Annons
Kommentar

Jonas Gummesson:FN-besök kan ge Löfven välbehövlig draghjälp

FN-chefen kan formellt inte påverka vilka länder som vinner en plats FN:s säkerhetsråd.

Men Ban Ki-Moons besök i Sverige är ändå ett tillfälle för statsminister Stefan Löfven att få draghjälp både för den svenska kandidaturen och för att öka det svaga förtroendet för regeringens flyktingpolitik.

Under strecket
Publicerad

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besöker Sverige och träffar statsminister Stefan Löfven.

Foto: AP, TTBild 1 av 1

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besöker Sverige och träffar statsminister Stefan Löfven.

Foto: AP, TTBild 1 av 1
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besöker Sverige och träffar statsminister Stefan Löfven.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon besöker Sverige och träffar statsminister Stefan Löfven. Foto: AP, TT

FN-chefen träffar Stefan Löfven för enskilda överläggningar och för en gemensam presskonferensen i Rosenbad. På programmet står bland frågor som jämställdhet och global hållbarhet även närliggande kriser med avgörande betydelse för både FN och Sverige: kriget i Syrien och flyktingsituationen.

Regeringspartierna har generellt låga opinions- och förtroendesiffror. Nyligen visade en SvD/Sifo att förtroendet är lågtäven när det gäller regeringens förmåga att hantera flyktingfrågan.

När Löfven nu får möjlighet att diskutera frågan på internationell nivå med FN-chefen kan det i ett pressat politiskt läge ge välbehövlig draghjälp.

Över Ban Ki-Moons besök svävar naturligtvis också frågan om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

Annons
Annons

På senare år har regeringen Löfven gått ”all-in” för att lyckas med detta. Samtidigt har utrikesminister Margot Wallström hamnat i öppen konfrontation med både Saudiarabiens och Israels regeringar. I början av året kom beskedet att Sverige sviker tidigare löften och inte erkänner Västsaharas självständighet.

**Hur oddsen ligger **inför omröstningen senare i vår är i dag svårt att säga, men klart är att regeringen kommer att ge sitt yttersta in på mållinjen.

Så sent som i förra veckan uttalade sig Wallström på UD:s egen sajt och kom då in på FN:s tidigare svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld, ett lämpligt ämne med tanke på att Ban Ki-Moon under onsdagskvällen håller den prestigefyllda Dag Hammarskjöldföreläsningen i Blå Hallen i Stadshuset.

Enligt Margot Wallström har den svenska kandidaturen pågått ändå sedan 2004, och gräver man så långt tillbaka i historieböckerna hittar man Göran Persson som sittande statsminister i Rosenbad. Mer närliggande är att Wallström för exakt ett år sedan utnämnde tre särskilda hedersambassadörer i kampen om en plats i säkerhetsrådet, två tidigare statsministrar – Persson (S) och Carl Bildt (M) – samt S-veteranen Pierre Schori.

Vad är det i den öppna FN-kampanjen som inte tål dagens ljus?

Då blev det rubriker, sedan tystnad. Resultatet av ansträngningarna är okända eftersom eventuella rapporter och reseräkningar från trion har hemligstämplats av UD med motiveringen att det kan skada "Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet" om det blir offentligt, enligt beskedet till tidningen Expressen.

Strategin bakom detta förefaller svår att förstå. Vad är det i den öppna FN-kampanjen som inte tål dagens ljus? Det skulle Wallström – eller Löfven – gärna få svara på.

Ban Ki-Moon har vid det här laget suttit på sin post i drygt nio år och har periodvis utsatts för hård kritik. Nästa årsskifte lämnar han slutligen FN, samtidigt som fem nya länder tar plats i säkerhetsrådet vid den rundade bordet i FN-skrapan för den kommande tvåårsperioden 2017-18.

Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tillfällen i organisationens drygt 70-åriga historia: i slutet på 50-, 70- och 90-talen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons