Annons

Strid om FN-chef efter skandal: ”Ledningen i kris”

Sverige är på flera sätt inblandat i en skandal som briserar inom FN-organet UNAIDS, vars chef Michel Sibidé nu pressas att lämna sin post i förtid.

Frågan är om Sverige tänker kräva hans omedelbara avgång efter en förödande granskning om sextrakasserier och maktmissbruk i organisationen, där en svensk kvinna stått i centrum efter att hon slagit larm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Unaids-chefen Michel Sibidé.

Foto: Aas, Erlend/AP Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Svenska Martina anmälde FN-chef för sextrakasserier

GENÈVE Det är hela havet stormar vid FN-organet Unaids styrelsemöte som pågår mellan tisdag och torsdag i Genève. De 22 regeringarna, bland dessa Sverige, är djupt oeniga om organisationens framtid efter en förkrossande granskning av en oberoende expertpanel som utrett FN:s egen metoo-skandal.

Sverige spelar på flera sätt en viktig roll i Unaids. Sverige är näst största bidragsgivare och har betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen sedan 2009. Den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson är biträdande chef för Unaids, och svenskan Martina Broström anmälde organisationen efter att ha utsatts för sexuellt övergrepp av sin chef inom Unaids.

Skandalen ledde till att en oberoende panel skapades efter anklagelserna om sextrakasserier mot Martina Broström. Hennes anmälan om sexövergrepp av toppchefen Luis Loures utlöste en lavin av beskyllningar om sextrakasserier och maktmissbruk inom Unaids, som driver kampen mot hiv- och aids i världen.

Rapporten från den oberoende expertpanelen visar att rötan inom Unaids är värre än någon kunnat föreställa sig. Särskilt bitande är kritiken mot chefen Michel Sidibé.

Annons
Annons

Unaids-chefen Michel Sibidé.

Foto: Aas, Erlend/AP Bild 1 av 1

”Sidibé har skapat en patriarkal kultur med tolerans för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk. Hans misslyckade ledarskap färgad av personkult har lett till upprepade exempel med favoritism, beskydd och etisk blindhet”, skriver panelexperterna varav flera är högt uppsatta åklagare.

– Unaids-ledningen är i kris, en kris som hotar organisationens vitala arbete. Ledarna har misslyckats stoppa eller besvara anklagelser om sexuella trakasserier, mobbing och maktmissbruk. Våra bevis för en sönderkrossad organisationskultur är överväldigande, skriver experterna.

Panelen konstaterar vidare att brist på transparens gjort att ”vissa inom organisationen kunnat agera med straffrihet, medan de som yppat kritik mötts av repressalier som omplacering eller avsked”.

Unaids-chefen Michel Sibidé.
Unaids-chefen Michel Sibidé. Foto: Aas, Erlend/AP

Expertpanelen konstaterar att Sidibé i intervjuer inte tagit något som helst ansvar för den kritiserade ledningen. Det ses inte med blida ögon.

– Om Unaids ska kunna återhämta sig och återvinna värdighet och respekt måste en trovärdig och energisk ledare tillsättas. Ett byte av ledarskap har blivit nödvändigt, skriver de.

Ledningskatastrofen inom Unaids slår mot hela FN, enligt rapporten.

– När organisationer skadas i allmänhetens ögon, vilket är fallet med Unaids, försvagas trovärdigheten för FN globalt.

Annons
Annons

Reaktionen från svenskt håll på rapporten är stark. ”Ytterst graverande”, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete. Både hon och utrikesminister Margot Wallström säger att förtroendet för Michel Sidibé är förbrukat.

– Sverige ser mycket allvarligt på uppgifterna i panelens rapport. Den ger en tydlig bild av en organisation som inte hanterat sexuella trakasserier och andra former av maktmissbruk på ett för offren rättssäkert sätt. Sveriges förtroende för Unaids exekutivdirektör Michel Sidibé har förbrukats, säger Isabella Lövin.

Men Michel Sidibé försöker nu ta sig ur sitt mycket svåra läge. Efter åtta år på posten och ett förlängt kontrakt som sträcker sig till januari 2020, säger han i dag vid mötet att han tänker lämna i förtid. I sista hand fattas beslut om hans avgång av FN:s generalsekreterare António Guterres.

– Styrelsemötet med UNAIDS i juni 2019 kommer att bli mitt sista, sa Sidibé på tisdagsmorgonen, enligt ett tal som SvD tog del av. Detta betyder dock inte att han med säkerhet lämnar UNAIDS i juni. Han kan sitta kvar på posten året ut.

Strax därefter beslutade styrelsen att en process nu startar att söka en ny chef för UNAIDS - men utan tidsplan. Den kritiska frågan är om Sidibé kan sitta kvar på posten ytterligare minst sex månader.

Svenska Martina Broström hoppas att Sverige trots allt kommer att kräva hans omedelbara avgång i stället för att gå med på vad hon anser är en ansiktsräddande feg kompromiss.

– Jag hoppas att Sidibé måste gå omedelbart. Hur kan han sitta kvar som ledare för ett FN-organ som anklagas för att tolerera sextrakasserier och tillåta maktmissbruk? Det är skrämmande om han överlever detta.

– Både Lövin och Margot Wallström måste kräva hans avgång. Det vore positivt ledarskap av en feministisk regering, säger Martina Broström.

SvD har vid upprepade tillfällen sökt Gunilla Carlsson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons