Annons

Sverige om FN-chefens drag: ”Vårt stöd är fortsatt fryst”

Sverige reagerar skarpt på beskedet att omstridde chefen för FN-organet UNAIDS sitter kvar trots graverande kritik om sexuella trakasserier och maktmissbruk.

– Det svenska stödet är fryst så länge han sitter kvar, säger minister Isabella Lövin till SvD.

Under strecket
Publicerad

”Det svenska stödet är fryst så länge han sitter kvar”, säger Isabella Lövin.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 2

Michel Sidibé, chef för UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 2 av 2

”Det svenska stödet är fryst så länge han sitter kvar”, säger Isabella Lövin.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 2

Michel Sidibé, chef för UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 2 av 2
1/2

”Det svenska stödet är fryst så länge han sitter kvar”, säger Isabella Lövin.

Foto: Erik Simander/TT
2/2

Michel Sidibé, chef för UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/TT

GENÈVE Det laddade styrelsemötet med UNaids slutade på torsdagskvällen med vad vissa beskriver som fegt drag att skjuta kontroversen – kallad FN:s metoo-skandal - på framtiden. De 22 regeringarna i styrelsen enades om att kalla till en ”specialsession” i mars 2019 då en oberoende rapport med dräpande kritik mot UNaids-ledningen ska diskuteras.

Rapporten ska ”övervägas”, och ”kanske sända” rekommendationer till FN:s generalsekreterare som i sista hand beslutar om chefen Michel Sidibé från Mali ska sparkas.

Vissa hade väntat sig att styrelsen skulle enas om att Sidibé måste lämna chefsposten omedelbart, vilket Sverige och några likasinnade länder krävt. Men istället ryckte Sidibé en joker ur ärmen och föreslog på torsdagen att han lämnar sin post i förtid i juni 2019 – som en sorts kompromiss. Hans kontrakt går ut den 20 januari 2020.

Detta räcker dock inte för Sverige. Isabella Lövin, minister för utvecklingssamarbete, sa på torsdagskvällen till SvD det inte blir ett öre i bidrag till UNaids så länge Sidibé sitter kvar på chefsposten. Sverige är UNaids näst största bidragsgivare och har betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen sedan 2009.

Annons
Annons

- Det svenska stödet är fryst så länge han sitter kvar, bekräftade Isabella Lövin.

Det talas om att andra länder ska följa den svenska linjen och frysa stödet så länge Sidibé sitter kvar. Vad anser du om det?

– Det är upp till de själva att besluta om. Vi anser att det är väldigt allvarligt att han sitter kvar. Detta ska inte vara hans eget beslut.

Isabella Lövin understryker att den oberoende expertpanelens rapport är ”ytterst klar” och att det ”inte är bra för FN-systemet att han är kvar”.

– Det är extremt viktigt för Sverige och förtroendet för FN att man kan ta till sig budskapet i denna oberoende panel.

Panelens granskning innehåller bitande kritik mot Sidibé. Bland annat konstateras att han ”skapat en patriarkal kultur med tolerans för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk” samt att ”hans misslyckade ledarskap färgad av personkult har lett till upprepade exempel med favoritism, beskydd och etisk blindhet”.

I centrum för skandalen står svenska Martina Broström som anmälde toppchefen Luis Loures för sexövergrepp – men fick sitt fall söndertrasat av bland andra Sidibé.

Ordföranden för panelen, den ansedda juristprofessorn Gillian Triggs, gav dock en torr kommentar till SvD efter att ha presenterat granskningen för styrelsen.

– Ingen, inte en enda regering eller representant i hela salen, nämnde ordet metoo. Det var bara jag som nämnde det. Metoo var överhuvudtaget inte närvarande i FN-diskussionerna.

Vissa drar paralleller till att FN:s miljöchef, norrmannen Erik Solheim, nyligen tvingades lämna sin post efter kritik för extremt resande. Under sina första 22 månader på posten reste han för motsvarande drygt 4,3 miljoner kronor. Han tvingades bort rekordsnabbt, medan Sidibé kunnat sitta kvar fastän rapporter om sexuella trakasserier inom UNaids hanterats illa redan sedan 2011.

Andra framhåller att torsdagens kompromiss var enda realistiska lösningen. Sidibé hade alla afrikanska länder på sin sida, och styrelsen var tvungen att nå konsensus. ”Ingen, inklusive Guterres (FN:s generalsekreterare) vill starta krig med alla afrikanska länder söder om Sahara”, som en delegat uttryckte saken.

Även svenska Gunilla Carlsson, biträdande chef för UNaids och tidigare svensk biståndsminister, försökte låta optimistisk på torsdagen.

– Nu ska vi se framåt. Vi ska implementera en rad förändringar och se till att vi kan återfå förtroendet för UNaids, sa hon till SvD.

Hur länge stannar Sidibé då ?

– Ja, han säger själv att han ska avgå i juni nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons