Annons

De flyr storbränderna – igen: ”Blivit en krutdurk”

Foto: Noah Berger/AP

Miljoner saknar ström och hundratusentals har evakuerats undan nya bränder i Kalifornien – nästan ett år efter att en storbrand ödelade en hel stad hösten 2018.

Under strecket
Publicerad
Foto: Noah Berger/AP Bild 1 av 7
Foto: Noah Berger/AP Bild 2 av 7
Foto: Kent Porter/AP Bild 3 av 7
Foto: Ethan Swope/AP Bild 4 av 7
Foto: Noah Berger/AP Bild 5 av 7
Foto: Noah Berger/AP Bild 6 av 7
Foto: Ethan Swope/AP Bild 7 av 7
Foto: Noah Berger/AP Bild 1 av 3
Foto: Noah Berger/AP Bild 2 av 3
Foto: Kent Porter/AP Bild 3 av 3

220 kvadratkilometer i delstaten har ödelagts i en av flera bränder just nu, särskilt i norra Kalifornien. Den så kallade Kincade-branden startade i onsdags och härjar runt ett stort område strax norr om San Francisco.

Kaliforniens guvernör, Gavin Newsom, deklarerade nödtillstånd i söndags. Under måndagen hade minst 94 byggnader hunnit förstöras och ytterligare 80 000 byggnader hotas att slukas av den okontrollerade branden, skriver nyhetsbyrån AP.

Delstatens brandbekämpningsmyndighet, Cal Fire, har meddelat att minst två brandmän skadats i bränderna – varav en fått allvarliga brännskador. Enligt lokala myndigheter ska en kvinna ha dött efter att ha hamnat under ett fallande träd i den hårda blåsten.

1/3
Foto: Noah Berger/AP
2/3
Foto: Noah Berger/AP
3/3
Foto: Kent Porter/AP

Förhållandena har gjort Kalifornien till en ”krutdurk”, sa Jonathan Cox, talesperson för delstatens brandbekämpningsmyndighet, enligt AP. Av delstatens 58 så kallade counties, län, är 43 områden rödflaggade – vilket innebär hög brandrisk.

För att förhindra att elledningar ska slå upp nya gnistor i de starka vindarna har elektriciteten stängts av, och under söndagen hade nära 2,7 miljoner påverkats av elavbrottet, rapporterar AP. Det är oklart hur många som återfått elen under måndagen, men enligt elbolaget Pacific Gas & Electric kan en del hushåll tvingas vara utan ström fem dagar i sträck eller ännu längre.

Annons
Annons
Foto: Ethan Swope/AP Bild 1 av 4
Foto: Noah Berger/AP Bild 2 av 4
Foto: Noah Berger/AP Bild 3 av 4
Foto: Ethan Swope/AP Bild 4 av 4

I det värst drabbade området, vindistriktet Sonoma County, har över 180 000 människor beordrats packa ihop och evakuera. Sonoma och de kringliggande områdena drabbades hårt redan för två år sedan, då 44 personer förlorade livet i branden som härjade då. För närvarande plågas området av hälsovådlig luftkvalitet medan brandrök sprider sig över regionen, rapporterar San Fransisco Chronicle.

1/2
Foto: Ethan Swope/AP
2/2
Foto: Noah Berger/AP

Kalifornien drabbas normalt sett av bränder, men de senaste två åren har delstaten upplevt de mest förödande någonsin, enligt regionens brandskyddsmyndighet. Så sent som förra året ödelade en storbrand 23 000 byggnader och berövade 93 människor livet, vilket gör branden till den dödligaste i delstatens historia. ”Paradise lost” skrev CNN då staden Paradise nästan utraderades helt.

– En hel stad sveptes bort från jordens yta inom loppet av åtta timmar, sa en av de boende till CNN förra året.

Ovanligt höga temperaturer, torr vegetation och låg luftfuktighet är de olyckliga väderförhållanden som gjort Kalifornien till vad som kallas en ”krutdurk”. Orkanliknande, torra vindar har fått eldspridningen att ta fart även denna gång, enligt CNN. De ödesdigra vindarna går under namnet ”Diablo Winds” – djävulsvindar – och är som mest intensiva i just oktober.

1/2
Foto: Noah Berger/AP
2/2
Foto: Ethan Swope/AP

Brandsäsongen i Kalifornien startar tidigare och slutar senare för varje år. ”Klimatförändringar anses vara en nyckelfaktor i den här trenden”, skriver Cal Fire på sin hemsida. Sedan 1970-talet har de okontrollerade bränderna i delstaten blivit åtta gånger så stora, och den årliga drabbade ytan utökats med nästan 500 procent, enligt CNN.

Tusentals brandmän arbetar just nu hårt för att få storbranden under kontroll och samtidigt hinna släcka ett dussintal nya eldsvådor som sprids med vinden. Men myndigheter undersöker om åtminstone delar av branden kan vara anlagd, skriver San Francisco Chronicle.

Airbnb uppges erbjuda gratis husrum för de människor som tvingats fly sina hem. Även basketstjärnan LeBron James skriver på Twitter att han tvingats evakuera och uppmanar familjer i området att ta sig i säkerhet så snart som möjligt.

Efter reklamen visas:
Tusentals flyr bränderna i Los Angeles
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons