Annons

Dyrt flytta pensionen: ”Hisnande belopp”

Den lagstadgade flytträtten av pensionen fungerar inte i praktiken eftersom en flytt kan bli direkt olönsam, enligt Nordnets sparekonom.
Den lagstadgade flytträtten av pensionen fungerar inte i praktiken eftersom en flytt kan bli direkt olönsam, enligt Nordnets sparekonom. Foto: Henrik Montgomery/TT

Pensionsjättarna slukar stora delar av dina pensionspengar om du väljer att flytta till ett annat pensionsbolag. Hos de värsta fondförvaltarna kan det handla om tiotusentals kronor som går förlorade, visar en ny genomgång.

Under strecket
Publicerad

Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Att flytta sin pension kan kosta tiotusentals kronor i avgifter enligt en ny sammanställning som Nordnet har gjort, och som bygger på Konsumenternas Försäkringsbyrås uppgifter om flyttavgifter.

Den som exempelvis vill flytta en privat pensionsförsäkring från SPP Plus Pension Fond, värd 1,5 miljoner efter att ha haft den i sex år, får betala inte mindre än 37 500 kronor.

Detta eftersom flyttavgiften är 2,5 procent och inget tak finns, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– De här hisnande beloppen visar vikten av att vi är i behov av en lagstiftning som begränsar flyttavgifterna på riktigt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det är viktiga pensionstusenlappar som spararen kämpat och sparat ihop som bolagen vill håva in som straff för en flytt.

Hon menar att den lagstadgade flytträtten i praktiken inte fungerar eftersom en flytt kan bli direkt olönsam, dels på grund av den höga flyttavgiften, men också till följd av den uteblivna avkastningen i den nya försäkringen.

– Det är viktiga pensionstusenlappar som spararen kämpat och sparat ihop som bolagen vill håva in som straff för en flytt, säger Frida Bratt.

Annons
Annons

Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

SPP försvarar flyttavgiften på 2,5 procent som tas ut med att den kompenseras genom låga fasta avgifter och ett prisvärt fondutbud.

– Till skillnad från flertalet konkurrenter tillämpar vi också flytträtt över alla produkter som lagstiftningsmässigt tillåter flytt. Vi följer självklart noga utvecklingen av kommande regelverk för flytt av pension och ser samtidigt över vår egen avgiftsstruktur, säger Anette Harby, kommunikationschef SPP, till SvD.

Regeringen har tidigare beslutat att den från och med årsskiftet vill göra det lättare och billigare att flytta sina pensionspengar.

Jag tycker att man borde sätta ett tak för avgiften i kronor och ören – förslagsvis 500 kronor.

Reglerna för vilka avgifter ett pensionsbolag får ta ut vid flytt ska då ändras, enligt ett nytt lagförslag. Tanken är att bolagen framöver bara ska tillåtas ta ut administrativa kostnader, till skillnad från idag då avgifter på flera procent av sparkapitalet kan tas ut.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund kommer det att medföra betydligt lägre avgifter för spararna. Men Frida Bratt är kritisk. Hon menar att det lagförslag som är på väg att införas är otillräckligt.

– Fortfarande kommer bolagen få ta ut avgifter som ska täcka de provisioner man en gång betalade ut för att få in kunder, som spararen alltså ska få stå för – i upp till tio år, säger hon och fortsätter:

– Hur stora flyttavgifterna blir om förslaget blir verklighet vet vi fortfarande inte. Jag tycker att man borde sätta ett tak för avgiften i kronor och ören – förslagsvis 500 kronor.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Foto: Lars Pehrson
Privat pensionsförsäkring fond (rörlig + fast avgift)PensionsbolagFlyttavgift i kr
Vill flytta försäkring med 1,5 miljoner efter 6 år
SPP Pluspension Fond37 500
Movestic Pension Privat Fond23 000
Folksam Pensionsförsäkring Fond15 700
Länsförsäkringar Privatpension Fond15 500
Swedbank Pensionsförsäkring Depå15 500
Individuell tjänstepension fond (rörlig + fast avgift)
Vill flytta 600 000 kr efter 5 år
Folksam Plan Rådgivning Fond18 700
Movestic Pensionsplan Rådgivning Fond18 500
SPP Individuell Tjänstepension Freemium Fond15 000
Skandia Tjänstepension BAS Digital Fond13 200
SEB Tryggplan Rådgivning Depå13 000
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons