare kunde plocka upp uppåt 40 nödställda under två nätter.

Thomas Brzezinski, styrman på en av de Gula båtarna.
Thomas Brzezinski, styrman på en av de Gula båtarna. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Kvarlämnade flytvästar på Samos.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Vi följer de blå prickarna på navigeringsradarn men ser inga som verkar vara flyendes gummibåtar. Efter någon timme färgas himlen ljusrosa och solen stiger upp bakom bergen. Men inte heller i dagsljuset syns några flyktingbåtar. I stället ser vi en grupp delfiner som skuttar kring båten. Samt mängder med patrullbåtar från europeiska gränsövervakningsmyndigheten Frontex och grekiska och turkiska kustbevakningsbåtar. Över våra huvuden smattrar en rumänsk polishelikopter.

– Så här många fanns inte på havet för några månader sedan. Nu är det plötsligt fullt med trafik. Inga smugglare lär våga sig ut på havet med såhär kraftig bevakning, säger Thomas Brzezinski.

Kvarlämnade flytvästar på Samos.
Kvarlämnade flytvästar på Samos. Foto: Lars Pehrson

Flyktingströmmen till Grekland verkar onekligen vara på väg att strypas. Sannolikt beror det på att ryktet nått flyktingarna på den turkiska sidan. Med EU:s nya avtal sätts flyende i förvar och flertalet skickas tillbaka till Turkiet. Ingen lär vilja betala 1 000 dollar för en sådan meningslös resa. Siffror från internationella migrationsorganisationen visar också att antalet flyende till Samos minskat från 89 i söndags till 20 på måndagen och noll på tisdagen. En liknande minskning märks i övriga ö-världen.

– Avtalet fungerar tydligen, och EU verkar få kontroll över läget. Men det är svårt att veta vad som händer härnäst. Strömmen kan öka i maj när vädret förbättras, säger Giannis Haralambous vid grekiska räddningssällskapet.

Annons
Annons

Ordföranden i Samos dykarförening, Alexandros Malagaris, viker ihop sin torrdräkt.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Han säger att minskningen välkomnas av invånarna på Samos, som sett turismen störtdyka till följd av flyktingkrisen.

Ordföranden i Samos dykarförening,  Alexandros Malagaris, viker ihop sin torrdräkt.
Ordföranden i Samos dykarförening, Alexandros Malagaris, viker ihop sin torrdräkt. Foto: Lars Pehrson

**Vid Samos **dykarförening, som också haft en vinter med hundratals flyktingräddningar, viker ordförande Alexandros Malagaris ihop en av torrdräkterna som skänkts av svenska Maria Frisks Facebook-insamling.

– Dessa har vi haft enorm nytta av under en tuff vinter. Men nu har reglerna ändrats. Vi går från räddning till återbyggnad och upprensning, säger Alexandros Malagaris.

Men det flyktingtomma havet betyder inte att Europas flyktingkris är över. Väl i land efter sex timmars flyktingspaning möter vi Internationella Röda Kors-kommittén som nu anlänt till Samos. De ska inspektera förhållandena i flyktingläger som nu blivit fångläger. En av dem säger med oro i rösten :

– Knäckfrågan är om EU-länderna tar emot flyktingarna när de väl skickats tillbaka till Turkiet. Blir flyktingarna kvar i lägren kan det sluta illa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons