Annons

Nya orkanen Maria hotar Irma-härjade öar

En kvinna rensar upp i Kubas huvudstad Havanna efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området. Arkivbild.
En kvinna rensar upp i Kubas huvudstad Havanna efter Irma, en av de mäktigaste orkanerna i mannaminne i området. Arkivbild. Foto: Desmond Boylan/AP/TT

Många karibiska länder och områden försöker återhämta sig från förödelsen efter orkanen Irma – men det nya ovädret Maria hotar och orkanvarning har utfärdats på flera håll.

Och nu har Maria uppgraderats till orkan, och växer fortfarande i styrka.

Under strecket
TT-Reuters
Uppdaterad
Publicerad

Maria uppgraderades till orkan sent på söndagskvällen svensk tid. Den har vindar på maximalt drygt 33 meter per sekund, är just nu en orkan av kategori 1 men väntas tillta i styrka, enligt orkancentret NHC. Maria är nu omkring 44 mil nordost om Barbados.

Orkanförhållanden är möjliga på måndag kväll och tisdag i Antigua, Barbuda, Barbados, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, Dominica, Saba, St. Eustatius, Sint Maarten, St. Martin, St. Barthelemy och Anguilla, enligt NHC. Många av dessa områden drabbades hårt av Irma tidigare i september.

I Kuba är nära 700 000 personer i behov av mathjälp efter Irmas framfart, och nu inleder FN:s livsmedelsprogram WFP en insats.

– Orkanen svepte längs med hela kusten så storleken på insatsen är ovanlig, säger WFP-chefen David Beasley i Havanna, efter ett möte med vicepresident Miguel Diaz-Canel.

Gratisportioner av ris och bönor ska inledningsvis delas ut i de värst drabbade områdena. En stor del av landets skörd har förstörts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons