Annons

Flyktinguppgörelsen väcker hopp om ny mittenregering

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) presenterade den uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nått gällande ensamkommande unga 
Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) presenterade den uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nått gällande ensamkommande unga  Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet har utropat sig som segrare i förhandlingarna om de ensamkommande. Men det är Socialdemokraterna som har de största maktstrategiska skälen bakom uppgörelsen.

Under strecket
Publicerad

Ensamkommande asylsökande under en manifestation i början av hösten på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Foto: Lars Pehrson

Ensamkommande asylsökande under en manifestation i början av hösten på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Foto: Lars Pehrson
Ensamkommande asylsökande under en manifestation i början av hösten på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Ensamkommande asylsökande under en manifestation i början av hösten på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Lars Pehrson

Den 30 september 2014 – strax innan Miljöpartiet för första gången tog plats i Rosenbad – konstaterade före detta språkröret Birger Schlaug att det gröna partiet hade lagt sig platt för Socialdemokraterna i regeringsförhandlingarna.

På sin blogg gick han till utfall mot kompromisserna. ”MP riskerar att få betydelsen Meningslösa Partiet”, skrev han.

Det var före de verkliga bakslagen: skärpningen av flyktingpolitiken, försäljningen av Vattenfalls brunkol och den efterföljande väljarflykten.

När frågan om de ensamkommande under hösten seglade upp – pådriven av nätverket Vi står inte ut – ökade pressen på det flyktingliberala MP att leverera en framgång. Efter långdragna förhandlingar mellan S och MP fick man till slut en uppgörelse på plats.

Annons
Annons

– Jag är mycket glad över att i dag kunna meddela att regeringen kan presentera ett förslag som kan möjliggöra för de ensamkommande som sökte asyl i Sverige, och som kom före den före den 24 november 2015, att få möjlighet att få uppehållstillstånd, sa MP-språkröret Isabella Lövin på en presskonferens den 27 november.

– Det här är ett förslag som är viktigt för de många unga som har väntat länge i Sverige, som har rotat sig här och utbildat sig. Det är viktigt för de tusentals människor som de senaste åren har ställt upp för Sverige och för unga människor på flykt, fyllde språkrörskollegan Gustav Fridolin i.

Överenskommelsen löser faktiskt en hel del av våra problem.

De gröna slog på den stora trumman och basunerade ut seger. ”Vi är otroligt stolta över vårt Miljöparti”, skrev 19 kommunala MP-toppar i Aftonbladet.

Men överenskommelsen var långt ifrån en allmän amnesti och ett stopp för utvisningar till Afghanistan, vilket aktivister i och utanför partiet hoppas på. Och MP gjorde samtidigt stora eftergifter till S, som inte vill stöta bort den invandringsskeptiska opinionen. Inte minst gick MP med på att den tillfälliga – tuffare – asyllagen från 2016 skulle ligga fast över valet.

Bilden som spritts de senaste dagarna om att MP skulle ha tvingat S till en uppgörelse om de ensamkommande genom att hota med att lämna regeringen stämmer inte, uppger personer med insyn. Tvärtom är man relativt nöjd i båda partierna med att frågan nu är borta från dagordningen.

Från Miljöpartiets håll vill man prata om klimatet under valåret – inte om migration. Det är så man ska behålla kärnväljarna och rädda sig kvar i riksdagen, resonerar partistyrelsen.

Annons
Annons

Och Socialdemokraterna har haft fler än ett skäl att göra upp om de ensamkommande.

– Överenskommelsen löser faktiskt en hel del av våra problem. När statsministern är ute möter han hundratals demonstranter som driver de här frågorna. Där pyser vi energin ur den konflikten. Vi slipper dessutom en debatt om den tillfälliga asyllagen mitt i valrörelsen, säger en socialdemokratisk regeringskälla.

Efter valet skulle vi kunna göra upp om migrationsfrågorna med Liberalerna och Centern.

Det finns också en strategisk sida som har vägt tungt i regeringsförhandlingarna: frågan splittrar Alliansen. S-folket har noga följt hur uppgörelsen har tagits emot bland allianspartierna.

– Sannolikheten är stor att vi utifrån det här förslaget kommer att kunna enas om någonting, kommenterade Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor Johanna Jönsson.

Inte heller Liberalernas motsvarighet Fredrik Malm stängde helt dörren.

Moderaterna och Sverigedemokraterna är de enda som tydlig har tagit ställning mot förslaget – till stor tillfredsställelse för S.

I regeringskansliet hoppas man nu att överenskommelsen kan bana väg för en kommande mittenregering tillsammans med ett eller två av allianspartierna.

– Efter valet skulle vi kunna göra upp om migrationsfrågorna med Liberalerna och Centern. Vi skulle kunna göra upp om skatterna. Vi skulle kunna göra upp om bostadspolitiken. Det finns många centrala politikområden som väntar på en långsiktig lösning som en sådan regering skulle kunna ta tag i, säger en S-källa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons