Annons

Flytta med myndigheten – eller säg upp dig

Nu har en ny dom från Arbetsdomstolen slagit fast att statsanställda är skyldiga att jobba i hela landet. Flytta med – eller säg upp dig, är vad som gäller. Domen får konsekvenser för alla de som jobbar på myndigheter som ska flyttas ut i landet.

Under strecket
Publicerad

En ny dom från Arbetsdomstolen slagit fast att statsanställda är skyldiga att jobba i hela landet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

En ny dom från Arbetsdomstolen slagit fast att statsanställda är skyldiga att jobba i hela landet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
En ny dom från Arbetsdomstolen slagit fast att statsanställda är skyldiga att jobba i hela landet.
En ny dom från Arbetsdomstolen slagit fast att statsanställda är skyldiga att jobba i hela landet. Foto: Lars Pehrson

Domen i Arbetsdomstolen (AD) gäller Fastighetsmäklarinspektionen, som ska flytta till Karlstad den 1 december, men domen kommer att få konsekvenser för alla de myndigheter som ska flyttas ut framöver.

Så gott som alla anställda på Fastighetsmäklarinspektionen har nobbat att flytta med, och har velat ha saken prövad, förklarar Per-Olof Persson, förbundsjurist på Jusek. Nu har AD slagit fast att arbetsskyldigheten för statsanställda gäller i hela landet.

– Nu innebär detta att de som inte flyttar med måste säga upp sig. De går miste om vissa förmåner som de skulle fått om arbetsskyldigheten inte gällt hela landet, säger han.

Bland annat handlar det om stöd till omställning, kortare uppsägningstid och äldre medarbetare som nu går miste om möjlighet till tidigare pension, förklarar han. Dessutom påverkas rätten till a-kassa för vissa.

Annons
Annons

Jag trodde inte att AD skulle komma fram till att den här arbetsskyldigheten finns i hela landet, och att det ingår i arbetsvillkoren.

– A-kassan bedömer själva om man har godtagbara skäl för att säga upp sig. Den som har familj kanske inte kan rycka upp alla barn och flytta, men den som är ensamstående kanske bedöms sakna godtagbara skäl. Då blir det avstängning från a-kassan under 40 dagar.

Per-Olof Persson tycker att domen är överraskande.

– Jag trodde inte att AD skulle komma fram till att den här arbetsskyldigheten finns i hela landet, och att det ingår i arbetsvillkoren. Det har aldrig talats om det i samband med att människor anställs.

Domen är vägledande för andra fall, och går inte att överklaga. Regeringen har beslutat att en rad myndigheter ska flyttas ut i landet framöver, men hur många personer det kan komma att beröra är inte klart ännu.

Bland annat kan detta röra delar av Strålskyddsmyndigheten som flyttas till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet som flyttas till Luleå, Myndigheten för kulturanalys som flyttar till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som ska flytta till Växjö, delar av ESF-rådet som flyttas till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet som flyttar till Visby och delar av Tillväxtverket som flyttas till Östersund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons